Az olvasottság nem publikus.
Szabados Ágnes blogja

  • Kezdőlap
  • "Nincs időm olvasni" kihívás
  • Szerintem
  • #eletemkonyve kampány
  • Rólam
  • Irodalomterápia
5 kedvenc szakácskönyvem

5 kedvenc szakácskönyvem

20170813_185633.jpgA "Nincs időm olvasni-kihívás" e havi feladata, tematikája a gasztronómia, amelyben bevallom kissé magam felé hajlott a kezem, mert totálisan és menthetetlenül rákattantam a főzésre. Mostanában több szakácskönyvet, valamint főzős-videót/műsort nézek, mint amennyi regényt olvasok. Szóval bevallom töredelmesen, magamnak kedveztem. Aki viszont osztozik a hobbimban, annak összegyűjtöttem most az 5 kedvenc szakácskönyvem. Horváth Ilona klasszikusa mellé íme néhány igazán hasznos olvasmány a konyhapultra!

Jamie Oliver: Minden napra superfood


Nem csodálom, ha elvagytok már veszve Jamie Oliver szakácskönyvei között. Az angol sztárszakács rengeteg könyvet dobott már piacra. Volt 30 perces kaják című, majd ezt tudta fokozni, mert kijött a 15 perces kaják is. Elképzelésem sincs mit lehet negyed óra alatt csinálni, de attól tartok maximum szendvicset. Ezért is óckodom kicsit Jamie könyveitől! A születésnapomra ajándékként kapott Minden napra superfood viszont iszonyú kellemes meglepetést okozott. Egyszerű, de különleges receptek, kreatív ötletek, nagyon változatos kaják, sok zöldség, sok textúra, némi hús. A superfood cím egyébként az ultra egészséges, sok salátát, vitamint és nyers zöldséget tartalmazó, egyébként most nagyon divatos kajákra vonatkozik. 

airbrush_20170809160222.jpg

Fördős Zé: 83 kedvenc magyar receptem 

Ha az előbb az egészséges, diétás kajákról volt szó, akkor annak tökéletes kontrasztja a "magyar Jamie", vagyis Fördős Zé legfrissebb szakácskönyve. (Nem tudom ez a megnevezés hatalmas dicséret vagy pici sértés lenne neki, mindenesetre a főzőműsoros-laza imidzses-sok könyvet kiadós-közösségi médiában profin nyomulós-saját márkára gasztro birodalmat építős vonal tekintetében erős a párhuzam szerintem.) Zé kedvenc magyaros kajáinak tökéletes elkészítési módszereit írja le a töltött káposztától a szilvás gombócig. Meg kell hagyni, baromi jól dizájnolt a könyv, élmény lapozgatni, tetszenek a fotók, a grafikák. Nagy piros pont annak aki a "Zé-bizniszben" a dizájnért felel! Eltekintve viszont a küllemtől, ez a "modernizált klasszikus" szerintem minden háziasszony konyhapultjának alap kelléke lehet. Kezdő háziasszonyok persze előnyben! Tök szellemes és hasznos ajándék lehet mondjuk friss feleségeknek! 

20170814_103636.jpg

Budai Zsanett, Tonté Barbara: Romani gastro 

Volt egy blog, ami olyan népszerű lett, hogy könyvet is csináltak belőle. Na én ehhez képest a könyvet találtam meg, és ezen keresztül ismertem meg a romani gastros lányokat. A két lány autentikus cigány és magyar ételeket főz, de ezeket persze olykor megbolondítják extrább alapanyagokkal, vagy fűszerekkel. Szóval érdekes fúziós kajákat csinálnak. Mondjuk a bloggal nem tudom hogy állnak, mert március óta nem született újabb írás.. meglehet a könyvkiadás elvette a szabadidejüket. A két szakács mindenesetre elég szimpi, az ő könyvük is szépen fotózott, és nagyon jó ötletekkel teli. Hogy konkretizáljam is: megtudhatod, hogy készül a roma konyha alapja a cigány kenyér, vagyis bodag (ettem már, nagyon finom, halászlé mellé nálunk a gyufatészta, náluk ez az alap!) hogyan készítheted el kis csavarral a karalábéfőzit, hogyan csinálják ők a túrót, de emellett számos nagyon kompakt kis fogást írtak bele, így összefut a nyál a számban már a címétől is például ennek: gránátalmás báránymáj sült zöldségsalátával! Nem folytatom, messze még az ebéd..

20170814_103619.jpg

 Váncsa István: Ezeregy+ recept 

Receptgyűjtemény, amely egyben szórakoztató szépirodalmi olvasmány. Az Élet és Irodalom újságírója, akit arcról talán legtöbben a (megboldogult) Heti Hetesből ismerhet. Hihetetlen mennyiségű receptanyagot dolgoz fel, szám szerint 1125-öt. Elképzelésem sincs a Váncsa családban milyen lakomák lehetnek, ha a családfő ilyen gasztronómiai tudással rendelkezik. A különleges receptúrák mellett a konyhaművészeti ismeretek valóságos enciklopédiája ez a vaskos könyv. Mindaz benne van, amit a gasztronómiáról egyáltalán tudni érdemes. Szó esik benne a világegyetem létezését meghatározó fizikai állandók és a marhafarok különös, misztikus kapcsolatáról, a rákok víz alatti hetvenkedésének matematikai vonatkozásait leíró RayleighPlesset típusú egyenletekről, a polip hátborzongatóan fejlett intelligenciájáról, a konyhaművészet történeti, filozófiai, művészeti hátteréről, arról, mi köze a levesfőzésnek a hadművészethez, a magyar lakodalmas birkának Belső-Ázsiához, a töltött káposztának Perzsiához, ki volt Prométheusz, és egészen pontosan mennyire volt részeg akkor, amikor hazavitte a tüzet.

Cserna-Szabó hasonlata nagyon megtetszett, álljon itt zárásul: "ahogy Szerb Antal, a szépíró a (világ)irodalomtörténetet választotta (ideiglenesen) témájául, úgy Váncsa a (világ)gasztronómia történetét." 

airbrush_20170809160104.jpg

 Ízek nyomában (Mautner Zsófi, Széll Tamás) 

És hát végül de nem utolsó sorban be kell dobjam a nagy kedvencem. Nem akarok semmiféle reklámot a Lidlnek (nagyon távol áll tőlem bárkinek, bárminek is a reklámozása!) de szerény véleményem szerint az elmúlt évek legnagyobb ötlete volt leszerződtetni az épp legismertebb gasztro-celeb-szakácsot, mellé tenni egy nagyon menő ismert séfet, és indítani egy saját főzős sorozatot, valamint kiadni a Lidl-szakácskönyvet Mautner Zsófival és Széll Tamással. Egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy a könyv igazán olcsón beszerezhető. (Szakácskönyvek átka, hogy 5-6 ezer forint alatt nem kaphatók..)  Valami számomra nem teljesen világos korábbi pontgyűjtő akció keretén belül ráadásul nagyon olcsón, vagy épp ingyen volt elérhető. Zseni! Ennél könnyebben kialakítani háziasszonyoknál a márkahűséget aligha lehet, tényleg tapsot érdemel. Mert a könyv jó! Telis-tele zseniális ötletekkel, amik egytől egyig megvalósíthatók. Imádom! Nemhiába van tele post it-elve az én példányom! 

komment konyha gasztro recept gasztronómia szerintem fozes jamieoliver fordosze romanigastro vancsaistvan szelltamas mautnerzsofi Tovább
5 kedvenc szakácskönyvem Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
komment

Ajánlott bejegyzések:

  • NIOK KÖZÖNSÉGTALI Budapesten! Találkozzunk MÁRCIUS 9-én szombaton! NIOK KÖZÖNSÉGTALI Budapesten! Találkozzunk MÁRCIUS 9-én szombaton!
  • 7 könyv a HÁZASSÁGRÓL, vagyis 7 tipp a februári NIOK témához 7 könyv a HÁZASSÁGRÓL, vagyis 7 tipp a februári NIOK témához
  • Top5 kedvenc könyvem 2018-ból Top5 kedvenc könyvem 2018-ból
  • Íme a kihívás 12 plakátja! Szavazz melyik volt a kedvenc hónapod 2018-ban! Íme a kihívás 12 plakátja! Szavazz melyik volt a kedvenc hónapod 2018-ban!
  • Itt az ország első plázás BIZALOMKÖNYVTÁRA! Itt az ország első plázás BIZALOMKÖNYVTÁRA!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadosagnes.blog.hu/api/trackback/id/tr2512741604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

konyvkonzul3.png

Instagram

Keresés

Top 5

  1. 60 könyv, amiből film készült
  2. 28 könyv, ami kizárólag a címével fogott meg!
  3. 32 szerelmes regény Valentin napra
  4. Sziklamászás, vacsora 40 méter magasban és búvárkodás - Hello Málta! (SOK KÉPPEL!)
  5. A könyv, amely helyretette az életem: Edith Eva Eger - A döntés
süti beállítások módosítása
Dashboard