ITT meghallgathatod a Lapozz a 99-re! további epizódjait összegyűjtve!

ITT meghallgathatod a Lapozz a 99-re! további epizódjait összegyűjtve!

lapozza99re.jpg

Mennyire vagyunk pornófüggők?

Dr. Hevesi Krisztina szexuálipszichológus épp a fiataloknak szánt, új felvilágosító könyvén dolgozik. A pornófüggésről, és arról is beszélgetünk vele, miért olyan népszerűek A szürke ötven árnyalatának stílusában íródott regények. Második vendégünk Wolf Kati énekesnő, akit élete könyvéről kérdezünk, utána pedig Szabados Ági ajánl egy letehetetlen olvasmányt.

Könyvmentés, amit szeretünk

A mai adásban egy különleges könyvmentési akcióról lesz szó, vendégünk Boda istván, a Mozgó Könyvszekerek megvalósítója. Utána Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál alapítója árulja el, melyik életekönyve, majd Szabados Ági is ajánl egy lehetetetlen olvasmányt.

Amit Irvin D. Yalomról tudni kell

A modern Freudként is emlegetett pszichoterapeuta, Irvin Yalom eddig 13 könyvet írt. Tönkő Verával, a Park kiadó irodalmi vezetőjével beszélgettünk a szerzőről. Az adás második vendége Winkler Nóra műsorvezető, kulturális szakértő, akit kedvenc könyvéről kérdeztük, majd Szabados Ági választott saját könyvespolcáról egy letehetetlen olvasmányt.

Ezért olvassátok Esterházy Péter könyveit

A magyar irodalom egyik legnagyobb hatású szerzőjéről, a nemrég elhunyt Esterházy Péterről beszélgetünk Valuska Lászlóval, a Margó Irodalmi Fesztivál alapítójával, akinek Esterházy különleges helyet foglal el a szívében és a munkájában is. Élete könyvéről mesél Ember Márk, színész és Szabados Ági is ajánl egy letehetetlen olvasmányt.

Könyv vagy film?

A legtöbb filmadaptációra azt mondják, könyvben sokkal jobb volt. Valóban rosszak a feldolgozások? Melyek a legjobb és leghitványabb példák? Réz András filmesztétával beszélgettünk, majd Kadarkai Endre mesélt kedvenc könyvéről és Szabados Ági is ajánlott egy szuper olvasmányt.

Vecsei H. Miklós és a Poket

Fiatalok tömegei imádják, színész, rendező, szövegkönyveket és versesköteteket ír, közben elindította az egyik legnépszerűbb olvasásnépszerűsítő akciót, a Poket zsebkönyveket. Vecsei H. Miklóssal olvasásról, fiatalokról, csendről, és A nagy Gatsbyről beszélgettünk. Élete meghatározó könyvéről mesélt Pokorny Lia színésznő és Szabados Ági is ajánlott egy letehetetlen olvasmányt.

Milyen a jó ifjúsági regény?

Mit olvassanak a tinédzserek? Hogyan hatott a Harry Potter a tini korosztály olvasási szokásaira? Melyek ma a legjobb kamaszoknak szóló könyvek? A kérdésekre Szekeres Nikolettával, a Magyar Gyerekkönyv Fórum elnökével keressük a válaszokat, majd Tatár Csilla mondja el, melyik élete könyve, végül Szabados Ági is ajánl egy letehetetlen olvasmányt.

20 éves a Harry Potter magyar kiadása

Húsz évvel ezelőtt, még a nemzetközi siker előtt, Balázs István és felesége megszerezte a Harry Potter kiadási jogait. Hogyan jutottak hozzá, mi tetszett meg nekik, mennyiben változtatta meg életüket a könyv sikere? Balázs Istvánnal beszélgettünk. Az adás második vendége Viczián Ottó színművész, végül pedig Szabados Ági ajánl egy különleges kiadványt..

Jocó bácsi, az ország legnépszerűbb tanára

Mennyire határozza meg egy gyerek életét az iskola? Miért jó az élményalapú oktatás? Műsorunk vendége a közösségi média legnépszerűbb tanára, Balatoni József, Jocó bácsi, aki sokadik könyvét írta már meg. Pataki Zita élete meghatározó olvasmányáról mesél és Szabados Ági is ajánl egy letehetetlen olvasmányt..

A jelen és a jövő Dombóvári István szerint

Milyen világban élünk, merre tartunk? Dombóvári Istvánnal, a Netperces novellák írójával a jövőről és a jelenről beszélgettünk, Hevesi Krisztina szexuálpszichológus mesélt élete meghatározó könyvéről, a műsor végén pedig Szabados Ági javasolt egy letehetetlen olvasmányt.

Hogyan kell jól aludni?

Mitől függ, hogy jól alszunk-e? Vannak-e trükkök és praktikák, amiket érdemes megtanulni? Az alvás fontosságáról és az alvással foglalkozó könyvekről Radics Judittal alvásszakértővel beszélgettünk, Szilágyi Csenge, a Vígszínház színésze mesélt aktuális kedvenceiről, a műsor végén pedig Szabados Ági egy kamaszkönyvet ajánlott.

Miért ír könyvet Jakupcsek Gabriella?

HHova tűnt a magyarok humorérzéke? Többek között erről is beszélgettünk Jakupcsek Gabriellával, akinek most jelent meg Nagy levegő című könyve. Sánta László színész mesélt aktuális kedvenceiről, a műsor végén pedig Szabados Ági ajánlott egy letehetetlen olvasmányt....

Cukormentes karácsony

Hogyan csökkenthetjük a cukorfogyasztást és válthatunk egy egészségesebb életmódra? Mit jelent az inzulinrezisztencia és hogyan élhetünk vele? Az idei utolsó műsorunkban a főszerep az ételeké, vendégünk pedig Iklódi Dóra, a Cukormentes örömök című szakácskönyv szerzője. Böszörményi Gyula író elmeséli melyik könyv hatott rá a leginkább, végül pedig Szabados Ági is ajánl egy letehetetlen olvasmányt..

Best of 2019 - Miért szeretjük a krimiket?

Ezen a héten műsorunk ünnepi adását hallhatod, amiben a kedvenc beszélgetéseinkből készítettünk válogatást. A Lapozz a 99-re! történetének első vendégét, Katona Ágnest hallhatjátok. Egyrészt azért mert vele indult ez a podcast, másrészt pedig kevesen tudnak olyan sokat a krimikről, mint ő.

Best of 2019 - Mitől leszünk alkoholisták?

Ezen a héten műsorunk ünnepi adását hallhatod, amiben a kedvenc epizódjainkból készítettünk válogatást. Még nyár elején beszélgettünk Dr. Kapitány-Fövény Mátéval, a Függőben - Az alkoholizmus lélektana című könyv szerzőjével. Ez a téma mindig aktuális, de ma talán még annál is inkább.

Korábbi adások: 1 - 9 

Korábbi adások: 10 - 17

ITT meghallgathatod a Lapozz a 99-re! további epizódjait összegyűjtve! Tovább
ITT a kihívás 12 plakátja! Szavazz melyik volt a kedvenc hónapod 2019-ben!

ITT a kihívás 12 plakátja! Szavazz melyik volt a kedvenc hónapod 2019-ben!

Itt a lehetőség, hogy beleszólj a kihívásba: a győztes visszatér 2020-ban!

en.jpg

Már 3 éve együtt olvasunk! A Facebookon verbuvált  "NINCS IDŐM OLVASNI" névre keresztelt projektben már több mint 20 ezren vagyunk. Visszajelzéseitek alapján volt 2019-ben könnyebb téma, de akadt nehezebb is, amihez nagyobb kreativitás kellett. A kihívás idén természetesen folytatódik, újabb 12 téma jön, de most arra kérlek titeket, szavazzátok meg, MELYIK VOLT 2019-BEN A KEDVENC HÓNAPOTOK! Melyik volt a legszimpatikusabb feladat. A többség által kiválasztott téma VISSZATÉR 2020-BAN! A folytatásban tehát itt a 12 "plakát" a 12 téma, a végén pedig a szavazás! Szólj bele a kihívás folytatásába! 

JANUÁR: EGY KÖNYV, AMIBEN A SPORT KULCSFONTOSSÁGÚ

agi_januar_2019_1.jpg

FEBRUÁR: EGY KÖNYV, AMI A HÁZASSÁGGAL KAPCSOLATOS  

agi_februar_2019_1.jpg

MÁRCIUS: EGY INSPRIÁLÓ KÖNYV, AMI FEJLŐDÉSRE KÉSZTET

agi_marcius_2019_1.jpg

ÁPRILIS: EGY VERSESKÖTET

agi_aprilis_2019.jpg

MÁJUS: EGY KRIMI

agi_majus_2019.jpg

JÚNIUS: EGY KÖTELEZŐ OLVASMÁNY, AMI KIMARADT 

agi_junius_2019.jpg

JÚLIUS: EGY KÖNYV SZABÓ MAGDÁTÓL 

agi_julius_2019.jpg

AUGUSZTUS: EGY KÖNYV, AMI EGY TÁVOLI TÁJRA REPÍT  

agi_augusztus_2019_1.jpg

SZEPTEMBER: EGY KÖNYV, AMINEK KÉRDÉS A CÍME 

agi_szeptember_2019_1.jpg

OKTÓBER: EGY KÖNYV MÁRAI SÁNDORTÓL

agi_oktober2019.jpg

NOVEMBER: EGY IFJÚSÁGI REGÉNY

agi_november2019.jpg

DECEMBER: EGY KÖNYV, AMELYNEK KÖZÉPPONTJÁBAN A KÖNYVEK ÁLLNAK 

agi_december_2019_1.jpg

 

ITT a kihívás 12 plakátja! Szavazz melyik volt a kedvenc hónapod 2019-ben! Tovább
Milyen a tökéletes HATÁRIDŐNAPLÓ? Mutatom én miket választottam 2020-ra!

Milyen a tökéletes HATÁRIDŐNAPLÓ? Mutatom én miket választottam 2020-ra!

img_20191217_094933.jpg

Határidőnapló mániás vagyok. Utálok telefonba pötyögni, nekem kell a papír, amibe írhatok, amit átlátok. Nyilván ez a grafománságomból is adódik. December felé már rendre stresszt okoz, hogy miben vezessem a következő évem fontos programjait, találkozóit, terveit. Mindig hatalmas ügyet kerítek a tökéletes napló kiválasztásából. Tavaly óta viszont hamarabb kapcsolok, és idén év végén már jól bevált kedvencekkel hangolok a 2020-as évre! Igen többel, de mindegyiknek fontos és pontos szerepe lesz a tudatosan szervezett következő évemben. Mindezt kifejtem a folytatásban! 

 —

ANTI-HATÁRIDŐNAPLÓ: Szánjunk időt az életünkre! 

 

Már tavaly is bemutattam egyik nagy kedvencemet, az "önfejlesztés királyát", azt a határidőnaplót, amit a mindfullness szerelmeseinek ajánlok elsősorban. Akkor viszont bajom volt a méretével, valamint a lassulást sem igazán éreztem át, vagy tudtam (akartam) a saját életemre vonatkoztatni. 2020-ra viszont van egy komoly fogadalmam: lelassulok, nem stresszelek, időt szánok a saját életemre! Amikor megláttam, hogy az idei mottója "Szánj időt az életre!" azonnal megértettem, hogy ez most nekem (is) szól! 

rhb.png

2020-ban tehát az ANTI HATÁRIDŐNAPLÓ tuti velem lesz (A6-os méretéből adódóan alkalmas is arra, hogy mindig a táskámban lapuljon), és úgy döntöttem, ebbe a szabadidős tevékenységeimet, a pihenéseimet, vagyis mindent ebben vezetek, ami velem történik, kivéve a munkáim részleteit. Valamint igyekszem az önismerettel kapcsolatos feladatokat is mind elvégezni. Mutatok is egyet izgalmas oldalt: 

45.pngA grafikája (szerintem) jobb lett, mint tavaly, öröm lapozgatni, és jegyzetelni bele. Szellemes, ötletes, kreatív - remélem ezáltal az évem is ilyen lesz! A borítója is jobban tetszik, mint tavaly. Vastag, minőségi papírra nyomták, az önreflexiós gyakorlatok nagyon tetszenek. Szóval élmény lesz használni egész évben, és tényleg bízom benne, hogy lassulásra is ösztönöz majd. Nagy-nagy szükségem van erre a 2019-es évem után...

 • A kis méret ára 5 ezer, a nagy 6500 forint magasságában alakul. Beszerezhető online és viszonteladó pontokon!

A HATÁRIDŐNAPLÓK KORONÁZATLAN KIRÁLYA: ÖRÖK KEDVENCEM - A Moleskine család

 

Több mint 10 éve hű társam a mindennapokban a határidőnaplók királya, a Moleskine család. Alig voltam 20, amikor egy barátnőm azt mondta, "Ági, hidd el, ha előveszed a határidőnaplódat egy tárgyaláson, az csak Moleskine lehet. Ez olyan, mint sportszerben a Nike!" Igaza van. Nem tudom megmondani miért imádom - lehet már csak a megszokás - de számomra mind a papír minősége, mind a tervező elrendezése, mind a borító anyaga maga a tökéletesség. Szóval ha nem ismered, nézz rá a Moleskine családra, szívből ajánlom. Én egy piros, heti tervezővel vágok neki a 2020-as évnek, de ha ügyes vagy, külföldről ilyen csodálatos limitált kiadásúakat is beszerezhetsz: 

mooo.jpg

A "kis herceges" kiadásokért bevallom, folyik a nyálam. 

Az idei piros csodámba tematizálva kizárólag a munkáimat írom majd, azaz mindent, amivel az Anti-határidőnaplómat (és az életemet) nem akarom "stresszelni".

 • Ára 6 ezer forinttól felfelé alakul. Beszerezhető sok papírboltban, és könyvesboltban is!

 

mol.jpg

VISZKOK FRUZSI HATÁRIDŐNAPLÓJA 

 

Egyik kedvenc vloggerem, Viszkok Fruzsi idén gyártót és forgalmazót váltott, ami jót tett nemcsak a 2020-as határidőnaplója minőségének, hanem elérésének is. A korábbi Rossmannban kapható naplók helyett most a nagyobb papírboltokban beszerezhető Fruzsi 2020-as tervezője. Mind a papír, mind a méret, mind a kivitelezés klasszisokkal jobban sikerült, mint tavaly! 

fr3.jpg

Elérhető fekete és mályva színekben, és a tervező mellett FruJo-t is nyomtak, azaz egy Fruzsi gondozásában és nevével ellátott keményfedeles BuJo-t is vehetnek a nagy rajongók. A magam részéről a tervező mellett tettem le a voksomat, amit a nagyobb helyet igénylő projektjeim feljegyzésére fogok használni 2020-ban. Lásd: irodalomterápia, könyves interjúk, bemutatók, moderálások stb. 

Fruzsi itt mesél róla hosszabban: 

 • Ára 5 ezer forint körül alakul. Beszerezhető a nagyobb papírboltokban!

 

Zárásként, valami saját: Olvasmányoknak külön napló dukál - VAN MÁR IDŐD OLVASNI? Olvasónapló 

 

Egy nagy könyvmolynak, aki egy évben több tucat könyvet tesz magáévá, azt hiszem nem is kérdés, hogy az olvasmányoknak kötelező egy külön, erre a célra fenntartott füzet / napló. Bár külföldről is lehet rendelni különböző book journalokat, sőt, a Moleskine-nek sajátja is van, sem kreativitásban, sem praktikumban, sem küllemben nem ér fel a Van már időd olvasni? - Olvasónaplóhoz. Nem azért mondom mert saját tervezés/kiadás, hanem azért mert olvasók százainak véleményét hallgattam meg, olvasók százaival beszélgettem, és figyeltem meg őket. Na meg végignyálaztam a "konkurenciát", azaz a létező külföldi kiadványokat, és igyekeztem a legolvasóbarátabb olvasónaplót létrehozni. Árban pedig közelében sincs egy Moleskine-nek, vagy külföldi társainak.

79512106_2928582490520315_7782842891994398720_n.jpg

Hosszabban már írtam róla a blogon ITT, szóval ha nem tudod mi ez, kérlek olvasd el azt a cikket, valamint találsz róla csomó infot Instagramon is, hiszen a naplónak saját INSTÁJA is van ám! Itt még bele is tudsz lapozni! Annyit zárásként, hogy komoly lassulás, valamint tudatosság az is, ha tényleg rászánsz egy-egy könyv elolvasása után az életedből félórát arra, hogy írj is az élményeidről. Én 2020-ban biztosan vezetni fogom az olvasmányaimat ebben a naplóban! 

 • Ára 3499 Forint. Beszerezhető online a webshopomból, vagy személyesen is megvásárolhatod az Írók Boltjában, a Katona József Színház könyvesboltjában, valamint az L&L könyvesboltban Budapesten. Kiskunhalason a Gyöngy-Papírban, Szegeden pedig az Ákom Bákom könyvesboltban!

80502047_678585192671249_2659013956600856576_n.jpg 

Milyen a tökéletes HATÁRIDŐNAPLÓ? Mutatom én miket választottam 2020-ra! Tovább
Szabó Magda és Ady Endre utolsó lakhelyén jártam! | Itt a KultTér 4. része

Szabó Magda és Ady Endre utolsó lakhelyén jártam! | Itt a KultTér 4. része

A KultTér decemberi, azaz idei utolsó epizódjában emeltem a tétet, és mndjárt nem egy, hanem kettő kötetet mutatok be nektek. Ady Endre és Szabó Magda műveinek díszkiadásaihoz kapcsolódóan a szerzők életét, érdekességeit mutatom be, bejárva olyan helyeket, amikhez a két irodalmi óriás életútja kapcsolódik.

Átjárás múlt és jelen között, velünk élő irodalom – Lackfi János, Kemény István, Tasi Géza vendégszereplésével itt a KultTér legújabb adása!

Szabó Magda és Ady Endre utolsó lakhelyén jártam! | Itt a KultTér 4. része Tovább
Miben más az idei, megújult OLVASÓNAPLÓ?

Miben más az idei, megújult OLVASÓNAPLÓ?

75356953_2556442401269327_4376280643345055744_n.jpgVoltaképp mindenben! Megújult a borító, megújult a szerkezet, csak az elvek és a célok maradtak ugyanazok: azoknak szól az Olvasónapló ráncfelvarrott kiadása, akik tisztelik és szeretik annyira az olvasmányaikat, hogy azokat külön, erre a célra létrehozott kötetben vezessék, és azoknak, akik még mindig nem érzik, hogy elég idejük lenne olvasni. A naplóban található feladatokkal, tippekkel, jó tanácsokkal és az olvasásmérőkkel, hiszem, hogy utóbbi megváltoztatható, könyvmolyoknak pedig egy csodálatos emlék lehet a későbbiekre! 

Bár már sokan összefoglalták véleményüket az ÚJ Olvasónaplóról, rendre jönnek olyan visszajelzések, amik arról árulkodnak, még mindig nem mindenki tudja, mi az Olvasónapló. Ezért összegyűjtöm miért izgalmas az idei (2020-as) kötet, milyen szempontok szerint szerkesztettem, miben változtattam, és miért. Ahogy a 7 szoba vadiúj könyves blog szerzője megírta: 2019 legmenőbb dobása az új Olvasónapló! Igyekszem erre a nagyon hízelgő értékelésre rászolgálni! 

A szofisztikált macska emelte ki, hogy kevés volt neki a tavalyiban az egy oldalas adatlap, illetve milyen jó lett volna, ha van benne TBR oldal. Ez utóbbi a 'to be read' rövidítése, azaz annak az oldalnak a helye, ahová felírhatod a várólistás könyveid, vagyis azokat, amik már megvannak, a polcodon csücsülnek, de még nem olvastad őket, viszont szeretnéd a nem is annyira távoli jövőben. Jelentem, ez az oldal minden évszakhoz kapcsolódóan bekerült, és ha már évszak:

az idei naplót nem regiszteresen, hanem évszakok szerint kell vezetni! 

 78732093_958323844554680_2196205327509094400_n.jpg

Sok kritika érte ugyanis az előző kiadás regiszteres szerkezetét, azaz, hogy abban ábécé szerint lehetett lejegyezni mit olvastál. Megfogadva, építő kritikaként kezelve ezeket az észrevételeket döntöttem úgy, hogy évszakok szerint kell vezetni az új Olvasónaplót! És mivel az év "téllel" kezdődik, így úgy döntöttem mégha elsőre furcsán is hat, a napló a szokásostól eltérően nem januárral, hanem decemberrel indul. Ezzel is utalván arra, hogy ez nem csak egy évre szól, hanem bármikor elkezdhető, bármikor naplózható. 

Számos rendezvényen jártam a 2019-es évben, és nagyon megoszlottak a vélemények arról, mennyire nehéz vagy könnyű írni egy könyvről az Olvasónaplóba. Volt aki azt mondta neki három sort is nagy kihívás írnia, más a fél oldalt is kevésnek tartja. Megpróbáltam az idei naplót azzal javítani, hogy több helyet hagytam (egy oldalpár/könyv), több kérdést tettem fel, amire olvasás után válaszolni kell, és majd 30 fel-felbukkanó feladatot/tippet rejtettem el a kötetben. 

Az egyik legnagyobb siker maradt, csak változott: OLVASÁSMÉRŐ!

Az egész éves olvasásmérőt, évszakokhoz kapcsolódókra cseréltem, így mostmár három havonta figyelheted meg mennyit olvasol. Ugyan a jelmagyarázat elmaradt, a tavalyihoz hasonlóan itt is az a dolgod, hogy az általad választott színekkel satírozd be a lenti rubrikákat, majd annak megfelelően, hogy mennyit olvastál, színezz minden nap! Ahogy Zama is megírta a blogján, egy év után érdekes lehet visszanézni, mennyit olvastunk egy-egy évszakban!

78657879_2453900354720706_8972035270861914112_n.jpg

Amiben még új az idei napló, hogy ebbe már írtam is. Nemcsak a NIOK 3 éves történelme került be egy izgalmas grafikán (hála a grafikusnak, aki gyönyörű munkát végzett!) hanem minden évszak elé írtam olyan gondolatokat, amelyekben az én olvasási szokásaimról mesélek, vagy pusztán megpróbálok segíteni, tippeket adni, hogyan legyen időd mindig a könyvekre, hogy miért érdemes olvasni, és szerintem miért elmaradhatatlan része egy-egy napnak. 

77257975_2527334287542462_8048267683294085120_n.jpg

Sőt az idei is bővelkedik csomó extra tartalomban, amik a tavalyiból mondjuk kimaradtak: könyv vs. film összehasonlítást végezhetsz, összegyűjtöttük a 2020-as színházban megnézhető adaptációk listáját, vezethetsz -leltárat, avagy felírhatod magadnak hol bukkantál rá polcod új lakóira, és ha elég bátor vagy azt is, mennyiért szerezted be azokat. Vagy az egyik kedvencem: összegyűjtöttem neked 20 kedvenc könyvem listáját, így ha szeretnéd tudni, nekem mik életem könyvei, vagy ajánlásra szorulsz, mindjárt 20 könyvvel gazdagabb a várólistád. Sőt, a te saját 20-as listád is összeírhatod az oldalpárján. És kíváncsian várom neked mik ezek, szóval nyugodtan oszd meg velem. Mondjuk a napló Instagram oldalán, hiszen az is van neki! IDE KATTINTVA tudod követni, és találsz millió extra tartalmat róla! 

73357360_428102451198376_7842224693217067008_n.jpg

A borító  

Ami valószínűleg a legnagyobb, és elsőre szembetűnő változás: a külcsíny, hiszen a borító teljesen más lett. Az idei borítót színesre, élettelibbre cseréltem. A saját könyveimet pakoltuk ki, majd fotóztuk be segítségeimmel, mert szerettem volna valami "nagyon könyves" borítót készíteni. Azt hiszem sikerült. Természetesen jogi okokból a címeket grafikussal, utómunkában levetettük, de pusztán jelzés értékkel, és a játékosság kedvéért egyedül az első Olvasónapló borítója fedezhető fel teljes valójában az új kiadáson. 

Nagyon érdekes reakciót olvastam A szofisztikált macska blogján a borítóról: 

"Őszinte leszek: amíg csak képen láttam, nekem nem tetszett a borító, viszont élőben nagyon egyben van az egész, illik a koncepcióhoz, úgyhogy most már el sem tudnám képzelni másképp, mint ezzel a káoszos könyvhalommal az elején." 

Azt hiszem ezt nem kell tovább magyaráznom. Köszönöm!

 És végül elérkeztünk a legkockázatosabb, legérzékenyebb területhez: 

Miért saját kiadás? 

 

Szeretném bebizonyítani, hogy nemcsak tudatos olvasók, hanem tudatos vásárlók is vagytok! Sokan ugyanis azt gondolják, hogy csak könyvesboltban lehet könyvet eladni, mert az olvasók impulzus vásárlók, azaz kell hogy megtapizzák a borítót, belelapozzanak a könyvbe. Én viszont hiszem azt, hogy ez nem igaz. 

Ma online vásárolni biztonságos, és kényelmesebb, mint bemenni egy-egy pláza könyvesboltjába, ahol parkolni kell, cipekedni, és még könnyedén el is csábulhatunk.. szerintem értitek mire gondolok. Az árba belekalkuláltam a GLS díját is, hiszen a webshopból rendelve a GLS fogja kiszállítani nektek a naplót, 1-3 napon belül. De megértem azokat is, akik óckodnak az online vásárlástól (bár nem kell!) így ha mégis úgy döntötök, nem szánnátok erre plusz 990 Forintot (ennyi a szállítási díj a GLS-nek), akkor van néhány alternatíva, ahol beszerezhetitek, ezzel is támogatva a kis, független könyvesboltokat, na meg engem. (Hozzáteszem az én munkámat azzal támogatjátok a legjobban, ha online vásároltok, az erre a célra létrehozott webshopban.)

BUDAPEST:

Írók Boltja - Andrássy út 45, 1061
♥ K:önyv és Bolt a Katonában - (Katona József Színházban) Petőfi Sándor u. 6, 1052 
L&L Könyvesbolt - Hegedűs Gyula u. 39, 1136

SZEGED

ÁkomBákom Könyvesbolt Mikszáth Kálmán uótca sarka, Bartók tér 4., 6722

KISKUNHALAS:

Gyöngy-Papír - Árpád utca 9., 6400

Miben más az idei, megújult OLVASÓNAPLÓ? Tovább
Szálljunk le arról az irodalmi magas lóról!

Szálljunk le arról az irodalmi magas lóról!

Olvasó vagyok. Nem irodalmár. Nem szakértő. Három éve dolgozom azon ilyen-olyan fórumon (munkáim mellett, kezdetben pusztán hobbiból, hóbortból, egy ideje pedig már misszióból, hivatásként), hogy kedvet csináljak az olvasáshoz. Ennyi a célom. Hogy hassak az emberekre a könyveken keresztül.

Hogy miért írom ezt most? Ugyan az az alapelvem, hogy negatív, kötözködő és pusztán rosszindulatú kritikákkal nem foglalkozom, de ma kaptam egy olyan levelet, ami átlépett minden határt. Hiszek az írás terápiás hatásában, és azt gondolom nekem sem kell, vagy szabad mindig, mindent lenyelni. Néha hadd mondjam el a véleményem!

Részleteket tisztességi okokból nem közlök veletek, de annyit igen, hogy az volt a lényege, hogy én milyen alapon merészelek egyáltalán Hemingwayről beszélgetni egy színpadon. Honnan veszem ahhoz a bátorságot, hogy egy Nobel-díjas íróról véleményt alkossak, és eljátsszam a szakértőt. Félreértés ne essék: sehol nem mondtam sem én, sem senki rólam, hogy szakértő lennék, sőt. Bárhol vagyok hangsúlyozom, hogy én olvasó vagyok, és az is akarok maradni. Szerintem pontosan ettől tudok úgy kérdezni, hogy azzal sokan képesek azonosulni. Úgy is fogalmazhatnék, szerintem ettől vagyok – remélhetőleg – hiteles.

A levél írója nem képzelgett, holnap valóban színpadra lépek az Ectopolis kulturális magazin felkérésére, és Hemingway lélektanáról fogunk beszélgetni. Teszem ezt úgy mint olvasó! Számos vendég úgy érkezik majd a csütörtöki rendezvényre (sokan ugyanis üzenték), hogy szinte semmit sem olvastak a szerzőtől, és szeretnének kedvcsinálót kapni, azonosulási/kapcsolódási pontokat találni. Miért ne segíthetne ebben egyik olvasó a másiknak? Erről szól a Nincs időm olvasni kihívás is. De ezt most nem keverem ide.

Itt lenne az ideje mindenkinek lemásznia abból a pókhálós elefántcsonttoronyból, mert pont az ilyen sznob hozzáállás miatt félnek az emberek egy csomó szerzőtől. Azt hisszük a kevesek kiváltsága az irodalom, amit csak a kivételesek érthetnek. Hát nem. Az olvasás, a történetek megismerése, a betű mágiája mindenki szórakozása, mindenki fejlődési lehetősége. Mindenkinek elérhető és el is kellene érnie, hogy egy jobb, értelmesebb társadalomban élhessünk.

Elijesztenek minket a középiskolában egy-egy művel, és lehet, többé a szerző környékére sem nézünk, pedig mennyi minden lapul egy-egy életrajz mélyén. Én is így jártam. Hemingway mumusom volt. Nem rajongtam különösebben Az öreg halász és a tengerért kamaszkoromban, de elolvastam tisztességesen, aztán hagytam is a nagy legendát ennyiben. Az Ectopolis felkérésére aztán elkezdtem bepótolni a hiányosságomat az elmúlt hetekben. Elolvastam számtalan cikket, több önéletrajzi könyvet és természetesen a főbb műveit. Nem a bizonyítványomat magyarázom, hiszen nincs kinek – csupán azt akarom megértetni veletek, hogy bármikor meg lehet ismerkedni egy-egy szerzővel, és igenis lehet érteni, bele lehet szeretni, meg lehet érni rá. Ahogy nekem most megérkezett Hemingway – holnap sokat mesélek nektek erről.

Szálljunk le arról az irodalmi magas lóról! Tovább
12 könyv, aminek KÉRDÉS A CÍME  — 12 tipp a szeptemberi NIOK témához

12 könyv, aminek KÉRDÉS A CÍME  — 12 tipp a szeptemberi NIOK témához

agi_szeptember_2019.jpg

A Nincs időm olvasni kihívás ehavi témája egy könyv, aminek kérdés a címe. A tavalyi évben játszottunk már a címekkel, de akkor egy olyan kötetet kellett elolvasni, aminek a címe egyetlen szóból áll. A 2019-es "címes téma" eggyel nehezebb lehet sokaknak, ezért is készítettem nektek ezt a posztot, hogy ajánljak néhányat, ami megfelel a témának! Aztán persze a ti fantáziátokra és kutatómunkátokra van bízva, hogy mit olvastok szeptemberben! 

 

Merre jársz Bojangles? 

 

A kedvencemmel kezdem, amit ráadásul szeptember közepén új kiadásban jelenik meg, egy teljesen más borítóval, szóval be is tudjátok szerezni. 2017-es évem egyik legnagyobb olvasmányélménye volt. (mondjuk abban az évben különösen sok jó könyvhöz volt szerencsém) Olivier Bourdeaut [ejtsd: Burdó] első regénye egy meseszerűen kedves, elvarázsoló történet, amiben apa és anya fittyet hány a külvilágra, „szkanderezik a valósággal”. A világ, amit felépítenek, megteremtenek maga a csoda. Az egész életük egy játék, mégha cserébe tele is van sok, kedves hazugsággal. Kicsit A nagy Gatsby világát idézte, de aTajtékos napok is eszembe jutott meseszerűségéről. Az elsőkönyves író hatalmas európai sikere egy szomorú és elszánt szerelmeslevél az álmokhoz. IMÁDTAM! 

ke_pernyo_foto_2019-08-31_13_39_03.png

KÖZÖS KÖNYV – Sarah Tomley: Mit tenne Freud? 

 

A közös könyvvel folytatom. Ha van kedvetek olvassátok el velem, Sarah Tomley Mit tenne Freud? című könyvét! Sok-sok regényt olvastunk már közösen, most úgy döntöttem kicsit menjünk el az ismeretterjesztés irányába. Sarah Tomley pszichoterapeuta könyve egyszerre bevezetés a pszichológiába és útmutató az élethez. Arra világít rá, miért vagyunk azok, akik vagyunk, és mi áll cselekedeteink hátterében.

Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat:

 • Percenként a telefonomat nézem. Miért nem tudok koncentrálni?
 • Általában teljesen normálisan viselkedem, miért húzom fel magam vezetés közben?
 • Miért nem mondok igazat, amikor a barátnőm azt kérdezi: „Ebben nagyobbnak tűnik a fenekem?”
 • Miért nézek minden este sorozatokat?
 • Miért mindig ugyanazt a márkát vásárolom?
 • Hogyan beszéljem le a kamasz lányomat a tetoválásról?
 • Csodás a párom. Akkor miért akarok viszonyt kezdeni valakivel?
 • Miért olyan szemét a főnököm?
 • Mi a Harry Potter-sorozat népszerűségének valódi oka?
 • Miért nem tudok lefogyni?
 • Félek továbblépni a karrieremben. Hogyan tudnék ezen változtatni?
 • Hogyan tudnék kreatívabban gondolkodni?

A magam részéről én már nagyon kíváncsi vagyok a könyvre! Ezeket a kérdéseket végül mi is megbeszélhetjük egymással. Online kibeszélő: szeptember 29. vasárnap 20 óra a NIOK Facebook csoportban! Sőt, még kedvezményt is intéztünk hozzá nektek:  

69214899_435952416991252_4038082128045408256_n.png

grafika: Zama blog/Berta Péter

Mario Vargas Llosa: Ki ölte meg Palomino Molerót? 

 

Az irodalmi Nobel-díjas Mario Varga Llosa regényét azoknak ajánlom, akik egy jó krimire vágynak, ami ráadásul a mesés Dél-Amerikába repít. A történet szerint egy perui légi támaszpont közelében borzalmasan megcsonkított holttestet találnak. Mint hamarosan kiderül, az áldozat a környékbeli házi mulatságok kedves, népszerű dalénekese. A szomszédos halászfalu csendőrhatósága - Silva hadnagy és Lituma közcsendőr - komótosan, de elszántan lát munkához, hogy kiderítse, ki vagy kik voltak a szerencsétlen fiatalember gyilkosai. A nyomozás során újabb és újabb rejtélyes kérdések merülnek fel, s meglepetés meglepetést követ. Végül aztán többé-kevésbé mindenre fény derül, és nemcsak egy líraian induló, ám rémdrámába forduló tragikus-különös szerelmi történet bontakozik ki előttünk fokozatosan, hanem az ötvenes évek Perujának társadalmi látlelete is, amelynek komor színeit derűs, már-már bohózati elemekkel frissíti a már nem egészen fiatal, de még mindig kívánatos, dús idomú fogadósné junói bájai után ácsingózó Silva hadnagy szerelmi csetlése-botlása. 

 

Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

 

Matt Haig nálam levette a névjegyét A fiú, akit Karácsonynak hívnak című könyvével, valamint annak folytatásával A lány, aki megmenti a karácsonyttal. Zseniális mesék örökgyerekeknek, melyekkel szívembe zártam a szerzőt. Bár ez a könyve messze nem mese, hiszen Matt saját történetét írja meg. Azt, hogyan sodródott depresszióba, majd jött ki belőle, és élte túl az életét. Nemcsak annak érdemes elolvasnia, aki depresszióval küzd, hanem annak is, aki találkozott már a jelenséggel, vagy szeretne segíteni valakinek, aki ezzel küzd. Ez a könyv annak története, hogyan jutott túl a krízisen, hogyan lett úrrá a betegségen, ami majdnem tönkretette, és hogyan tanult meg újra élni. Hasznos, tanulságos olvasmány egy kiváló író tollából. Nem csupán egy memoár, hanem megható, vicces és örömteli vizsgálata annak, hogyan éljünk jobban, szeressünk jobban, és hozzuk ki a legtöbbet az életből és önmagunkból. 

img_20190831_202156.jpg

 

Barbara Pease, Allan Pease: Miért hazudik a férfi? Miért sír a nő? 

 

Önfejlesztő könyv is akad erre a hónapra. A könyv olyan kérdésekre keresi a választ, minthogy: Miért menekül a férfi a szerelem elől? Miért rágódik a nő vacak kis problémákon? Miért ódzkodik a férfi a tartós kapcsolattól? Miért nem tér a nő soha a lényegre? Miért érzi a férfi, hogy minden nő az ő fülét rágja? Miért kíváncsi a nő minden apró részletre? Miért vannak a férfinak olyan undorító szokásai?  Miért hazudik a férfi? Miért sír a nő?

Az elsöprő sikerű Testbeszéd írója és társszerzője – egyben felesége – három évtizede kutatják, vajon miért van az, hogy a nemek közti szakadék, félreértés, konfliktus a 21. században ugyanúgy hozzátartozik az emberi élethez, mint Ádám és Éva ősviszálya idején. Tapasztalataik, kutatásaik, felméréseik, józan eszük és humoruk segítségével igyekeznek válaszolni az örök kérdésre: Miért is van annyi bajunk egymással? Humoros, tanulságos, hasznos! 

 

img_20190831_194256.jpg

Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó?

 

Tapasztalati tény, hogy Tóth Krisztina novelláskötetei mind zseniálisak. Bármikor rövidebb írásokra vágyom, az ő köteteit veszem le a polcomról. A Pixel című az egyik nagy kedvencem, ám a szeptemberi témába szerencsére Hazaviszlek, jó? című kötete is befér, ami szintén nagyon erős. Ebbe a könyvbe gyűjötte össze az elmúlt években írt tárcanovelláit és más publicisztikáit. 50 írást olvashatunk, szinte mindben érvényesül, hogy teljesen bagatel, hétköznapi helyzetekből indul ki, de nagyon máshova érkezik. Katarzisból és csattanóból sosincs hiány. Szerintem így kell novellát írni, én épp ezért szeretem! Perzselően jól ír, csak most már úgy olvasnék tőle egy regényt is! Ebben a hónapban viszont a kihívás miatt megelégszem a novelláival is. 

img_20190831_194207.jpg 

Schäffer Erzsébet: Hol vagy? 

 

Hol vagy igazság? Hol vagy legendás nagy szerelem? Előbbit csak a jóisten tudja, utóbbi viszont ott van feketén-fehéren Schäffer Erzsébet vallomásos könyvének lapjain. Tavaly olvastam, és iszonyú nagy hatással volt rám. ITT írtam róla hosszabban. A szerző olyan mély és megrázó magánéleti történetről rántja le a leplet, hogy tátva marad az ember szája az őszinteségtől. Fejezetenként, lassan, meg-megszakítva voltam csak képes elolvasni, mert megtépázta a szívemet, lelkemet. Egy olyan intim kapcsolat naplója ez, amely könnyeket csal az olvasó szemébe. Soha nem olvastam még ennyire őszinte és éppen emiatt mélyreható, erős önéletrajzi, naplószerű művet. Aki élt már beteg ember mellett, vagy akár ápolt ilyen embert, annak ismerős és borzasztóan megrázó lesz ez a könyv. De hasznos is lehet azoknak is, akik jelenleg is beteg embert gondoznak, vagy kapaszkodnának ennek kapcsán valami kis reménybe...

airbrush_20180415214916_1.jpg 

Philip Yancey: Hová tűnt az örömhír? / Hol van Isten, amikor fáj? 

 

Aki vallással, hittel kapcsolatban olvasna, annak két könyvet is találtam (@csucsorka jóvoltából) Philip Yancey könyvei között, amelyek címe kérdés. A Hol van Isten, amikor fáj? a fizikai fájdalmainkról szól, arról, hogy hol a helye és hogyan kezeljük a szenvedést, ha saját életünkben találkozunk vele. Míg a Hová tűnt az örömhír? című kötete a hívőkkel foglalkozik. Yancey ezúttal azt kutatja, vajon mi válthatta ki a társadalom ellenséges magatartását a kereszténységgel szemben. A szerző megvizsgálja, mennyiben járul hozzá a hit és a politika összekapcsolása, valamint az evangélium olykor arrogáns hirdetése a kereszténység elutasításához. Gondolkodásra késztető, érdekes könyvek.  received_293311961533062.jpeg

Pszichológia és ismeretterjesztés a HVG Könyvek jóvoltából!
 

A közös könyv mellett íme 4 kötet, amelyek címe kérdés, és tökéletes olvasmányok lehetnek az ősz első havában annak, aki szereti a pszichológiát, filozófiát, vagy átfogóbban: az ismeretterjesztő olvasmányokat. A Mit tenne Nietzsche? a közös könyvünk párja, itt viszont sokkal inkább filozófiai, semmint pszichológiai kérdéseket vet fel a szerző, és próbál rájuk válaszolni. A Mit érzel? Az érzelmek színes világa akár kisgyerekes szülők kedvence lehet, ugyanis olyan kérdésekre keresi a válaszokat, minthogy Mi történik a szívedben és a fejedben? Hogyan hat a nevetés a szervezetedre? Miért jó sírni, ha bánatos vagy? Mit tehetsz, ha valaki zaklat?  Boldogság, félelem, düh, szomorúság… olyan sokféle érzelem van, nem egyszerű kiigazodni rajtuk. De az érzelmek a barátaid – tanuld meg felismerni és kifejezni őket! 

A Hogyan gyógyítsunk meg egy összetört szívet? szerzője, Guy Winch pszichológus nemcsak segít megértenünk, milyen módon hat ránk testileg és lelkileg a szívfájdalom, hanem konkrét módszerekkel is szolgál, amelyek révén hatékonyabban dolgozhatjuk fel a minket ért veszteséget. Könyve útmutató a továbblépéshez, mert Winch azt vallja: lehet, hogy a szívünk összetörik néha, de nekünk nem kell megtörnünk. L. Stipkovits Erika Nagyszülők a kispadon? című kötete pedig a nagyszülőség létjogosultságát járja körül. A pszichológia egy kevésbé vizsgált területét elemzi a szerző. A könyv segít abban, hogy önismeretünk mélyítésével és a sokoldalú nagyszülői szerep megismerésével jobbá tegyük az unokák, szülők és nagyszülők közötti kapcsolatokat, hiszen ezek – mint a szerző vallja – legnagyobb kincseink.

Ha ennyi nem lenne elég, akkor erről a négy HVG könyvről hosszabban Zama blogján olvashatsz! received_2238506409580806.jpeg

Jó olvasást szeptemberre, és ne feledjétek: A KÖNYV LEGYEN VELETEK! 

12 könyv, aminek KÉRDÉS A CÍME  — 12 tipp a szeptemberi NIOK témához Tovább
ITT meghallgathatod a Lapozz a 99-re! első epizódjait összegyűjtve!

ITT meghallgathatod a Lapozz a 99-re! első epizódjait összegyűjtve!

Sokan kérdezik tőlem, hogy minden könyvet befejezek -e amit elkezdek olvasni. Erre a válaszom, hogy természtesen nem. Az én olvasói alapszabályom, hogy 100 oldalt adok egy könyvnek. Ha ennyi idő alatt nem győz meg, akkor leteszem, vagy félreteszem. Ha a podcastben hétről hétre velünk tartaszt, ezt a 100 oldalt is könnyedén megspórolhatod. 

lapozza99re.jpg

Vendégeimmel segítünk hogyan válassz jól könyvet. Elmondjuk mit olvass, és mit ne olvass. Hasznos tippeket adunk, hogyan legyen időd mindig a könyvekre. Történetek írókról, olvasókról, könyvekből és könyvekről. Neked! Itt a Lapozz a 99-re podcast adásaiban. 

A krimik titkai 

Mitől ennyire népszerűek a krimik? Mi a skandináv krimik titka? Hogyan folyatatódik Agatha Christie életműve a szerző halála után? Mi Sass Dani gasztroblogger kedvenc könyve? Milyen világban biztosan nem szeretnék élni? Mindez kiderül a Lapozz a 99-re első epizódjából. Hallgassátok, szeressétek, kövessétek!

A Lapozz a 99-re első adása a krimikről szól. Első vendégem Katona Ágnes, az Agatha Christie-életműsorozat szerkesztője, fordító, akivel a krimik titkairól, a különböző krimiműfajokról beszélgettünk, majd részletesen kitérünk a krimik királynőjére, Agatha Christiere. A világ leghíresebb krimiszerzőjéről kiderül, hogy jobban szerette, ha az elkövető nő, illetve azt is megtudhatjuk, hogyan folytatták a híres Poirot-sorozatot, Agatha Christie halála után.

A műsor második részében Sass Dani műsorvezető és gasztroblogger mesél egyik kedvenc könyvéről, a Palackpostáról, ami egy népszerű dán krimi , filmen is megjelent azonos címmel. Dani elmeséli, hogy miért van oda a skandináv krimikért, hogy mikor van ideje olvasni.

A Lapozz a 99-re első epizódjának végén  John Marss: The One – A tökéletes pár című könyvét ajánlom.

Bátor nők 

Örökölt sorsok, hozott traumák, családi titkok - ezekről mind beszélgetünk Péterfy-Novák Évával az Apád előtt ne vetkőzz című könyv írójával, majd Szentesi Éva mesél kedvenc könyvéről. Végül pedig bemutatok egy igazán bátor nőről szóló könyvet.

Péterfy-Novák Éva négy évig írta az Apád előtt ne vetkőzz című könyvét, aminek főszereplőjét szexuális abúzus éri, ráadásul a családon belülről érkezik a támadó. A szerzővel személyes érintettségéről, az írás körülményeiről, az erőszak megéléséről és feldolgozásáról beszélgettünk.
Szentesi Éva író, újságíró egyik aktuális kedvence Cserna-Szabó András Szíved helyén épül már a halálcsillag című könyve. Megkérdezzük, miért ezt választotta és mikor szokott olvasni. A műsor végén elmesélem, mit adott nekem Manal Al-Sharif Merj vezetni! című könyve.

A titokzatos bestselleríró 

Hogyan lehet titokban bestsellert írni? Férfi vagy nő a kortárs irodalom egyik legsikeresebb szerzője, aki Elena Ferrante néven jegyzi regényeit? A Lapozz a 99-re harmadik részében a Briliáns Barátnőm című sikerkönyvet is jegyző rejtélyes szerzőről beszélgetünk Tönkő Verával, a Park kiadó irodalmi vezetőjével, kedvenc könyvéről pedig Viszkok Fruzsi vlogger mesél.

Idén novemberben fog megjelenni Elena Ferrante Az elveszett gyermek története című regénye magyarul. Az biztos, hogy a könyv rendkívül sikeres lesz, az azonban továbbra is rejtély, hogy ki a szerző.

A Lapozz a 99-re! harmadik adásában annak járunk utána, hogyan lehet a háttérben maradni, miközben valaki a világ egyik legsikeresebb írója, szinte minden könyve vezeti az eladási listákat, a történeteiből filmek és sorozatok lesznek, amelyek elkészítésében egyébként tevékenyen részt vesz.

A titokzatos íróról Tönkő Verával, a Park kiadó irodalmi vezetőjével beszélgettünk, aki több Elena Ferrante-könyv szerkesztője. Hogyan lett sikeres a titokzatos szerző? Ki és milyen sikerrel próbálta feltárni az író személyi azonosságát? Hogyan alakult ki az angolszász világban a Ferrante-láz? Ezekről a kérdésekről mind szó lesz az adásban.

Az adás második felében Viszok Fruzsi népszerű vlogger elmeséli, hogy miért az Utas és holdvilág az egyik kedvenc könyve, az adás végén pedig Márai Sándor Eszter hagyatéka című könyvét mutatom be.

Mi a baj a kötelező olvasmányokkal? 

Tényleg a Kőszívű ember fiai és a Légy jó mindhalálig az ideális könyv, ha olvasáshoz szeretnénk kedvet adni a gyerekeknek? A nyári szünet kezdete miatt a Lapozz a 99-re negyedik adásában a kötelező olvasmányokról lesz szó. Vendégünk Arató László, a Magyartanárok Egyesületének vezetője. A beszélgetés után Juhász Annát kértük fel, hogy meséljen kedvenc könyvéről.

“A kötelező olvasmányok problémája csak egy tünet, az irodalomtanítás válságának egyik jele” - állítja Arató László, a Magyartanárok Egyesületének vezetője, akit arról faggattunk, miért olyan műveket erőltetnek rá a gyerekekre, amelyeket csak kevesen olvasnak el.

A beszélgetés a kérdés számos aspektusára rávilágít, kitér arra, miért lett kötelező olvasmány Jókai Mór Kőszívű ember fiai című könyve, mit gondolt Móricz Zsigmond a Légy jó mindhaláligról, amikor a saját gyerekei szerették volna elolvasni és arról is, hogy probléma lenne-e ha a Harry Potter lenne a kötelező.

A műsor további részében Juhász Anna irodalmár Lev Tolsztoj Anna Karenina című könyvét ajánlja, mint egyik kedvenc könyvét, majd én mesélek Jessie Burton Múzsa című könyvéről.

Alkoholizmus, függőségek, pókanyák 

Hogyan alakul ki az alkoholizmus? Mennyien szenvednek ebben Magyarországon? Honnantól számít függőségnek az alkoholfogyasztás? A Lapozz a 99-re adásában Dr. Kapitány-Fövény Mátéval, a Függőben - Az alkoholizmus lélektana című könyv szerzőjével beszélgettünk. Élete meghatározó olvasmányáról mesél Forró Bence, az M2 Petőfi TV műsorvezetője.

Van-e kiút az alkoholizmusból? Dr. Kapitány-Fövény Máté, a Függőben - Az alkoholizmus lélektana című könyvben egy valós példákból építkező, de fiktív főszereplő, Tamás életén keresztül mutatja be, hogyan zajlik az alkoholizmus felismerése, a szembenézés és hogyan lehet kimászni a gödörből.

“Az alkoholt védi egyfajta társadalmi és politikai lobbi, ami évszázados hagyományokra nyúlik vissza. Az alkohol kicsit olyan, mint egy családtag, akit nem illik bántani” - mondja Kapitány-Fövény Máté, amikor arról faggattuk, az iskolai prevenció miért nem vagy csak alig érinti az alkoholt.

Az interjúban a könyv főszereplőjének példáin keresztül beszélgetünk az alkoholizmus és általában a függőség kezeléséről, valamint arról, hogy mindez mennyire elterjedt probléma Magyarországon, ki számít függőnek és mi az oka annak, hogy a férfiak gyakrabban nyúlnak az alkoholhoz, mint a nők.

A Lapozz a 99-re interjúja után a műsorban Forró Bence, az M2 Petőfi TV műsorvezetője mesél kedvenc könyvéről, a Rulletkirályról , ami Kellér Andor egyik könyve és sztoriban szintén megjelenik a függőség problémaköre. Bence a könyvélmény mellett azt is megosztja velünk, miért áll közel hozzá ez a könyv és mikor szokott olvasni.

A heti adás utolsó blokkjában A szolgálólány meséje című könyv szerzőjének, Margaret Atwoodnak egy másik művét, az Alias ​Grace című könyvet vettem le saját polcomról.

Miért szeretjük Szabó Magdát?

Életében klasszikussá vált, volt amikor tiltott szerzőként alkotott, de mégis generációk nőttek fel történetein. Juhász Anna irodalmárral beszélgettünk a legendás írónő titkairól. Eheti sztárvendégünk, Papp Gergő Pimaszúr árulja el, mi élete könyve.

Szabó Magda a huszadik századi magyar irodalom egyik legjelentősebb szerzője, sőt írásai a mai fiatal olvasók körében is rendkívül népszerűek. Mitől különleges szerző Szabó Magda? Mit tanít a nőiességről, a férfiakról, a szeretetről, barátságról és a szerelemről műveiben? Hogyan jelenik meg a történeteiben saját életének egy-egy mozzanata?

A Lapozz a 99-re 6. epizódjában Juhász Anna irodalmárral beszélgettünk, akinek olyan szerencséje volt, hogy már gyerekkorában közelebb kerülhetett a népszerű írónőhöz, aki nagynénje és nagymamája barátnője volt. Az akkori csodálat később szakmai rajongássá érett, az irodalmárt kérték fel 2017-ben, hogy Szabó Magda születésének 100. évfordulójára szervezett eseményeknek legyen a nagykövete.

“Szabó Magda könyvei által szembe tudunk nézni önmagunkkal” - adott választ Juhász Anna arra a kérdésre, mi az egyik oka a szerző népszerűségének. Az adásban az író további titkai mellett beszélgettünk nőiességről, karakterépítésről, az ötvenes évekről, öregedésről és Szabó Magda szerelmi életéről, férjéről Szobotka Tiborról is.

Eheti sztárvendégünk Papp Gergő Pimaszúr, aki kedvencéről Emile Ajar Előttem az élet című francia könyvről mesél, a műsor végén pedig az eheti kedvencem, Anna Gavalda: Szerettem őt című regényét ajánlom.

A legnépszerűbb magyar tiniíró - Leiner Laura története 

24 évesen írta első regényét, ami pillanatok alatt tinik tízezreinek kedvence lett. Saját könyvesboltja előtt mostanság kilométeres sorok várnak dedikáláskor, miközben kerüli a nyilvánosságot. A Lapozz a 99-re! hetedik adásának vendége a legnépszerűbb hazai tinikönyvek írója, Leiner Laura. Élete könyvéről mesél Molnár Áron “Noár”.

Május 18-án felkerült egy videó a Facebookra, amin tinédzserek elképesztő tömege áll sorban egy könyvesbolt előtt. Az újlipótvárosi kis bolt (L&L könyvesbolt) Leiner Laura saját családjának üzlete, a sorban ácsorgó tinédzserek pedig arra várakoztak, hogy az író aláírja könyvüket, pólójukat, vagy az üzletben vásárolt speciális, márkázott tárgyakat.

A Lapozz a 99-re! hetedik adásában a hazai irodalom egyik legérdekesebb szereplőjével, az utóbbi, közel tíz évben hihetetlen népszerűségre törő íróval, Leiner Laurával beszélgettünk. Az interjú azért is különleges, mert a szerző kerüli a nyilvánosságot, interjút alig ad, rajongóival csak saját felületein keresztül tartja a kapcsolatot, igaz ezt intenzíven és profin teszi.

Leiner Laura 24 évesen írta élete első regényét, A Szent Johanna gimi szinte azonnal nagyon népszerű lett és összesen 8 része jelent meg. Hogyan jött a siker és mit kezdett ezzel az akkor még csak 25 éves szerző, hogyan alakult a folytatás, mennyit ír naponta az évente akár három könyvvel is előálló szerző, miért alapított saját kiadót, mit gondol a tinikről, meddig lehet tinikönyveket írni és mi lesz azután? Sok más mellett ez is kiderül a beszélgetésből.

Az életem könyve sorozatunk heti vendége Molnár Áron Noár, színész, aktivista, aki egy aktivistához illő könyvet, Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz című könyvét ajánlja. 

Hogyan lehetsz író? 

Mi kell ahhoz hogy valaki író legyen? Hogyan kell elkezdeni egy könyvet? A Lapozz a 99-re! nyolcadik adásának vendége Zsiga Henrik író, írást oktató tréner. Élete könyvéről mesél Mautner Zsófi gasztroblogger.

A legtöbb könyvmoly dédelgetett álma, hogy egyszer írjon egy könyvet. Én se vagyok ezzel másképp, és ugyan ezt majd csak sok év múlva gondolom realitásnak, nemrég részt vettem egy tanfolyamon, ami néhány napos volt csupán, de egészen újszerű aspektusból közelítette meg a regényírást. Egyfajta projektmenedzsment személet tanított. A Lapozz a 99-re! heti adásának vendége Zsiga Henrik író, írásoktató.

A beszélgetés azzal az egyszerű, de kézenfekvő felvetéssel kezdődik, hogy tanulható-e az írás és egyáltalán mi kell ahhoz, hogy valaki író lehessen. “Három nap alatt senkit nem lehet megtanítani írni, ennyi idő alatt arra lehet rávilágítani, hogy létezik egy út, ami íróvá alakítja az embert” - mondta Zsiga Henrik. Az interjú további részében sok más kérdés mellett az írás és az olvasás összefüggéseiről, az írás mögötti motivációkról, az írástanulás módszertanáról, a saját stílus megtalálásáról, a forgatókönyvekről és a legfontosabb tanulási forrásokról beszélgettünk.

Életemkönyve sorozatunk vendége Mautner Zsófi, gasztroblogger-műsorvezető, aki Paul Auster: 4 3 2 1 című könyvét ajánlja.

Ezen a héten Alessandro Baricco Selyem című regényét választottam. A történet a 19. század közepén játszódik, egy selyemhernyó-kereskedőről szól, aki unalmas és cseppet sem szenvedélyes életét éli felesége mellett. Majd kiküldetésein, Japánban talál rá a valódi szenvedélyre.

Hogyan éld túl a szakítást? 

Mindenki átesik rajta, de beszélni róla nem mindig evidens. Pálinkás-Panyi Anna, a Szakítási napló szerzőjét arról kérdeztük, mit okoz egy kapcsolat vége, hogyan lehet és hogyan nem lehet feldolgozni. Élete könyvéről mesél Korsós Judit Lola énekesnő, végül pedig én választok egy könyvet, saját polcomról.

Szinte mindenki átvészeli egyszer vagy többször az életében, mégis keveset beszélünk róla. A szakítás sokaknak tabu, vannak akik könnyen túlteszik magukat rajta, de vannak olyanok is, akik egy életen át cipelik terheit.

Az adás első részében Pálinkás-Panyi Anna pszichológussal beszélgettünk, aki a Szakítási napló című könyvében foglalta össze milyen fázisokon megy keresztül az, aki elveszíti a társát.

A könyv nemcsak érdekes olvasmány, de konkrét terápiás segítséget is nyújt azzal, hogy az olvasó egyben íróvá is válik, hiszen, amennyiben erre nyitott, folyamatosan rögzítheti, min megy épp keresztül. Beszélgetésünkben a szerző elmeséli, miért írta meg a könyvet, egy könyv hogyan segíthet azokon, akik éppen szakítás után vannak, mit adhat az, ha az ember kiírja magából a gondolatait.

Életem könyve sorozatunkban ezen a héten Korsós Judit Lola énekesnő, műsorvezető mesél "Tara Westover: A tanult lány" című regényéről.

Heti könyvajánlómban egy önsegítő, személyiségfejlesztő könyvet választottam. Paul Donders Reziliencia című könyve a kiégés megelőzéséről és a lelki egészségünk ellenállóbbá tételéről szól. 

ITT meghallgathatod a Lapozz a 99-re! első epizódjait összegyűjtve! Tovább