Az olvasottság nem publikus.
Szabados Ágnes blogja

  • Kezdőlap
  • "Nincs időm olvasni" kihívás
  • Szerintem
  • #eletemkonyve kampány
  • Rólam
  • Irodalomterápia
Így készültem fel a Konyhafőnök VIP-re! (SOK KÉPPEL!)

Így készültem fel a Konyhafőnök VIP-re! (SOK KÉPPEL!)

Avagy néhány kulisszatitok az én nagy gasztro reality kalandomról

_mg_5364.jpgA középdöntő kapujában arra gondoltam, áldozok néhány sort annak, hogy elmeséljem, hogyan is készültem fel a műsorra. Ez még a nyáron kezdődött. Nem titok, hogy nyár végén, szeptember elején forgattuk le a Konyhafőnök VIP második szériáját. Az RTL-en már lement az engem érintő elődöntő hét, jövő héten már a középdöntőben mérkőzünk meg. Addig is ebben a posztban mesélek arról, hogyan készültem fel, kinek és minek köszönhetem, hogy kinyílt a világ gasztronómia szempontjából, mi okoz igazán nehézséget, és mire számíthattok még a folytatásban.


 
"Szerinted forr?"

Az egyik kedvenc jelenetem Viktorral, amikor a nagy szerencsétlenkedés közben hatalmas gőzfelhőt varázsoltam. Nyilván a nagy kapkodásból adódott a hiba. Hogy a fránya buggyantott tojás elkészítéséhez előkészüljek, és időt spóroljak, vízforralóhoz folyamodtam, de biztos ami biztos azért az lábast is feltettem a főzőlapra. Hiba volt.

szerinted_forr.png

Na de mi történt előtte?! 

Ugorjunk vissza az időben, essen szó a felkészülésről is. Sokan kérdezik, hogyan készülünk fel a versenyre, hiszen látszik, hogy olyan technikákat alkalmazunk, amelyek azért nem a mindennapok részei egy átlagos háztartásban. A tálalásokból és az eszközhasználatokból is kiderül, hogy ezeket nem a műsorban próbáltuk először. Nem titok, mindenki valamivel hamarabb megkapja a felkérést a versenyre, és mindenki - azt tapasztaltam - kivétel nélkül készül. Ki így ki úgy. Ismerős séffel, receptek és szakácskönyvek böngészésével, otthoni gyakorlással.

Ami az én felkészülésemet illeti: visszanéztem 2 évadot a műsorból, és jegyzeteltem. Minden tanácsot, technikát, alapanyagot, amit nem ismertem szorgosan felírtam magamnak. Szóval az én "kis Konyhafőni füzetem" volt a nyáron a gasztro-bibliám. Emellett viszont fontos volt az előkészület tekintetében mesterem: Rózsahegyi Titusz. Őt a nyáron ismertem meg a felkérés után.  A Gastropolisban tart főző-tanfolyamokat, gasztro-rendezvényeket, és nem mellesleg a 2. Konyhafőnök döntős versenyzője volt. Kicsit a kíváncsiságom is hajtott, hogy elmenjek, mert tudni akartam, mit mond nekem egy profi. Esélytelen vagyok, és inkább menjek haza olvasni, vagy netán kiderül, hogy van bennem potenciál. Meglepetésemre az utóbbi történt. Az alapoktól kezdtük Titusszal, akitől nemcsak a vágási technikákat, az alap mártásokat, a szép tálalást, a húsok feldolgozását és sütését tanultam meg, de rengeteg elméletet is tanított. Borzasztóan élveztem a felkészülést, és a mesterem rengeteg önbizalommal próbált felvértezni. Több kevesebb sikerrel. Készítettem néhány képet a felkészülés közben, amikor még ment a buggyantott tojás! :)

20170704_130309.jpg

Itt például tészta napot tartottunk, az összes létező tésztát megfőztük, természetesen úgy, hogy előtte tésztát gyúrtam és nyújtottam. Gnocchi, tagliatelle, nokedli, tortellini, ravioli. Jöhet bármi. Hatalmas tészta fan vagyok, mindig azt mondom, hogy valahol mélyen olasz a lelkem, szóval ez nagy kincs, hogy mindet megtanulhattam!

20171102_163048.jpg

Elsajátítottam a tökéletes vágási technikákat és a legfontosabb mártásokat, amelyek a főzés alapjai. Sokszor hallhatjátok a műsorban, ahogy a séf, Sárközi Ákos mondja, "tökéletes brünoázra vágtam a paprikákat". No ez a francia szó, a brunoise jelenti a nagyon apró (szabályos!!) kockát. Emellett hallható volt már a műsorban a "zeller batont készítettem" mondat is, ami hasábokat jelent, végezetül a julienne (ejtsd: zsülien) pedig vékony, gyufaszál méretű csíkokat. Ezeket is gyakoroltuk, meg persze a kés helyes fogását, használatát. Az alap mártások - amelyek közül volt ami újdonságként szolgált nekem - a besamel, a hollandi, a fehér, a barna, és a (két féle) paradicsom mártás. 

És persze a tálalási technikákat is gyakorolgattuk. Ez volt a kedvenc tányérom. Csirkemell, gombás felfújttal, paradicsommártással, csirkebőr csipsszel és marinált cukkini tekercsekkel. 

20170728_111356.jpg

A szifon, a répahab és mínusz egy kéz

Na és akkor vissza a műsorhoz! Ha a speciális eszközökről volt szó, a második adásban egyedül bizonyíthattam már. Muflon volt a búra alatt, köret tekintetében azonnal elkezdtem valami kreatívon agyalni, mert tudtam, be kell bizonyítsam, hogy helyem van a mezőnyben, és ez az egy esélyem van, hogy bekerülhessek a középdöntőbe. Úgy döntöttem répapürét készítek, amit szifonból nyomok ki. (Ezután hívhatjuk jólcsengően répahabnak.) Korábban Titusz megtanította, hogyan kell bánni a szifonnal. Viszont ennek ellenére vakmerő döntés volt részemről (pláne első önálló főzésnél), ugyanis számos ponton elcsúszhat annak használata. Tökéletes állagot kell beletenned, jó arányban, jó hőmérséklettel és még a patront is jól kell rácsavard különben jön a jól ismert "gravitációs tálalás". Hatalmas kő esett le a szívemről, amikor végül jó állagban érkezett meg a hab a tányérra. :) 

_mg_5046_copy.jpg

A kezem viszont a vége előtt 5 perccel - ahogy láthattátok is - megégett. Mivel a műsort augusztusban vettük fel, így végig híradóztam is mellette. Itt épp tévés-fodrászunk Feri készíti a hajam a Híradóra. Az adás előtti pillanatokban levettem a kötést, hiszen mégiscsak furcsán nézett volna ki ez a nagy cumó a kezemen mindenféle előzmény nélkül. 
 22813977_831098167050861_7897171075803501501_n.jpg
Folytatás hétfőn! Minden hétköznap 18:55-től az RTL-en! 

_mg_5357_copy.jpg

komment gasztro gasztronómia gastropolis konyhafonok konyhafonok vip konyhafonokvip rozsahegyi titusz Tovább
Így készültem fel a Konyhafőnök VIP-re! (SOK KÉPPEL!) Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
komment

Ajánlott bejegyzések:

  • "Sosem lehetek elég hálás, hogy kiszabadítottak a csigaházamból." −  vallomás az irodalomterápiáról "Sosem lehetek elég hálás, hogy kiszabadítottak a csigaházamból." − vallomás az irodalomterápiáról
  • A könyvek gyógyíthatnak! Ismerd meg az IRODALOMTERÁPIA módszerét! A könyvek gyógyíthatnak! Ismerd meg az IRODALOMTERÁPIA módszerét!
  • Találkozzunk januárban SZÉKESFEHÉRVÁRON! Találkozzunk januárban SZÉKESFEHÉRVÁRON!
  • Az evolúció tény vagy teória? Hiánypótló könyv a tudomány szerelmeseinek! — karácsonyi ajándékötlet 2. rész Az evolúció tény vagy teória? Hiánypótló könyv a tudomány szerelmeseinek! — karácsonyi ajándékötlet 2. rész
  • 45 ezer MESEKÖNYVET gyűjtött gyerekeknek a Libri karácsonyi adományként! 45 ezer MESEKÖNYVET gyűjtött gyerekeknek a Libri karácsonyi adományként!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadosagnes.blog.hu/api/trackback/id/tr6013112604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

konyvkonzul3.png

Instagram

Keresés

Top 5

  1. 60 könyv, amiből film készült
  2. 28 könyv, ami kizárólag a címével fogott meg!
  3. 32 szerelmes regény Valentin napra
  4. Sziklamászás, vacsora 40 méter magasban és búvárkodás - Hello Málta! (SOK KÉPPEL!)
  5. A könyv, amely helyretette az életem: Edith Eva Eger - A döntés
süti beállítások módosítása
Dashboard