Itt lenne már az ideje a nyelvtanulásnak! Te mióta halogatod?

Itt lenne már az ideje a nyelvtanulásnak! Te mióta halogatod?

Ajánlok két könyvet, ami segíthet, hogy végre belevágj! Akár velem együtt!

89797917_141465207160785_2895272088849874944_n.jpg

Bebizonyítottam már nektek, hogy igenis van időnk olvasni. Most épp azon dolgozom, hogy legyen időnk edzeni is. A tapasztalataim és a visszajelzéseitek alapján ez is működik. Az erre létrejött facebook csoportban egyre többen sportolunk együtt. Na és hogy álltok a nyelvtanulással? Csak nem azt is halogatjátok? Én elég régóta, de most igyekszem erre is időt szakítani. 

Hallottátok már IV. Károly mondását, miszerint Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz?

A helyzet az, hogy ugyan beszélek valamennyire angolul, nyilván nyelvvizsgám is van (hiszen a diploma alapfeltétele) de sajnos mivel nem használom aktívan a mindennapokban, így bizony megkopott már ez a tudás. Egy ideje tervezem, hogy ezen változtatok, felfrissítem és fejlesztem az angolom. Persze ilyenkor jönnek a kifogások: “nincs időm”, “van ennél most fontosabb dolgom is”, "egyébként olvasni meg edzeni is kellene ugye, ami pont elviszi a szabadidőt" és amúgy is: “hogy kezdjek hozzá?”.

Felfedeztem egy könyvcsaládot, amellyel talán a megoldás is megérkezett az életembe. A PONS könyveket már régóta nézegetem, biztosan Ti is találkoztatok már velük a könyvesboltok polcain, de a fent említett okok (kifogások) miatt eddig mégsem szántam rá magam, hogy meg is vegyem valamelyiket, és elkezdjem a valaha volt angol nyelvtudásom felélesztését. Most viszont ezen változtatok, és egy barátom segítségét kérve - aki a PONS könyvekkel is foglalkozik - kiválasztottunk kezdésnek két könyvet, amellyel remélhetőleg sikerrel döntöm majd le a nyelvtanulás akadályait. Komoly céljaim vannak az angollal, ideje elérnem ezeket az álmokat is. 

pons_temesvari_szabados_2020_1.jpeg

A PONS család célja, hogy egy teljesen új, innovatív módszertant honosítsanak meg, amelynek legfőbb motivációs gondolata, hogy legyen élmény a nyelvtanulás!

Az egyik könyv a Képes nyelvtanfolyam. Imádom a hosszú szövegeket, könyveket, de egy nyelvkönyv esetében nem túl szívderítő látvány, ha kinyitom és csak a száraz szöveget látom. Na, ez ennek pont az ellenkezője! Ez a könyv szinte teljes mértékben a vizualitást veszi alapul, hiszen a a nyelvi elemek értése képek formájában jön létre az agyunkban, nem pedig szövegekként. A történetekben, melyeken keresztül tanulunk életszerű, érzelmeket kiváltó témákat használnak, hiszen ezekre sokkal könnyebben emlékszünk vissza. (Pláne mi könyvmolyok.)

Plusz pont még, hogy a sok kép mellé hanganyagot is kapunk segítségül, ami a szavak, kifejezések memorizálásában nyújt óriási segítséget. Azt ígérik, hogy mindössze napi 15 percet kell szánnunk a könyv forgatására, hogy eredményt érjünk el. Azt hiszem, hogy erre tényleg nem kereshetünk több kifogást!

ITT tudtok belenézni!

pons_temesvari_szabados_2020_2.jpeg

Ha már tisztában vagyunk az alapokkal és az elsődleges cél a szókincs fejlesztése, akkor a PONS Don’t get me wrong c. kötetét jó szívvel ajánlom, ez a másik választottam. Ebben a könyvben 1000 angol kifejezést találtok közel 70 témában, melyek hozzásegítenek minket a magabiztos angol beszédkészség elsajátításához. Ha nem csak helyesen, de választékosan és magabiztosan szeretnétek beszélni, akkor ez a könyv minden segítséget megad hozzá.

Még több infót ITT találtok róla.

Szóval, nincs több kifogás, nyelvtanulásra fel, én már elkezdtem! Csatlakozol hozzám? 

Itt lenne már az ideje a nyelvtanulásnak! Te mióta halogatod? Tovább
Itt a februári téma! Egy könyv, aminek a címében a SZÍV szó szerepel

Itt a februári téma! Egy könyv, aminek a címében a SZÍV szó szerepel

Hello február, sziasztok NIOK-osok!
Ebben a hónapban olyan könyvet kell olvasnotok, amelynek a címében a SZÍV szó szerepel. ❤️
Kreatívkodjatok, semmilyen műfaji szűkítés nincs! Kíváncsian várom, miket hoztok. Jöhetnek a tippek kommentben ide a poszt alá!
Közös könyvünk: az egyik legnagyobb spanyol kortárs, az évek óta irodalmi Nobel-díj várományos Javier Marías - A szívem fehér című regénye. Kibeszélő, azaz ONLINE NIOK KÖNYVKLUB (itt a csoportban) február 29. SZOMBAT! (figyeljetek!! kivételesen szombat!)
Az én "szíves" könyveimet a NIOK instáján mutatom meg hamarosan.
Jó olvasást!
Ne feledjétek: (lehetőleg a legtöbb helyzetben)
a könyv legyen veletek!
Ági
Itt a februári téma! Egy könyv, aminek a címében a SZÍV szó szerepel Tovább
ITT meghallgathatod a Lapozz a 99-re! további epizódjait összegyűjtve!

ITT meghallgathatod a Lapozz a 99-re! további epizódjait összegyűjtve!

lapozza99re.jpg

Mennyire vagyunk pornófüggők?

Dr. Hevesi Krisztina szexuálipszichológus épp a fiataloknak szánt, új felvilágosító könyvén dolgozik. A pornófüggésről, és arról is beszélgetünk vele, miért olyan népszerűek A szürke ötven árnyalatának stílusában íródott regények. Második vendégünk Wolf Kati énekesnő, akit élete könyvéről kérdezünk, utána pedig Szabados Ági ajánl egy letehetetlen olvasmányt.

Könyvmentés, amit szeretünk

A mai adásban egy különleges könyvmentési akcióról lesz szó, vendégünk Boda istván, a Mozgó Könyvszekerek megvalósítója. Utána Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál alapítója árulja el, melyik életekönyve, majd Szabados Ági is ajánl egy lehetetetlen olvasmányt.

Amit Irvin D. Yalomról tudni kell

A modern Freudként is emlegetett pszichoterapeuta, Irvin Yalom eddig 13 könyvet írt. Tönkő Verával, a Park kiadó irodalmi vezetőjével beszélgettünk a szerzőről. Az adás második vendége Winkler Nóra műsorvezető, kulturális szakértő, akit kedvenc könyvéről kérdeztük, majd Szabados Ági választott saját könyvespolcáról egy letehetetlen olvasmányt.

Ezért olvassátok Esterházy Péter könyveit

A magyar irodalom egyik legnagyobb hatású szerzőjéről, a nemrég elhunyt Esterházy Péterről beszélgetünk Valuska Lászlóval, a Margó Irodalmi Fesztivál alapítójával, akinek Esterházy különleges helyet foglal el a szívében és a munkájában is. Élete könyvéről mesél Ember Márk, színész és Szabados Ági is ajánl egy letehetetlen olvasmányt.

Könyv vagy film?

A legtöbb filmadaptációra azt mondják, könyvben sokkal jobb volt. Valóban rosszak a feldolgozások? Melyek a legjobb és leghitványabb példák? Réz András filmesztétával beszélgettünk, majd Kadarkai Endre mesélt kedvenc könyvéről és Szabados Ági is ajánlott egy szuper olvasmányt.

Vecsei H. Miklós és a Poket

Fiatalok tömegei imádják, színész, rendező, szövegkönyveket és versesköteteket ír, közben elindította az egyik legnépszerűbb olvasásnépszerűsítő akciót, a Poket zsebkönyveket. Vecsei H. Miklóssal olvasásról, fiatalokról, csendről, és A nagy Gatsbyről beszélgettünk. Élete meghatározó könyvéről mesélt Pokorny Lia színésznő és Szabados Ági is ajánlott egy letehetetlen olvasmányt.

Milyen a jó ifjúsági regény?

Mit olvassanak a tinédzserek? Hogyan hatott a Harry Potter a tini korosztály olvasási szokásaira? Melyek ma a legjobb kamaszoknak szóló könyvek? A kérdésekre Szekeres Nikolettával, a Magyar Gyerekkönyv Fórum elnökével keressük a válaszokat, majd Tatár Csilla mondja el, melyik élete könyve, végül Szabados Ági is ajánl egy letehetetlen olvasmányt.

20 éves a Harry Potter magyar kiadása

Húsz évvel ezelőtt, még a nemzetközi siker előtt, Balázs István és felesége megszerezte a Harry Potter kiadási jogait. Hogyan jutottak hozzá, mi tetszett meg nekik, mennyiben változtatta meg életüket a könyv sikere? Balázs Istvánnal beszélgettünk. Az adás második vendége Viczián Ottó színművész, végül pedig Szabados Ági ajánl egy különleges kiadványt..

Jocó bácsi, az ország legnépszerűbb tanára

Mennyire határozza meg egy gyerek életét az iskola? Miért jó az élményalapú oktatás? Műsorunk vendége a közösségi média legnépszerűbb tanára, Balatoni József, Jocó bácsi, aki sokadik könyvét írta már meg. Pataki Zita élete meghatározó olvasmányáról mesél és Szabados Ági is ajánl egy letehetetlen olvasmányt..

A jelen és a jövő Dombóvári István szerint

Milyen világban élünk, merre tartunk? Dombóvári Istvánnal, a Netperces novellák írójával a jövőről és a jelenről beszélgettünk, Hevesi Krisztina szexuálpszichológus mesélt élete meghatározó könyvéről, a műsor végén pedig Szabados Ági javasolt egy letehetetlen olvasmányt.

Hogyan kell jól aludni?

Mitől függ, hogy jól alszunk-e? Vannak-e trükkök és praktikák, amiket érdemes megtanulni? Az alvás fontosságáról és az alvással foglalkozó könyvekről Radics Judittal alvásszakértővel beszélgettünk, Szilágyi Csenge, a Vígszínház színésze mesélt aktuális kedvenceiről, a műsor végén pedig Szabados Ági egy kamaszkönyvet ajánlott.

Miért ír könyvet Jakupcsek Gabriella?

HHova tűnt a magyarok humorérzéke? Többek között erről is beszélgettünk Jakupcsek Gabriellával, akinek most jelent meg Nagy levegő című könyve. Sánta László színész mesélt aktuális kedvenceiről, a műsor végén pedig Szabados Ági ajánlott egy letehetetlen olvasmányt....

Cukormentes karácsony

Hogyan csökkenthetjük a cukorfogyasztást és válthatunk egy egészségesebb életmódra? Mit jelent az inzulinrezisztencia és hogyan élhetünk vele? Az idei utolsó műsorunkban a főszerep az ételeké, vendégünk pedig Iklódi Dóra, a Cukormentes örömök című szakácskönyv szerzője. Böszörményi Gyula író elmeséli melyik könyv hatott rá a leginkább, végül pedig Szabados Ági is ajánl egy letehetetlen olvasmányt..

Best of 2019 - Miért szeretjük a krimiket?

Ezen a héten műsorunk ünnepi adását hallhatod, amiben a kedvenc beszélgetéseinkből készítettünk válogatást. A Lapozz a 99-re! történetének első vendégét, Katona Ágnest hallhatjátok. Egyrészt azért mert vele indult ez a podcast, másrészt pedig kevesen tudnak olyan sokat a krimikről, mint ő.

Best of 2019 - Mitől leszünk alkoholisták?

Ezen a héten műsorunk ünnepi adását hallhatod, amiben a kedvenc epizódjainkból készítettünk válogatást. Még nyár elején beszélgettünk Dr. Kapitány-Fövény Mátéval, a Függőben - Az alkoholizmus lélektana című könyv szerzőjével. Ez a téma mindig aktuális, de ma talán még annál is inkább.

Korábbi adások: 1 - 9 

Korábbi adások: 10 - 17

ITT meghallgathatod a Lapozz a 99-re! további epizódjait összegyűjtve! Tovább
ITT a kihívás 12 plakátja! Szavazz melyik volt a kedvenc hónapod 2019-ben!

ITT a kihívás 12 plakátja! Szavazz melyik volt a kedvenc hónapod 2019-ben!

Itt a lehetőség, hogy beleszólj a kihívásba: a győztes visszatér 2020-ban!

en.jpg

Már 3 éve együtt olvasunk! A Facebookon verbuvált  "NINCS IDŐM OLVASNI" névre keresztelt projektben már több mint 20 ezren vagyunk. Visszajelzéseitek alapján volt 2019-ben könnyebb téma, de akadt nehezebb is, amihez nagyobb kreativitás kellett. A kihívás idén természetesen folytatódik, újabb 12 téma jön, de most arra kérlek titeket, szavazzátok meg, MELYIK VOLT 2019-BEN A KEDVENC HÓNAPOTOK! Melyik volt a legszimpatikusabb feladat. A többség által kiválasztott téma VISSZATÉR 2020-BAN! A folytatásban tehát itt a 12 "plakát" a 12 téma, a végén pedig a szavazás! Szólj bele a kihívás folytatásába! 

JANUÁR: EGY KÖNYV, AMIBEN A SPORT KULCSFONTOSSÁGÚ

agi_januar_2019_1.jpg

FEBRUÁR: EGY KÖNYV, AMI A HÁZASSÁGGAL KAPCSOLATOS  

agi_februar_2019_1.jpg

MÁRCIUS: EGY INSPRIÁLÓ KÖNYV, AMI FEJLŐDÉSRE KÉSZTET

agi_marcius_2019_1.jpg

ÁPRILIS: EGY VERSESKÖTET

agi_aprilis_2019.jpg

MÁJUS: EGY KRIMI

agi_majus_2019.jpg

JÚNIUS: EGY KÖTELEZŐ OLVASMÁNY, AMI KIMARADT 

agi_junius_2019.jpg

JÚLIUS: EGY KÖNYV SZABÓ MAGDÁTÓL 

agi_julius_2019.jpg

AUGUSZTUS: EGY KÖNYV, AMI EGY TÁVOLI TÁJRA REPÍT  

agi_augusztus_2019_1.jpg

SZEPTEMBER: EGY KÖNYV, AMINEK KÉRDÉS A CÍME 

agi_szeptember_2019_1.jpg

OKTÓBER: EGY KÖNYV MÁRAI SÁNDORTÓL

agi_oktober2019.jpg

NOVEMBER: EGY IFJÚSÁGI REGÉNY

agi_november2019.jpg

DECEMBER: EGY KÖNYV, AMELYNEK KÖZÉPPONTJÁBAN A KÖNYVEK ÁLLNAK 

agi_december_2019_1.jpg

 

ITT a kihívás 12 plakátja! Szavazz melyik volt a kedvenc hónapod 2019-ben! Tovább
Milyen a tökéletes HATÁRIDŐNAPLÓ? Mutatom én miket választottam 2020-ra!

Milyen a tökéletes HATÁRIDŐNAPLÓ? Mutatom én miket választottam 2020-ra!

img_20191217_094933.jpg

Határidőnapló mániás vagyok. Utálok telefonba pötyögni, nekem kell a papír, amibe írhatok, amit átlátok. Nyilván ez a grafománságomból is adódik. December felé már rendre stresszt okoz, hogy miben vezessem a következő évem fontos programjait, találkozóit, terveit. Mindig hatalmas ügyet kerítek a tökéletes napló kiválasztásából. Tavaly óta viszont hamarabb kapcsolok, és idén év végén már jól bevált kedvencekkel hangolok a 2020-as évre! Igen többel, de mindegyiknek fontos és pontos szerepe lesz a tudatosan szervezett következő évemben. Mindezt kifejtem a folytatásban! 

 —

ANTI-HATÁRIDŐNAPLÓ: Szánjunk időt az életünkre! 

 

Már tavaly is bemutattam egyik nagy kedvencemet, az "önfejlesztés királyát", azt a határidőnaplót, amit a mindfullness szerelmeseinek ajánlok elsősorban. Akkor viszont bajom volt a méretével, valamint a lassulást sem igazán éreztem át, vagy tudtam (akartam) a saját életemre vonatkoztatni. 2020-ra viszont van egy komoly fogadalmam: lelassulok, nem stresszelek, időt szánok a saját életemre! Amikor megláttam, hogy az idei mottója "Szánj időt az életre!" azonnal megértettem, hogy ez most nekem (is) szól! 

rhb.png

2020-ban tehát az ANTI HATÁRIDŐNAPLÓ tuti velem lesz (A6-os méretéből adódóan alkalmas is arra, hogy mindig a táskámban lapuljon), és úgy döntöttem, ebbe a szabadidős tevékenységeimet, a pihenéseimet, vagyis mindent ebben vezetek, ami velem történik, kivéve a munkáim részleteit. Valamint igyekszem az önismerettel kapcsolatos feladatokat is mind elvégezni. Mutatok is egyet izgalmas oldalt: 

45.pngA grafikája (szerintem) jobb lett, mint tavaly, öröm lapozgatni, és jegyzetelni bele. Szellemes, ötletes, kreatív - remélem ezáltal az évem is ilyen lesz! A borítója is jobban tetszik, mint tavaly. Vastag, minőségi papírra nyomták, az önreflexiós gyakorlatok nagyon tetszenek. Szóval élmény lesz használni egész évben, és tényleg bízom benne, hogy lassulásra is ösztönöz majd. Nagy-nagy szükségem van erre a 2019-es évem után...

  • A kis méret ára 5 ezer, a nagy 6500 forint magasságában alakul. Beszerezhető online és viszonteladó pontokon!

A HATÁRIDŐNAPLÓK KORONÁZATLAN KIRÁLYA: ÖRÖK KEDVENCEM - A Moleskine család

 

Több mint 10 éve hű társam a mindennapokban a határidőnaplók királya, a Moleskine család. Alig voltam 20, amikor egy barátnőm azt mondta, "Ági, hidd el, ha előveszed a határidőnaplódat egy tárgyaláson, az csak Moleskine lehet. Ez olyan, mint sportszerben a Nike!" Igaza van. Nem tudom megmondani miért imádom - lehet már csak a megszokás - de számomra mind a papír minősége, mind a tervező elrendezése, mind a borító anyaga maga a tökéletesség. Szóval ha nem ismered, nézz rá a Moleskine családra, szívből ajánlom. Én egy piros, heti tervezővel vágok neki a 2020-as évnek, de ha ügyes vagy, külföldről ilyen csodálatos limitált kiadásúakat is beszerezhetsz: 

mooo.jpg

A "kis herceges" kiadásokért bevallom, folyik a nyálam. 

Az idei piros csodámba tematizálva kizárólag a munkáimat írom majd, azaz mindent, amivel az Anti-határidőnaplómat (és az életemet) nem akarom "stresszelni".

  • Ára 6 ezer forinttól felfelé alakul. Beszerezhető sok papírboltban, és könyvesboltban is!

 

mol.jpg

VISZKOK FRUZSI HATÁRIDŐNAPLÓJA 

 

Egyik kedvenc vloggerem, Viszkok Fruzsi idén gyártót és forgalmazót váltott, ami jót tett nemcsak a 2020-as határidőnaplója minőségének, hanem elérésének is. A korábbi Rossmannban kapható naplók helyett most a nagyobb papírboltokban beszerezhető Fruzsi 2020-as tervezője. Mind a papír, mind a méret, mind a kivitelezés klasszisokkal jobban sikerült, mint tavaly! 

fr3.jpg

Elérhető fekete és mályva színekben, és a tervező mellett FruJo-t is nyomtak, azaz egy Fruzsi gondozásában és nevével ellátott keményfedeles BuJo-t is vehetnek a nagy rajongók. A magam részéről a tervező mellett tettem le a voksomat, amit a nagyobb helyet igénylő projektjeim feljegyzésére fogok használni 2020-ban. Lásd: irodalomterápia, könyves interjúk, bemutatók, moderálások stb. 

Fruzsi itt mesél róla hosszabban: 

  • Ára 5 ezer forint körül alakul. Beszerezhető a nagyobb papírboltokban!

 

Zárásként, valami saját: Olvasmányoknak külön napló dukál - VAN MÁR IDŐD OLVASNI? Olvasónapló 

 

Egy nagy könyvmolynak, aki egy évben több tucat könyvet tesz magáévá, azt hiszem nem is kérdés, hogy az olvasmányoknak kötelező egy külön, erre a célra fenntartott füzet / napló. Bár külföldről is lehet rendelni különböző book journalokat, sőt, a Moleskine-nek sajátja is van, sem kreativitásban, sem praktikumban, sem küllemben nem ér fel a Van már időd olvasni? - Olvasónaplóhoz. Nem azért mondom mert saját tervezés/kiadás, hanem azért mert olvasók százainak véleményét hallgattam meg, olvasók százaival beszélgettem, és figyeltem meg őket. Na meg végignyálaztam a "konkurenciát", azaz a létező külföldi kiadványokat, és igyekeztem a legolvasóbarátabb olvasónaplót létrehozni. Árban pedig közelében sincs egy Moleskine-nek, vagy külföldi társainak.

79512106_2928582490520315_7782842891994398720_n.jpg

Hosszabban már írtam róla a blogon ITT, szóval ha nem tudod mi ez, kérlek olvasd el azt a cikket, valamint találsz róla csomó infot Instagramon is, hiszen a naplónak saját INSTÁJA is van ám! Itt még bele is tudsz lapozni! Annyit zárásként, hogy komoly lassulás, valamint tudatosság az is, ha tényleg rászánsz egy-egy könyv elolvasása után az életedből félórát arra, hogy írj is az élményeidről. Én 2020-ban biztosan vezetni fogom az olvasmányaimat ebben a naplóban! 

  • Ára 3499 Forint. Beszerezhető online a webshopomból, vagy személyesen is megvásárolhatod az Írók Boltjában, a Katona József Színház könyvesboltjában, valamint az L&L könyvesboltban Budapesten. Kiskunhalason a Gyöngy-Papírban, Szegeden pedig az Ákom Bákom könyvesboltban!

80502047_678585192671249_2659013956600856576_n.jpg 

Milyen a tökéletes HATÁRIDŐNAPLÓ? Mutatom én miket választottam 2020-ra! Tovább
Szabó Magda és Ady Endre utolsó lakhelyén jártam! | Itt a KultTér 4. része

Szabó Magda és Ady Endre utolsó lakhelyén jártam! | Itt a KultTér 4. része

A KultTér decemberi, azaz idei utolsó epizódjában emeltem a tétet, és mndjárt nem egy, hanem kettő kötetet mutatok be nektek. Ady Endre és Szabó Magda műveinek díszkiadásaihoz kapcsolódóan a szerzők életét, érdekességeit mutatom be, bejárva olyan helyeket, amikhez a két irodalmi óriás életútja kapcsolódik.

Átjárás múlt és jelen között, velünk élő irodalom – Lackfi János, Kemény István, Tasi Géza vendégszereplésével itt a KultTér legújabb adása!

Szabó Magda és Ady Endre utolsó lakhelyén jártam! | Itt a KultTér 4. része Tovább
Miben más az idei, megújult OLVASÓNAPLÓ?

Miben más az idei, megújult OLVASÓNAPLÓ?

75356953_2556442401269327_4376280643345055744_n.jpgVoltaképp mindenben! Megújult a borító, megújult a szerkezet, csak az elvek és a célok maradtak ugyanazok: azoknak szól az Olvasónapló ráncfelvarrott kiadása, akik tisztelik és szeretik annyira az olvasmányaikat, hogy azokat külön, erre a célra létrehozott kötetben vezessék, és azoknak, akik még mindig nem érzik, hogy elég idejük lenne olvasni. A naplóban található feladatokkal, tippekkel, jó tanácsokkal és az olvasásmérőkkel, hiszem, hogy utóbbi megváltoztatható, könyvmolyoknak pedig egy csodálatos emlék lehet a későbbiekre! 

Bár már sokan összefoglalták véleményüket az ÚJ Olvasónaplóról, rendre jönnek olyan visszajelzések, amik arról árulkodnak, még mindig nem mindenki tudja, mi az Olvasónapló. Ezért összegyűjtöm miért izgalmas az idei (2020-as) kötet, milyen szempontok szerint szerkesztettem, miben változtattam, és miért. Ahogy a 7 szoba vadiúj könyves blog szerzője megírta: 2019 legmenőbb dobása az új Olvasónapló! Igyekszem erre a nagyon hízelgő értékelésre rászolgálni! 

A szofisztikált macska emelte ki, hogy kevés volt neki a tavalyiban az egy oldalas adatlap, illetve milyen jó lett volna, ha van benne TBR oldal. Ez utóbbi a 'to be read' rövidítése, azaz annak az oldalnak a helye, ahová felírhatod a várólistás könyveid, vagyis azokat, amik már megvannak, a polcodon csücsülnek, de még nem olvastad őket, viszont szeretnéd a nem is annyira távoli jövőben. Jelentem, ez az oldal minden évszakhoz kapcsolódóan bekerült, és ha már évszak:

az idei naplót nem regiszteresen, hanem évszakok szerint kell vezetni! 

 78732093_958323844554680_2196205327509094400_n.jpg

Sok kritika érte ugyanis az előző kiadás regiszteres szerkezetét, azaz, hogy abban ábécé szerint lehetett lejegyezni mit olvastál. Megfogadva, építő kritikaként kezelve ezeket az észrevételeket döntöttem úgy, hogy évszakok szerint kell vezetni az új Olvasónaplót! És mivel az év "téllel" kezdődik, így úgy döntöttem mégha elsőre furcsán is hat, a napló a szokásostól eltérően nem januárral, hanem decemberrel indul. Ezzel is utalván arra, hogy ez nem csak egy évre szól, hanem bármikor elkezdhető, bármikor naplózható. 

Számos rendezvényen jártam a 2019-es évben, és nagyon megoszlottak a vélemények arról, mennyire nehéz vagy könnyű írni egy könyvről az Olvasónaplóba. Volt aki azt mondta neki három sort is nagy kihívás írnia, más a fél oldalt is kevésnek tartja. Megpróbáltam az idei naplót azzal javítani, hogy több helyet hagytam (egy oldalpár/könyv), több kérdést tettem fel, amire olvasás után válaszolni kell, és majd 30 fel-felbukkanó feladatot/tippet rejtettem el a kötetben. 

Az egyik legnagyobb siker maradt, csak változott: OLVASÁSMÉRŐ!

Az egész éves olvasásmérőt, évszakokhoz kapcsolódókra cseréltem, így mostmár három havonta figyelheted meg mennyit olvasol. Ugyan a jelmagyarázat elmaradt, a tavalyihoz hasonlóan itt is az a dolgod, hogy az általad választott színekkel satírozd be a lenti rubrikákat, majd annak megfelelően, hogy mennyit olvastál, színezz minden nap! Ahogy Zama is megírta a blogján, egy év után érdekes lehet visszanézni, mennyit olvastunk egy-egy évszakban!

78657879_2453900354720706_8972035270861914112_n.jpg

Amiben még új az idei napló, hogy ebbe már írtam is. Nemcsak a NIOK 3 éves történelme került be egy izgalmas grafikán (hála a grafikusnak, aki gyönyörű munkát végzett!) hanem minden évszak elé írtam olyan gondolatokat, amelyekben az én olvasási szokásaimról mesélek, vagy pusztán megpróbálok segíteni, tippeket adni, hogyan legyen időd mindig a könyvekre, hogy miért érdemes olvasni, és szerintem miért elmaradhatatlan része egy-egy napnak. 

77257975_2527334287542462_8048267683294085120_n.jpg

Sőt az idei is bővelkedik csomó extra tartalomban, amik a tavalyiból mondjuk kimaradtak: könyv vs. film összehasonlítást végezhetsz, összegyűjtöttük a 2020-as színházban megnézhető adaptációk listáját, vezethetsz -leltárat, avagy felírhatod magadnak hol bukkantál rá polcod új lakóira, és ha elég bátor vagy azt is, mennyiért szerezted be azokat. Vagy az egyik kedvencem: összegyűjtöttem neked 20 kedvenc könyvem listáját, így ha szeretnéd tudni, nekem mik életem könyvei, vagy ajánlásra szorulsz, mindjárt 20 könyvvel gazdagabb a várólistád. Sőt, a te saját 20-as listád is összeírhatod az oldalpárján. És kíváncsian várom neked mik ezek, szóval nyugodtan oszd meg velem. Mondjuk a napló Instagram oldalán, hiszen az is van neki! IDE KATTINTVA tudod követni, és találsz millió extra tartalmat róla! 

73357360_428102451198376_7842224693217067008_n.jpg

A borító  

Ami valószínűleg a legnagyobb, és elsőre szembetűnő változás: a külcsíny, hiszen a borító teljesen más lett. Az idei borítót színesre, élettelibbre cseréltem. A saját könyveimet pakoltuk ki, majd fotóztuk be segítségeimmel, mert szerettem volna valami "nagyon könyves" borítót készíteni. Azt hiszem sikerült. Természetesen jogi okokból a címeket grafikussal, utómunkában levetettük, de pusztán jelzés értékkel, és a játékosság kedvéért egyedül az első Olvasónapló borítója fedezhető fel teljes valójában az új kiadáson. 

Nagyon érdekes reakciót olvastam A szofisztikált macska blogján a borítóról: 

"Őszinte leszek: amíg csak képen láttam, nekem nem tetszett a borító, viszont élőben nagyon egyben van az egész, illik a koncepcióhoz, úgyhogy most már el sem tudnám képzelni másképp, mint ezzel a káoszos könyvhalommal az elején." 

Azt hiszem ezt nem kell tovább magyaráznom. Köszönöm!

 És végül elérkeztünk a legkockázatosabb, legérzékenyebb területhez: 

Miért saját kiadás? 

 

Szeretném bebizonyítani, hogy nemcsak tudatos olvasók, hanem tudatos vásárlók is vagytok! Sokan ugyanis azt gondolják, hogy csak könyvesboltban lehet könyvet eladni, mert az olvasók impulzus vásárlók, azaz kell hogy megtapizzák a borítót, belelapozzanak a könyvbe. Én viszont hiszem azt, hogy ez nem igaz. 

Ma online vásárolni biztonságos, és kényelmesebb, mint bemenni egy-egy pláza könyvesboltjába, ahol parkolni kell, cipekedni, és még könnyedén el is csábulhatunk.. szerintem értitek mire gondolok. Az árba belekalkuláltam a GLS díját is, hiszen a webshopból rendelve a GLS fogja kiszállítani nektek a naplót, 1-3 napon belül. De megértem azokat is, akik óckodnak az online vásárlástól (bár nem kell!) így ha mégis úgy döntötök, nem szánnátok erre plusz 990 Forintot (ennyi a szállítási díj a GLS-nek), akkor van néhány alternatíva, ahol beszerezhetitek, ezzel is támogatva a kis, független könyvesboltokat, na meg engem. (Hozzáteszem az én munkámat azzal támogatjátok a legjobban, ha online vásároltok, az erre a célra létrehozott webshopban.)

BUDAPEST:

Írók Boltja - Andrássy út 45, 1061
♥ K:önyv és Bolt a Katonában - (Katona József Színházban) Petőfi Sándor u. 6, 1052 
L&L Könyvesbolt - Hegedűs Gyula u. 39, 1136

SZEGED

ÁkomBákom Könyvesbolt Mikszáth Kálmán uótca sarka, Bartók tér 4., 6722

KISKUNHALAS:

Gyöngy-Papír - Árpád utca 9., 6400

Miben más az idei, megújult OLVASÓNAPLÓ? Tovább
Szálljunk le arról az irodalmi magas lóról!

Szálljunk le arról az irodalmi magas lóról!

Olvasó vagyok. Nem irodalmár. Nem szakértő. Három éve dolgozom azon ilyen-olyan fórumon (munkáim mellett, kezdetben pusztán hobbiból, hóbortból, egy ideje pedig már misszióból, hivatásként), hogy kedvet csináljak az olvasáshoz. Ennyi a célom. Hogy hassak az emberekre a könyveken keresztül.

Hogy miért írom ezt most? Ugyan az az alapelvem, hogy negatív, kötözködő és pusztán rosszindulatú kritikákkal nem foglalkozom, de ma kaptam egy olyan levelet, ami átlépett minden határt. Hiszek az írás terápiás hatásában, és azt gondolom nekem sem kell, vagy szabad mindig, mindent lenyelni. Néha hadd mondjam el a véleményem!

Részleteket tisztességi okokból nem közlök veletek, de annyit igen, hogy az volt a lényege, hogy én milyen alapon merészelek egyáltalán Hemingwayről beszélgetni egy színpadon. Honnan veszem ahhoz a bátorságot, hogy egy Nobel-díjas íróról véleményt alkossak, és eljátsszam a szakértőt. Félreértés ne essék: sehol nem mondtam sem én, sem senki rólam, hogy szakértő lennék, sőt. Bárhol vagyok hangsúlyozom, hogy én olvasó vagyok, és az is akarok maradni. Szerintem pontosan ettől tudok úgy kérdezni, hogy azzal sokan képesek azonosulni. Úgy is fogalmazhatnék, szerintem ettől vagyok – remélhetőleg – hiteles.

A levél írója nem képzelgett, holnap valóban színpadra lépek az Ectopolis kulturális magazin felkérésére, és Hemingway lélektanáról fogunk beszélgetni. Teszem ezt úgy mint olvasó! Számos vendég úgy érkezik majd a csütörtöki rendezvényre (sokan ugyanis üzenték), hogy szinte semmit sem olvastak a szerzőtől, és szeretnének kedvcsinálót kapni, azonosulási/kapcsolódási pontokat találni. Miért ne segíthetne ebben egyik olvasó a másiknak? Erről szól a Nincs időm olvasni kihívás is. De ezt most nem keverem ide.

Itt lenne az ideje mindenkinek lemásznia abból a pókhálós elefántcsonttoronyból, mert pont az ilyen sznob hozzáállás miatt félnek az emberek egy csomó szerzőtől. Azt hisszük a kevesek kiváltsága az irodalom, amit csak a kivételesek érthetnek. Hát nem. Az olvasás, a történetek megismerése, a betű mágiája mindenki szórakozása, mindenki fejlődési lehetősége. Mindenkinek elérhető és el is kellene érnie, hogy egy jobb, értelmesebb társadalomban élhessünk.

Elijesztenek minket a középiskolában egy-egy művel, és lehet, többé a szerző környékére sem nézünk, pedig mennyi minden lapul egy-egy életrajz mélyén. Én is így jártam. Hemingway mumusom volt. Nem rajongtam különösebben Az öreg halász és a tengerért kamaszkoromban, de elolvastam tisztességesen, aztán hagytam is a nagy legendát ennyiben. Az Ectopolis felkérésére aztán elkezdtem bepótolni a hiányosságomat az elmúlt hetekben. Elolvastam számtalan cikket, több önéletrajzi könyvet és természetesen a főbb műveit. Nem a bizonyítványomat magyarázom, hiszen nincs kinek – csupán azt akarom megértetni veletek, hogy bármikor meg lehet ismerkedni egy-egy szerzővel, és igenis lehet érteni, bele lehet szeretni, meg lehet érni rá. Ahogy nekem most megérkezett Hemingway – holnap sokat mesélek nektek erről.

Szálljunk le arról az irodalmi magas lóról! Tovább
süti beállítások módosítása