A középdöntő kapujában arra gondoltam, áldozok néhány sort annak, hogy elmeséljem, hogyan is készültem fel a műsorra. Ez még a nyáron kezdődött. Nem titok, hogy nyár végén, szeptember elején forgattuk le a Konyhafőnök VIP második szériáját. Az RTL-en már lement az engem érintő elődöntő hét, jövő héten már a középdöntőben mérkőzünk meg. Addig is ebben a posztban mesélek arról, hogyan készültem fel, kinek és minek köszönhetem, hogy kinyílt a világ gasztronómia szempontjából, mi okoz igazán nehézséget, és mire számíthattok még a folytatásban.
"Szerinted forr?"
Az egyik kedvenc jelenetem Viktorral, amikor a nagy szerencsétlenkedés közben hatalmas gőzfelhőt varázsoltam. Nyilván a nagy kapkodásból adódott a hiba. Hogy a fránya buggyantott tojás elkészítéséhez előkészüljek, és időt spóroljak, vízforralóhoz folyamodtam, de biztos ami biztos azért az lábast is feltettem a főzőlapra. Hiba volt.
Na de mi történt előtte?!
Ugorjunk vissza az időben, essen szó a felkészülésről is. Sokan kérdezik, hogyan készülünk fel a versenyre, hiszen látszik, hogy olyan technikákat alkalmazunk, amelyek azért nem a mindennapok részei egy átlagos háztartásban. A tálalásokból és az eszközhasználatokból is kiderül, hogy ezeket nem a műsorban próbáltuk először. Nem titok, mindenki valamivel hamarabb megkapja a felkérést a versenyre, és mindenki - azt tapasztaltam - kivétel nélkül készül. Ki így ki úgy. Ismerős séffel, receptek és szakácskönyvek böngészésével, otthoni gyakorlással.
Ami az én felkészülésemet illeti: visszanéztem 2 évadot a műsorból, és jegyzeteltem. Minden tanácsot, technikát, alapanyagot, amit nem ismertem szorgosan felírtam magamnak. Szóval az én "kis Konyhafőni füzetem" volt a nyáron a gasztro-bibliám. Emellett viszont fontos volt az előkészület tekintetében mesterem: Rózsahegyi Titusz. Őt a nyáron ismertem meg a felkérés után. A Gastropolisban tart főző-tanfolyamokat, gasztro-rendezvényeket, és nem mellesleg a 2. Konyhafőnök döntős versenyzője volt. Kicsit a kíváncsiságom is hajtott, hogy elmenjek, mert tudni akartam, mit mond nekem egy profi. Esélytelen vagyok, és inkább menjek haza olvasni, vagy netán kiderül, hogy van bennem potenciál. Meglepetésemre az utóbbi történt. Az alapoktól kezdtük Titusszal, akitől nemcsak a vágási technikákat, az alap mártásokat, a szép tálalást, a húsok feldolgozását és sütését tanultam meg, de rengeteg elméletet is tanított. Borzasztóan élveztem a felkészülést, és a mesterem rengeteg önbizalommal próbált felvértezni. Több kevesebb sikerrel. Készítettem néhány képet a felkészülés közben, amikor még ment a buggyantott tojás! :)
Itt például tészta napot tartottunk, az összes létező tésztát megfőztük, természetesen úgy, hogy előtte tésztát gyúrtam és nyújtottam. Gnocchi, tagliatelle, nokedli, tortellini, ravioli. Jöhet bármi. Hatalmas tészta fan vagyok, mindig azt mondom, hogy valahol mélyen olasz a lelkem, szóval ez nagy kincs, hogy mindet megtanulhattam!
Elsajátítottam a tökéletes vágási technikákat és a legfontosabb mártásokat, amelyek a főzés alapjai. Sokszor hallhatjátok a műsorban, ahogy a séf, Sárközi Ákos mondja, "tökéletes brünoázra vágtam a paprikákat". No ez a francia szó, a brunoise jelenti a nagyon apró (szabályos!!) kockát. Emellett hallható volt már a műsorban a "zeller batont készítettem" mondat is, ami hasábokat jelent, végezetül a julienne (ejtsd: zsülien) pedig vékony, gyufaszál méretű csíkokat. Ezeket is gyakoroltuk, meg persze a kés helyes fogását, használatát. Az alap mártások - amelyek közül volt ami újdonságként szolgált nekem - a besamel, a hollandi, a fehér, a barna, és a (két féle) paradicsom mártás.
És persze a tálalási technikákat is gyakorolgattuk. Ez volt a kedvenc tányérom. Csirkemell, gombás felfújttal, paradicsommártással, csirkebőr csipsszel és marinált cukkini tekercsekkel.
A szifon, a répahab és mínusz egy kéz
Na és akkor vissza a műsorhoz! Ha a speciális eszközökről volt szó, a második adásban egyedül bizonyíthattam már. Muflon volt a búra alatt, köret tekintetében azonnal elkezdtem valami kreatívon agyalni, mert tudtam, be kell bizonyítsam, hogy helyem van a mezőnyben, és ez az egy esélyem van, hogy bekerülhessek a középdöntőbe. Úgy döntöttem répapürét készítek, amit szifonból nyomok ki. (Ezután hívhatjuk jólcsengően répahabnak.) Korábban Titusz megtanította, hogyan kell bánni a szifonnal. Viszont ennek ellenére vakmerő döntés volt részemről (pláne első önálló főzésnél), ugyanis számos ponton elcsúszhat annak használata. Tökéletes állagot kell beletenned, jó arányban, jó hőmérséklettel és még a patront is jól kell rácsavard különben jön a jól ismert "gravitációs tálalás". Hatalmas kő esett le a szívemről, amikor végül jó állagban érkezett meg a hab a tányérra. :)
A kezem viszont a vége előtt 5 perccel - ahogy láthattátok is - megégett. Mivel a műsort augusztusban vettük fel, így végig híradóztam is mellette. Itt épp tévés-fodrászunk Feri készíti a hajam a Híradóra. Az adás előtti pillanatokban levettem a kötést, hiszen mégiscsak furcsán nézett volna ki ez a nagy cumó a kezemen mindenféle előzmény nélkül.
Folytatás hétfőn! Minden hétköznap 18:55-től az RTL-en!