A könyvek gyógyíthatnak! Ismerd meg az IRODALOMTERÁPIA módszerét!

A könyvek gyógyíthatnak! Ismerd meg az IRODALOMTERÁPIA módszerét!

Gyakran ismételt kérdések, és minden amit erről tudnod kell

ke_pernyo_foto_2019-02-17_13_39_04.pngTörtént már, hogy egy szerelmi csalódás után jólesett egy romantikus könyv, vagy egy veszteség után olvastam olyat, ami átsegített egy nehezebb időszakon. Önbizalomhiányos perceimben is találtam már olyan könyvet, ami kúraként hatott a lelkemre. Ez az alapja az irodalomterápiának. Csoportosan olyan versekkel, novellákkal foglalkozunk, amelyek kiválóak terápiás feldolgozásra. Legyen szó legmélyebb vágyainkról, féltékenységről, szülőkkel való kapcsolatról vagy épp testképünkről. Három terápiás sorozaton vagyok túl, mindegyikben hat-nyolc fővel dolgoztam együtt az elmúlt fél évben. Ennyi benyomás után döntöttem úgy, írok a tapasztalataimról, élményeimről.

  

Az olvasás hiszem, hogy terápiának is kiváló. Én legalábbis számtalanszor éreztem már, hogy egy-egy könyv úgy hat rám, mint egy önfejlesztő kezelés. Szerintem ráadásul az egyik leghatékonyabb formája a személyiségfejlesztésnek. Ez amolyan hitvallásom is, nem hiába tűztem ki missziómnak az olvasásnépszerűsítést. Egy évvel ezelőtt szaladtam bele teljesen véletlenül az irodalomterápiába. Részt vettem egy ülésen, de már akkor az érdekelt, hogyan képezhetném magam csoportvezetővé, ugyanis 10 év riporteri múlttal a hátam mögött először találkozott, ami régóta életem két legfontosabb területe: az önismeret és az irodalom. Hogy hogy nem, éppen indult egy képzés, így mára már csoportokat vezetek. Három csapattal dolgoztunk együtt az elmúlt fél év során. Teljesen különböző emberek, mind egytől-egyig csodálatosak, és nemcsak nekik, hanem nekem is elképesztően sokat adtak ezek az alkalmak, rengeteget változtam és fejlődtem a saját magam területén. bibliotherapy-685x368.jpg

Na de hogy néz ki egy ilyen terápia? 

Sokan ezt kérdezik először. Teljesen érthetően. Anélkül, hogy bármi fontosan elárulnék arról, mi is történik egy-egy ülésen, ugyanakkor ne csak rébuszokban beszéljek, annyit mondhatok, hogy ez egy önismereti foglalkozás, ahol az irodalom "csupán" apropó. Azt látom, manapság nagyon kevesen foglalkoznak önmagukkal, a lelkükkel. Egyre kevesebb a kommunikáció otthon is, nem csak a munkahelyeken. Rettentő sok frusztrációt okozó dologgal szembesülünk nap nap után, és iszonyúan sok fájdalmat nyelünk le, anélkül, hogy kimondanánk. Az ország kollektív mentális állapotát elnézve mindenkire ráférne egy kis személyiségfejlesztés. Nos itt más nem történik: hetente két órában beszélgetünk a lelkünkről, ám egy irodalmi szöveg, apropóján és az én kérdéseim mentén. 

Több ez mint egy irodalmi klub!

Bár nagy vágyam egy élő irodalmi klub is, (online azért április óta működünk: ITT VANNAK A RÉSZLETEK, ha nem tudod mire célzom) itt nem végig a szöveggel, sokkal inkább a megdolgozandó területtel foglalkozunk az óra nagy részében. Legyen szó anyáról, apáról, testvérekről, munkahelyi konfliktusokról, testképről, legmélyebb vágyainkról, vagy akár a gyászról. Kreatív feladatokkal hozzuk ki magunkból azokat a mély érzéseket, amelyek a terápia végeztével nagyban hathatnak a személyiségfejlődésedre. Kérdések merülhetnek benned fel, melyekre saját magadtól kaphatsz válaszokat, avagy persze a csoporttól. 

Ami fontos: sosem arra az iskolából ismerős kérdésre keressük a választ egy szöveg megismerése (közös felolvasása) után, hogy "mit gondolt a költő/író?" hanem arra, hogy "Te hol vagy a szövegben?"

ke_pernyo_foto_2019-02-17_13_52_22.png

A csoport csodája

Hét-nyolc fős zárt csoportban dolgozunk, ami azt jelenti, hogy a résztvevők vállalják, hogy 8 héten át (lehetőség szerint) minden alkalommal eljönnek a foglalkozásokra. Kiszállni ki lehet, beszállni menet közben már nem. Tulajdonképpen ezt jelenti a zárt csoport. 

Jómagam számos személyiségfejlesztő "szeánszt" végigjártam már, de sokszor egyedül voltam. A csoportos forma viszont - nemrégiben értettem meg -, hatalmas lehetőség a fejlődésre. Segít abban, hogy több nézőpontot ismerjünk meg, az empátiánkra is jó hatással van, arról nem beszélve, hogy a saját problémáinkat egészen más szemszögből vizsgálhatjuk meg, pusztán azzal, hogy idegenekkel kibeszéled.  

therapy_1.jpgEgyébként sokan éppen ettől félnek a leginkább, hogy vadidegen emberek előtt kell kitárniuk a lelküket, de az a tapasztalatom, hogy a legfélénkebb ember is bimbózó rózsaként nyílik ki a végére. Hihetetlen ereje van annak, hogy idegenek mesélnek egymásnak az életükről, és látni azt, hogyan lesznek egy összeszokott csapat a végére (akár valódi barátok) csodálatos élményt jelent nekem is. Ha viszont nagyon félénknek érzed magad is fontos leszögeznem: semmi sem kötelező. Mindenki annyit visz haza egy-egy foglalkozásból amennyit beletesz. Ha visszahúzódó, megfigyelő álláspontra helyezkedsz a találkozókon, azt is megteheted, de tudd: a saját fejlődésnek akkor éppen te magad leszel gátja!

EGY KIS TÖRTÉNELEM: Itthon egy orvos használta először az olvasás gyógyító hatását

A biblioterápia újkori története az 1800-as évek elejére nyúlik vissza, amikor az USA-ban alkalmazni kezdték a betegek kezelésének részeként az olvasást, először kórházak könyvtáraiban és pszichiátriai osztályokon. 100 év múlva született meg a biblioterápia fogalma. Magyarországon dr. Oláh Andort tekintjük az elsőnek, aki alkalmazta az olvasás gyógyító hatását praxisában. Szentendrén praktizált belgyógyászként, és a gyógyászati terápia részeként mindig egy történetet is “felírt” pácienseinek. Jelenleg is alkalmazzák itthon pszichiátrián, kórházakban, börtönökben vagy könyvtárakban, és már a civil szférában is már egyre több helyen elérhető. 

Ha felkeltettem az érdeklődésed, az e-mail címemen jelentkezhetsz még a hamarosan induló csoportjaimba: Jelentkezés: agiszabados@gmail.comtherapy_2_1.jpgKÖNYVAJÁNLÓ A TÉMÁBAN:

Irvin D. Yalom: A Schopenhauer-terápia
Irvin D. Yalom: A magyar macska átka 
Edith Eva Eger: A döntés 
HVG Könyvek sorozat: A terapeuta esetei 

A könyvek gyógyíthatnak! Ismerd meg az IRODALOMTERÁPIA módszerét! Tovább
7 könyv a HÁZASSÁGRÓL, vagyis 7 tipp a februári NIOK témához

7 könyv a HÁZASSÁGRÓL, vagyis 7 tipp a februári NIOK témához


agi_februar_2019.jpgFebruárban nemcsak a szerelmeseket ünnepeljük, hanem immár két évtizede a házasság hetét is. Ez az Angliából indult kezdeményezés a házasság és a család fontosságára hívja fel a figyelmet. Ennek kapcsán lett a Nincs időm olvasni kihívás ehavi témája a házasság, aminek nagyon gazdag irodalma van, jómagam is több művet olvastam már a témában. Mutatok néhányat. 

 

Elváltaknak, éppen válóknak vagy válni készülőknek: Domenico Starnone - Hurok

 

Egyből indítok egy húsbavágóval. Persze, persze tudom vannak azok a házasságok, amelyek 40 év után is csupán a szerelemről szólnak, csak nekem még nem mutattak olyanokat. Egyszuszra olvasós, rendesen földbe döngölős. Egy délután alatt kivégeztem Domenico Starnone kisregényét, és a végén csak annyit tudtam mondani, hogy "hűha.. ez súlyos!" Témája miatt nem túl lélekemelő olvasmány, de cserébe ad egy jó nagy maflást mindannyiunknak! Valamennyiünknek szól ugyanis, mert szerintem egytől-egyig találhatunk benne azonosulási pontot. Merem állítani, hogy aki azt mondja nem, az hazudik. Ma, amikor a házasságok több mint fele válással végződik, elég aktuális olvasmány. Ha nem volt elég ennyi, ITT írtam róla hosszabban! 

hurok.jpg

 

Ha javítani szeretnél a házasságodon: Gary Chapman - Az 5 szeretetnyelv

 

Gary Chapman az az ember, aki 25 éve tudja mi a boldog házasság titka. Ezért is alkotta meg az öt szeretetnyelv rendszerét, ami azt gondolom, tényleg kulcs lehet egy boldog házassághoz, pláne ha férj és feleség is kellően nyitott rá. Leghíresebb könyvét az Egymásra hangolvát közel 50 nyelvre fordították le, és sok milliós példányszámban adták már el a világon. Chapman terapeutaként sok válságban lévő házaspárral beszélgetett, és ezek után jött rá, valamint fogalmazta meg az öt szeretetnyelvet. Abból indul ki, hogy mindenkinek a legalapvetőbb szükséglete a szeretet, és mindannyian vágyunk is erre, sőt ezt képesek is vagyunk kifejezni, csak persze nem mind ugyanazon a nyelven. Szerinte, ha tisztában vagyunk a saját szeretetnyelvünkkel, akkor képesek leszünk harmonikus kapcsolatban/házasságban élni, és már reménytelennek tűnő, válás előtt álló párok is visszafordíthatják az első ránézésre végzetesnek tűnőt. Nagy mágus az öreg, és tényleg működik, amit megalkotott. Az öt szeretetnyelv:

  • minőségi idő
  • elismerő szavak
  • szívességek
  • ajándékozás
  • testi érintés.

Persze azóta óriási bizniszt építettek a szeretetnyelvek köré, és már nemcsak házasságban élőkre, hanem gyerekekre, kamaszokra, sőt még szinglikre és külön férfiakra is kibővítette a szeretetnyelveket. Egyébként járt másfél éve Magyarországon, akkor ezt írtam róla.

gary_chapman_az_5_szeretetnyelv_egymsra_hangolva_4.jpg

 

A mi lett volna ha tökéletes regénye: Laura Barnett - Variációk egy párra

Már nem telik el úgy ajánló, hogy ne tudnám valamilyen úton módon beilleszteni tavalyi egyik kedvencem Laura Barnettől a Variációk egy párra című (szerintem) remekművet. (Talán írok a szerzőnek, hogy most már valami köszönőlevelet küldhetne!) De nincs mit tenni, muszáj ajánlanom, hiszen házasság a témánk, és ez egy házasságról (is) szóló regény. Abból is a jó fajta. Ugyanis mi másról is szólna az ásó, kapa, nagyharang utáni időszak, ha nem a döntésekről. Itt éppen ezt élhetjük át több verzióban. A több síkon játszódó, hosszú évtizedeket felölelő regény Eva és Jim szerelmét, majd házasságát mutatja meg három verzióban, egészen öreg korukig. Tulajdonképpen arról szól, hogy a döntéseinknek mekkora súlya, jelentősége és következménye van! 

Itt írtam róla hosszabban
varia_cio_k.jpg

 

Egy csodálatos kapcsolat valódi lenyomata: Szabó Magda - Megmaradt Szobotkának

 

Ez a kakukktojásom, ugyanis nem olvastam, de ezer meg ezer éve tervezem. Azt beszélik, Szabó Magda férje halála után bezárkózott és hónapokig csak szerelme hagyatékát gondozta, és hozzálátott, hogy megírja élete legnehezebb könyvét. Kinyitotta a lezárt fiókokat, kiürítette a kéziratokkal tömött szekrények mélyét, és megtette azt, amit tennie kellett: életre keltette az igazi Szobotka Tibort. Ez a könyv regény, de nem regényes életrajz, sok tekintetben rendhagyó mű. Természetes módon mosódik egybe benne Szobotka Tibor szövege (memoárrészletek, naplófeljegyzések, gyermekkori írói kísérletek) Szabó Magdáéval, és kiegészítik egymást, szinte felelgetnek egymásnak. Egybeforrnak, hiszen a két élet is egy volt, elválaszthatatlan egész. Ezért szerelmi történet is ez a könyv, persze az is a maga rendhagyó módján. Szerelmük maga volt a teljesség, csata, amelyben a szerelmesek megnyerték egymást, és elvesztették önmagukat. 

1982 ​tavaszán halt meg Szobotka Tibor, aki nemcsak írótársa volt Szabó Magdának, hanem több mint harminc éven át a férje is. 
szabo-magda-1-hpgy.jpgA fotót a nullahategy.hu oldalról kölcsönöztem! 

 

Az örökérvényű, tele életigazságokkal: Márai Sándor - Az igazi


Márai Sándor nagy tanító. Szerelemről, házasságról, életről, magányról mesél. Ez egy olyan könyv, amely után - ha jó pillanatban kap el - biztosan megváltozik benned valami, így csak azoknak ajánlom, akik felkészültek erre az utazásra, a nagybetűs önismeretre. A regényben férj és feleség mesél házasságukról és az igaziról, ami mindenkinek a szívében, fejében más és mást jelent. Szerkezete is zseniális, ugyanis első felében a nő, míg második fejezetében a férfi mondja el vallomását közös életükről, kapcsolatukról. Ahogy az várható: egészen más szemüvegen keresztül kémlelve a világot. Márai olyan érzékenységgel szólal meg a feleség, Ilonka hangján, amelyre csak a legnagyobbak képesek. Szerelemről, szenvedélyről, lemondásokról, megalkuvásról, az élet értelméről szól, arról, mit vagy képes megtenni az igaziért.. már ha egyáltalán hiszed, hogy van olyan. Ha pedig hiszel benne, akkor felmerül a kérdés: egy igazi van? Vagy netán több? Különböző válaszokat, több felfogást mutat be Márai, és képes a legbonyolultabb, legmegmagyarázhatatlanabb és legmegfoghatatlanabb érzelmeket úgy elmesélni, mintha mi sem lenne egyszerűbb. Ha ennél is hosszabban olvasnád mit gondolok a regényről, ami azóta az egyik nagy kedvencem: ITT találod
igazi_1.jpg

 

Alessandro Baricco: Selyem

 

Alessandro Baricco kortárs olasz író Selyem című kisregénye nem túlzás azt mondani, hogy már életében klasszikussá vált. Amennyire rövid, annyira csodálatos. Egy nagyon erős mű a vágyakról, vágyódásról, boldogság kutatásáról, szenvedélyről. Majdnem olyan, mint egy ballada: tragédia dalban elbeszélve. A szerző maga a fülszövegben ezt írja róla: „Ez nem regény. Nem is elbeszélés. Ez egytörténet. Olyan férfiról, aki beutazza a világot, s a végén egy szeles tó partján ül egész nap."

A történet a 19. század közepén játszódik, egy selyemhernyó kereskedőről szól, aki unalmas és cseppet sem szenvedélyes életét éli felesége mellett. Kiküldetésein, Japánban talál rá a valódi szenvedélyre. A regény két egészen eltérő szerelemről mesél. A felesége iránt érzett már-már unalmas, és végletekig kiszámítható, ám biztonságot nyújtó szerelemről, valamint a veszélyes, de mérhetetlen szenvedélyes, titokzatosról. A szerző érzékletesen és tű pontosan mutatja be a különbséget, és a kontrasztot a szenvedély, valamint annak hiánya között. És teszi fel a végén a költői kérdést. Vajon melyik az igazi?summer5_mini_1.jpg

Az igazán megrázó: Ingmar Bergman - Jelenetek egy házasságból

Teljesen véletlen futottam bele a regénybe, és olvastam el szinte egyszuszra nyáron, pedig bevallom: borzalmasan fájt. Az írónak is egészen kiváló nagy svéd filmrendező, Ingmar Bergman „regénye” (ami valójában egy forgatókönyv) egy mai házasság felbomlásának történetét mondja el, a szeretet és taszítás bonyolult lélektanát elemzi. Tökéletesen mutatja be mivé lesz egy látszólag tökéletes házasság, ha a társak elbeszélnek egymás mellett. Legszívesebben falhoz vágtam volna, pedig sajnos tűpontos, és nagyon igaz.  A szerző ezt írta róla: „Három hónapig írtam ezt a könyvet, de egy fél élet tapasztalatai sűrűsödnek benne. Nem vagyok benne biztos, hogy fordítva jobb lett volna. Talán választékosabbnak hatna. Valahogy megszerettem ezt a két embert, míg velük foglalkoztam. Eléggé ellentmondásosak lettek, néha félénkek, gyerekesek, néha egészen felnőttek. Rengeteg butaságot összebeszélnek, néha meg valami okosat mondanak. Félénkek, vidámak, önzők, buták, kedvesek, okosak, önfeláldozók, ragaszkodók, mérgesek, szelídek, szentimentálisak, kiállhatatlanok és szeretetre méltók. Egyszerre.”  
bb2.jpg

7 könyv a HÁZASSÁGRÓL, vagyis 7 tipp a februári NIOK témához Tovább
2019 első témája: egy könyv, amiben a SPORT kulcsfontosságú

2019 első témája: egy könyv, amiben a SPORT kulcsfontosságú

A havi közös könyvünk Csepelyi Adrienn Belemenés című regénye. Sportról, rajongásról, foci iránt érzett szenvedélyről. 


FÜLSZÖVEG:

"A ​Belemenés egyszerre futballkönyv és látlelet a szenvedélyről. Húsz év története. Benne van a megyei másodosztály nyersesége és a topfutball fényűzése – benne a katarzis és a totális megsemmisülés. 
A szerző kellő öniróniával szemléli önnön reménytelenségét: az irracionális döntések sorozatát. Sajátos humorral meséli el a futball miatt született és tönkrement szerelmeket, az egész hátat beborító futballtetoválást és a párhuzamos dimenziót, ahol a legszánalmasabb hazugságokat is fapofával lehet előadni. Közben pedig felnő egy kislány, és eljut oda, ahová mindig is vágyott." 

Kibeszélő: január 26. szombat este 8 órától a Nincs időm olvasni kihívás facebook oldalán. 

2019 első témája: egy könyv, amiben a SPORT kulcsfontosságú Tovább
Top5 kedvenc könyvem 2018-ból

Top5 kedvenc könyvem 2018-ból

49761395_349825159141316_9144996764967763968_n.jpgKérésetekre megpróbálkozom a lehetetlennel: kiválasztani a 2018-as évem valamivel több mint 60 olvasmányából a legjobb ötöt. A szelekciómban sokkal inkább az érzéseim, semmit a mű irodalmi értéke játszott szerepet. Értem ezt úgy, hogy nem mérlegeltem, hogy a kötet szépirodalom vagy lektűr, hogy mennyire ismert vagy tökéletesen ismeretlen a szerzője, hogy kemény vagy könnyű témát dolgoz fel, vagy hogy a többség által éppen egekig magasztalt vagy inkább kritizált. Arra tekintettem vissza, melyek hagyták a legmélyebb nyomot bennem, melyeket olvasnám újra akár most azonnal, melyekről van valami olyan erős benyomásom, ami miatt szinte már szerelemmel gondolok vissza rájuk! Jöjjön az erősen szubjetív top5-öm. Ha bármelyikhez kedvet kapsz, azt kívánom, hogy olyan jókor találjon meg, mint engem és legalább akkora élményt is jelentsen!

Laura Barnett: Variációk egy párra

A "mi lett volna, ha" tökéletes regényeként aposztrofáltam, márciusban. Elképesztően nagy hatást gyakorolt rám, Jim és Eva máig velem vannak, mindhárom verziójukban. A regény ugyanis több síkon, hosszú évtizedeken keresztül mutatja meg Eva és Jim szerelmét, majd házasságát három variánsban, egészen öreg korukig. Tulajdonképpen arról szól, hogy a döntéseinknek mekkora súlya, jelentősége és következménye van! Mi lett volna, ha igent mondasz? Mi lett volna, ha válaszolsz neki? Mi lett volna, ha mégis elmész arra a találkozóra? A saját életünkben ezekre a kérdésekre sosem kaphatunk választ, ám a regény zseniálisan eljátszik a gondolattal. Megmutatja, hogyan és merre billen el egy élet a döntéseink mentén, mégha az origo tökéletesen ugyanaz is volt. 

Imádtam, számomra nemcsak a 2018-as év kedvencei közé, hanem életem regényeinek polcára is felkerült.  ITT hosszabban mesélek róla! 
varia_cio_k.jpg

John Williams: Stoner

A könyv zsenialitását az egyszerűsége és a szerethető főhőse adja. Úgy fogalmaztam meg korábban, hogy Stoner az irodalom egyik leggyámoltalanabb és emiatt leginkább imádnivaló főhőse. Bármilyen furcsán is hangzik, a könyv nagyszerűsége épp a hétköznapiságában rejlik. A megszokottról, a mindennapiról ír John Williams, de arról olyan bravúrosan, hogy ilyet a hátán nem hordott a föld. A történet is pofon egyszerű: nincs itt más, mint egy William Stoner nevű férfi, aki 19 évesen beiratkozik a Missouri Egyetem agrártudományi karára, ahol később tanár is lesz. Rosszul nősül, boldogtalan. Csendes, észrevétlen életet él, és halála után ritkán is jut eszébe bárkinek. Na de hogy lehet a hétköznapiról, az egyszerűről érdekesen és jól írni? John Williams megmutatja. Azt gondolom ez a színtiszta zsenialitás, az igazi művészet. Olyanról írni, ami átlagos és középszerű, amiről valójában nem szoktak regények szólni: rólunk! A szürke hétköznapokról, az olykor unalmas mindennapokról, az életről... hiszen valójában sokszor ilyen, nem?!

Hosszabban ITT írtam róla, ahol az is kiderül, hogy miért EZ Jakupcsek Gabriella egyik kedvenc könyve. 

stoner.jpg

Edith Eva Eger: A döntés

Ugyan az emlék még nagyon friss, hiszen novemberben olvastam, de minden bizonnyal a TOP5-ben a helye a regénynek, amit azóta a lehető legtöbb embernek ajánlottam. Azt hiszem azért éppen ezt mert mindenki megtalálhatja benne saját magát. Segíthet akár a döntések meghozatalában, az elengedésben, a megbocsájtásban, a fájdalmak feldolgozásában. Rám akkora hatással volt, és annyit segített, hogy azt nehéz lenne szavakba öntenem. Ami pedig a leglenyűgözőbb benne, hogy hiába kezdődik a történet a holokauszt borzalmaival, olyan elképesztő erő van benne, hogy egyáltalán nem nyomasztó, hanem összességében őrületesen felemelő, motiváló. Ráadásul új példaképem lett az írónő személyében! 

49206704_476994916039844_790191398832832512_n.jpg

Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka/ Tűzrózsa 

Bekerült a kedvenceim közé a spanyol Carlos Ruiz Zafón sikerkönyve A szél árnyéka, amit nyáron olvastam.  (Apropó csak a nyári olvasmányaim TOP 7 kedvence ITT elérhető, akkor írtam hosszabban A szél árnyékáról is.)  Imádtam, mert árad belőle az olvasás szeretete. A történet kiindulópontja szerint a könyvkereskedő elviszi a fiát minden könyvmoly álom helyére, az Elfeledett Könyvek Temetőjébe, hogy aztán onnan elindulhasson egy hatalmas kaland furcsa alakokkal, nyomozással, múltbéli családi titokkal. Baromi izgalmas, letehetetlen. Minden van benne, ami garantálja a sikert: könyvek, kalandok, krimi és szerelem. Úgy beszippantott, hogy észre sem vettem, hogy milyen baromi hosszú. A karaktereket örökre a szívembe zártam, Barcelona újra felkerült az utazós kívánságlistámra, és olyan gördülékenyen és érzékletesen ír Zafón, hogy úgy érzem azóta is képzeletben azokat az utcákat járom, mint Daniel Sempere, az imádnivaló főhős. (Na meg FermínFermínt imádtam!)

s_mini_1.jpg

Jill Santopolo: A fény, amit elveszítettünk

Nagyon nagy vitám volt magammal, melyik legyen az 5. a listámon, és szívem szerint ŐT, vagy ŐT, vagy akár ŐT is beemeltem volna, viszont mégis Jill Santopolo regényére esett a választásom. Olyan élményt okozott, ami nagyon ritka. Amíg be nem fejeztem (hajnali 4-ig) olvastam, képtelen voltam elszakadni a történettől, és olyan zokogást eredményezett a végén, hogy ugyan fájdalmasan sírni aláírom nem minden esetben jó, de mégis azt gondolom, ezért csodálatos dolog olvasni. Ezt az élményt keressük minden könyvben. Hogy az írott szó képes ilyen mély érzelmeket kiváltani belőlünk. A történet egy egyetemen kezdődött, legendás nagy szerelemé, ami aztán egy rossz döntés miatt véget ér, de az a "soha el nem múló" kapocs marad a férfi és a nő között. Messze kerülnek egymástól, évek telnek el, mindketten megállapodnak, de soha nem felejtik el a másikat. Sőt! Tulajdonképpen a napnál is világosabb, hogy mindkettőjük számára a másik az igazi, de elszalasztották. Helyre lehet hozni? Lehet újabb esélyük? Vagy az ember csak továbblép és nem teszi fel a "mi lett volna, ha" kérdést? Izgalmas, megható, letehetetlen.

Itt írtam róla hosszabban, ha ennyi nem lett volna elég! 

feny_amit_elvesztettunk.jpg

Top5 kedvenc könyvem 2018-ból Tovább
Íme a kihívás 12 plakátja! Szavazz melyik volt a kedvenc hónapod 2018-ban!

Íme a kihívás 12 plakátja! Szavazz melyik volt a kedvenc hónapod 2018-ban!

Itt a lehetőség, hogy beleszólj a kihívásba: a győztes visszatér 2019-ben!

49344295_370808997039140_960312953188384768_n.jpg

Már 24 hónapja tart nagy olvasós kihívásunk, a Facebookon verbuvált  "NINCS IDŐM OLVASNI" névre keresztelt projekt. Több mint 11 ezren vagyunk, túl 7 közös könyvön és könyvklubon, 4 "Nincs időm olvasni talin", megannyi könyvélményen. Visszajelzéseitek alapján volt az évben könnyebb téma, de akadt nehezebb is, amihez nagyobb kreativitás kellett. A kihívás jövőre természetesen folytatódik, újabb 12 téma jön majd januártól, de most arra kérlek titeket, szavazzátok meg, MELYIK VOLT IDÉN A KEDVENC HÓNAPOTOK! Melyik volt a legszimpatikusabb feladat. A többség által kiválasztott téma VISSZATÉR 2019-BEN! A folytatásban tehát itt a 12 "plakát" a 12 téma, a végén pedig a szavazás! Szólj bele a kihívás folytatásába! 

JANUÁR: EGY KÖNYV, AMIT ELŐZŐ ÉVBEN HALOGATTÁL 

januar.jpg

FEBRUÁR: EGY KÖNYV, AMI A CÍMÉVEL FOGOTT MEG 

februar_2.jpg

MÁRCIUS: EGY KORTÁRS NŐI SZERZŐ KÖNYVE 

marcius_2_1.jpg

ÁPRILIS: EGY KÖNYV, AMINEK A CÍME EGYETLEN SZÓBÓL ÁLL 

aprilis_2_1.jpg

MÁJUS: EGY KÖNYV, AMINEK A CÍMÉBEN EGY NÉV SZEREPEL  

majus.jpg

 

JÚNIUS: EGY KÖNYV, AMI A BORÍTÓJA ALAPJÁN TETSZETT MEG 

junius_2.jpg

JÚLIUS: VALAMI, AMI OROSZ

julius_1.jpg

AUGUSZTUS: EGY KÖNYV, AMI EGY SOROZAT RÉSZE 

augusztus_1_1.jpg 

SZEPTEMBER: EGY KÖNYV, AMINEK A CÍMÉBEN ÁLLAT SZEREPEL 

agi_szeptember_2018sarga_1.jpg

OKTÓBER: EGY KÖNYV, AMIT A SZERZŐJE 30 ÉVES KORA ELŐTT ÍRT


oktober_1.jpg 

NOVEMBER: EGY IGAZ TÖRTÉNETEN ALAPULÓ KÖNYV 

agi_november_2018_1.jpg

DECEMBER: EGY LEVÉLREGÉNY

agi_december_2018_1.jpg

 

Íme a kihívás 12 plakátja! Szavazz melyik volt a kedvenc hónapod 2018-ban! Tovább
A nagy HATÁRIDŐNAPLÓ TESZT!

A nagy HATÁRIDŐNAPLÓ TESZT!

Megkerestem a legjobb évtervezőket! Neked melyik a kedvenc?

48999404_531007297387979_5461281801420931072_n.jpgTeszt! Annak aki még nem vett, mert keresi az igazit, mutatom, csak győzz választani! Határidőnapló mániás vagyok, okostelefon ide vagy oda nekem kell a papír, amibe írhatok, amit átlátok. Éppen ezért borzasztó nagy ügyet is csinálok a tökéletes napló kiválasztásából, rendre javában telik a január, mire rálelek a tökéletesre. Idén viszont ez másképp van. December végére sikerült begyűjtenem a piacról a 4 kedvencet. Megosztom veletek, hátha valaki hasonló cipőben toporog, mint jómagam! 

Nagyon komoly ereje van az évkezdésnek, az ember tervez, álmokat szövöget, amelyek nagy százalékát jó eséllyel év végére érve nagyrészt kipipálhatja. Egy sikeres és eredményes évindításhoz úgy kell a tökéletes határidőnapló, mint egy falat kenyér! A következő évtervezők egytől egyig tökéletesnek bizonyultak az én tesztemben. De döntsd el te, szerinted melyik a legjobb, te melyikkel nyitnád legszívesebben a 2019-es évet! (Aztán adj tanácsot én melyiket válasszam a bőség zavarában!)49058314_135694643992083_726449995351326720_n.jpg

1. A trendi, szexi (posh) és letisztult — MY DREAM LIFE PLANNER

 
Az jól látszik, hogy az önfejlesztés egyre divatosabb, ami jó hír, egyrészt mert én is ebben bontogatom a szárnyaim, - gondolok itt az irodalomterápiára - másrészt az ország kollektív mentális állapotát látva, azt gondolom bizony mindenkire ráférne egy kis lélekápolás/személyiségfejlesztés. Több naplót is találtam, amelyek az önfejlesztést tűzték zászlajukra, illetve számos olyan kreatív finomságot tartalmaznak, amelyek valóban segíthetik az önmagát fejleszteni akarót. Ilyen az egyik kedvencem, a My Dream Life Planner. 

Fekete (noir), fehér (blanche) és púder rózsaszín (rose) kiadásokban kapható. Instagramon a púder fut legjobban, de nekem a fekete a szerelem. Az említett közösségi felületen egyébként nekik van a legtöbb követőjük, nagyon okosan, szép fotókkal tálalják és reklámozzák a naplót. Nem mellesleg én is ott szúrtam ki magamnak! blck.jpgTartalmát tekintve, ami igazán tetszik benne, az elrendezése és a letisztultsága. Szeretem, ha egy hetet horizontálisan látok át, így ilyen szempontból ez a kedvencem! A lapjai vastagok, így tuti nem üt át egy filctoll sem. Minden hétre tartogat egy motiváló üzenetet, valamint egy táblázatot, amelybe a top feladataid, önfejlesztési terveid írhatod. Vezetheted mennyit ittál, edzettél és vitamint szedtél a héten. 49204749_224066581817491_8033578542954446848_n.jpgAmi a leglegleg, hogy minden hónap elején van egy két oldalas összegző, úgynevezett "life planner", ahol számos szempontból értékelheted a hónapodat, ahol elképesztően kreatív apró gyakorlatokkal fejlesztheted magad. Például mit változtatnál az életedben, miért vagy hálás, mi a top5 sikerterved az adott hónapban, júniusban fesztiváltervezőt vezethetsz, májusban élmény és álomtáblát tölthetsz ki, a decemberi tervezőbe a karácsonyi ajándék listát kezdheted el írni. 49054428_235304210550664_7145699195305852928_n.jpgÖsszességében: praktikus, igényes, izgalmas!

Mivel ez egy teszt, így zárásként az árakról is ejtenék néhány szót. Azt már megszokhattuk, hogy a határidőnaplókért mélyebben zsebbe kell nyúlnunk, de ha azt vesszük, hogy egy egész évre velünk lesz, talán megbocsájtjuk, hogy adott esetben két könyv árát is ki kell fizessük érte. A My Dream Life Plannerel is ez a helyzet: 7990 forintba kerül. Személyesen a budapesti Alkotmány utcában megvehető/megnézhető, de ha beleszerettél az írásom alapján, akkor EZEN A LINKEN meg is rendelheted.

49795520_242196936703838_8775000446407278592_n.jpg

2. Az önfejlesztés királya, a mindfullness szerelmeseinek — ANTI-HATÁRIDŐNAPLÓ

 
Az anti-határidőnaplónak már a neve is zseniális: a Slow Budapest mozgalom talán ismerősen csenghet azoknak, akik találkoztak már a mindfullnessel. Magyarországon az egyik legnagyobb szervezet, számos programot, előadást szerveznek annak érdekében, hogy a rohanó nagy városban is megtaláljuk a lassítási lehetőségeket, a stresszmentes életet, hogy egyensúlyban lehessünk az életünk minden területén. A lassítás azt jelenti, hogy több figyelmet fordítsunk magunkra, vegyük észre azokat az apró, szép dolgokat, amelyek mellett gyakran elrohanunk. Ennek érdekében hozták létre az anti-határidőnaplót. 49422704_968734386649634_6663424743636467712_n.jpgHónapról-hónapra inspiráló idézetekkel, tanácsokkal, önismereti és mindfullness gyakorlatokkal indulhatsz el a lassítás útján. Már-már olyan, mint egy kézikönyv, annyi ötlet került benne. Abban is segít mit egyél a hónapban, hogyan találd meg a rituáléid. Emellett imádom, hogy játékos: színezőt, és izgalmas feladatokat találsz benne, amelyek garantáltan kikapcsolnak, ha hagysz rá magadnak időt. Odavagyok a "slow-mérőért", és itt azt is megbeszélheted magaddal, 2019-ben mit engedsz el, mire szánsz több időt vagy éppen mire mondasz majd nemet. 49348463_1998664373549453_1414024515129704448_n_1.jpgHa már határidőnaplókról beszélünk, akkor a heti tervezőjéről is essen néhány szó. Ez vertikális, azaz függőlegesen vezetheted a napjaid, az áttekinthetőségnek a színes, grafikai megoldások nagyon jót tesznek! Minden héten akad egy kis helyed jegyzetelni, és hatalmas plusz pont, hogy minden hétre tartogat valami jótanácsot, feladatot, gondolkodnivalót. Egyik kedvencem, amikor arra hívja fel a figyelmet, hogy a héten figyeld a madarakat, mert röptük látványa hasonló hatással van a testünkre és lelkünkre, mint a rendszeres meditáció. 49017773_804096563271400_2111766854585286656_n.jpgMéretét kissé nagynak érzem ahhoz, hogy minden nap veled legyen, de ha nagy táskával, vagy hátizsákkal járod az utcákat, és számodra ez nem akadály, akkor íme a tökéletes napló. Persze kapható A/6-os méretben is, és akkor már ezzel sincs baj. Ebben az A/5-ös méretben, amit megmutattam nektek, 6500 forintért lehet hozzájutni. Ha még nézegetnéd, akkor ITT belelapozhatsz, INNEN megrendelheted, de személyesen is megnézheted, ugyanis kapható néhány üzletben is. (Ráadásként slow kuponfüzetet adnak, amivel kezdezményekhez jutsz!)

49072849_2588475354510873_3590217850544979968_n_1.jpg

3. A tudatos és inspiráló  — ÉLETVEZETŐ


Akinek az anti-határidőnapló már sok, de szeretne az önfejlesztésben elmerülni, és tudatosabban, magára figyelve élni a hétköznapjait, annak az Életvezető a legjobb választás. A Harmat Kiadó jóvoltából piacra dobott határidőnapló segít áttekinteni az életed különböző területeit, bátorít, tanácsokat ad, hogy jobban boldogulj. Zseniális, hogy minden hónapnak témája van, így például a január az "értékek", a február a "vágyak", az április az "önbecsülés", míg az október a "nőiesség" jegyében telik. 49184516_1474821929320063_7043453208152244224_n.jpgMinden hónap a téma jegyében egy gondolatébresztővel kezdődik, amihez aztán különböző kreatív gyakorlatok is kapcsolódnak. Ennek köszönhetően célokat fogalmazhatsz meg magadnak, amelyeket ha szem előtt is tartasz, talán könnyebben is elérhetsz. 48991469_2129239010430502_6021978688013205504_n.jpgA heti tervezőjét egy oldalasan és horizontálisan oldották meg, így a másik oldalon marad hely még feladatoknak. Heti kihívásokat is ad, leírhatod azt is miért adsz hálát, vagy imádkozol a héten, a heti folyadékot és a heti tornádat is vezetheted. A betűtípusért pedig plusz pont jár!49203149_349832609174634_8563365353076293632_n.jpgTesztemben az ár érték arányt figyelembe véve az Életvezető végzett az első helyen, ugyanis mindösszesen egy könyv áráért, azaz 2990 forintért árulja a Harmat kiadó. INNEN megrendelheted  (január közepétől sajnos, ugyanis elkapkodták) vagy keresd fel a kiadót, Budapest 11. kerületében. 

4. A gigantikus, kreatív: matricahegyek és rengeteg kiegészítő — ÉLETSZÖVŐ


Határidőnapló mustrám utolsó darabja már kevésbé az önismeret, inkább a fantázia irányába nyit. Olyan picit, mint egy megkezdett bullet journal. Szóval ha annyi időd nincs, hogy a nulláról BJ-t csinálj, de mindig is szerettél volna: íme a tökéletes választás. A legtöbb kreativitásra, játékra, rajzra, matricázásra határozottan az Életszövő ad lehetőséget. Több mint 400 matricával, plusz letölthető tartalmakkal, öröknaptárral, könyvjelzővel, zippzáras tasakkal összefogó pánttal kaparinthatod meg. Ez az egyetlen spirálozott határidőnapló a tesztemben, ami ugye méretet növel, viszont teret enged annak, hogy igazán személyre szabhasd. Mindenesetre ízlések és pofonok. untitled_2.pngAmit imádok, hogy gyűjtheted a megnézett filmjeid, elolvasott könyveid (!) listáját, sőt, szabadságtervező is van benne, ami nagyon hasznosnak bizonyulthat.
48991555_380230069211382_8240201284896948224_n.jpg

 Ebben is kapott helyet színező, és ízléses, egy-egy egész oldalas motivációs üzenet. 

49464905_918264208563540_6966475333939757056_n_1.jpg

A kereshetőség végett jó ötlet, hogy a hónapok kis fülekkel kiemelkednek a lapokról. A heti tervezője talán ennek a legegyszerűbb, legklasszikusabb (de vízszintes, ami szeretek!) mindössze a színekkel variálnak, viszont ez is a kreativitásra, matricázásra, rajzolásra ad lehetőséget neked!  

49104177_528239381011946_757395823129526272_n_1.jpg

A naplóhoz egyedi előlapok, kiegészítők is elérhetők a webáruházukban. Sőt, IDE a saját életszövős képeidet is feltöltheted, és rengeteg fotót találsz a határidőnaplóról.

A sok tartalomnak ára van: az általam teszteltek közül ez a legvaskosabb és legdrágább határidőnapló. Akinek viszont nagy a táskája és ez nem okoz neki gondot, megtalálta az igazit. Árát tekintve ezért már akár 3 könyv árát is ki kell fizessük, ugyanis 11490 forintért árulják, amit picit soknak érzek, de itt is tartom, hogy egész évre vásárolod, így ha ő az igazi, hát ő az igazi.

 

A nagy HATÁRIDŐNAPLÓ TESZT! Tovább
Hogyan működik a NIOK-KÖNYVKLUB? (VIDEÓKKAL!)

Hogyan működik a NIOK-KÖNYVKLUB? (VIDEÓKKAL!)

ke_pernyo_foto_2017-11-02_14_03_33.pngA csoportban egyre többen vagyunk, egyre több kérdés érkezik hozzám azzal kapcsolatban, hogyan működik a Nincs időm olvasni kihíváson belül indított KÖNYVKLUB, ezért leírok mindent ebben a posztban, amit tudni érdemes. Sőt, a korábbi videókat is hozom, így egy helyen megtaláljátok az ideieket. 6 közös könyvünk volt 2018-ban! Lentebb SZAVAZZATOK a kedvencetekre! 

Hogyan indult?

 

Elmondom ebben a videóban röviden: 

Áprilisban döntöttem úgy, hogy a Nincs időm olvasni kihívásonbelül elindítom a könyvklubot, amely lényege az, hogy olvassunk közösen, majd beszéljük meg együtt az olvasmányélményeinket. Minden hónap első napján ezért a téma mellé, egy konkrét könyvet is ajánlok, így akinek van kedve bekapcsolódhat a kihívásnak ezen ágába is. Ezt a kötetet pedig - hogy ténylegesen könyvklubb hangulata legyen - kihasználva az online tér nyújtotta lehetőségeket, a Nincs időm olvasni kihívás facebook csoportjában élő videóban kibeszéljük a hónap végén.

img_0910bw-01_ma_solat.jpeg

Hogyan vehetsz részt benne? 

Csak kövesd a Nincs időm olvasni kihívás facebook csoportját, minden hónap elsején a téma mellé ott dobom be a könyvklubos könyvet. Egy hónapod van elolvasni, és a hó végén, egy a csoportban előre megbeszélt időpontban ÉLŐ videóban bejelentkezem. Nincs más dolgod, mint figyelni, követni, majd kommentelni, kérdezni. Én pedig élőben mindenre válaszolok.  

VISSZATEKINTŐ: 

 

1. rész: Guillaume Musso - Holnap 

 2. rész: Irvin D. Yalom - A Schopenhauer-terápia

3. rész: Sarah Winman - Bádogember

 

 4. rész: Ljudmila Ulickaja - Szonyecska

5. rész: Fredrik Backman - Mi vagyunk a medvék 

6. rész: Edith Eva Eger - A döntés 

Összefoglaló

Zseniális könyveket olvastunk idén közösen, hihetetlen sokat adtak mind egytől egyig. Ebben az évben számos közönségtalálkozón jártam, az ország több pontján, így sokatokkal élőben is beszélgettünk a könyvklubról. Akkor érzem, hogy érdemes csinálni, és energiát beletenni, amikor olyan visszajelzéseket kapok, hogy valakinek a Bádogember lett élete könyve, más Irvin Yalomba szerelmesedett bele végérvényesen, rengetegen pedig Musso-mániások lettek. Volt a könyvek között volt szépirodalom, tényirodalom és lektűr is - igyekeztem színes palettát ajánlani nektek. Már csak arra kérlek benneteket, hogy szavazzatok melyik volt a kedvencetek! 

Jövőre folytatjuk! 

Hogyan működik a NIOK-KÖNYVKLUB? (VIDEÓKKAL!) Tovább
Itt az ország első plázás BIZALOMKÖNYVTÁRA!

Itt az ország első plázás BIZALOMKÖNYVTÁRA!

48372784_333701147223678_8342509622090792960_n.jpgEgy bevásárlóközpontban sok ember megfordul, így okos ötlet az olvasást ott népszerűsíteni. A Camponában erre jól ráéreztek, és itt nyitották meg az ország első bevásárolóközpontos becsületkönyvtárát. Ugyan a jelenség Európában nem szokatlan, de Magyarországon ez az első plázában kialakított, bizalmon alapuló könyves kezdeményezés. Lényege, hogy amennyit hozol annyit viszel, azaz megunt könyveidet beviheted, kicserélheted valami olyanra, amire már másnak nincsen szüksége, és helyben is olvashatsz. Ehhez kényelmes kanapékat, hangulatos dizájnt kapott a hely. Mutatom milyen.

 Tágas tér, menő dizájn, sok könyvespolc 


Ami a kínálatot illeti végeztem egy gyors kutatómunkát, és azt kell mondjam a kezdeti szkepticizmusom (vagyis az ami másnak nem kell valószínűleg szemét) hamar megcáfolódott, ugyanis több olyan címet is találtam, amelyeket azonnal hazavittem volna. Lásd Szabó Magda Megmaradt Szobotkának, vagy ugyancsak tőle Az ajtó, Németh László Iszony, vagy éppen Joseph Heller A 22-es csapdája című regénye. Azért sok a Danielle Steel és az angol nyelvű, ismeretlen ponyva, de épp úgy mint a Mozgó könyvszekereknél, (a 300 forintos könyvárusokról ITT írtam) vagy akár egy antikváriumban, ki lehet fogni valódi kincseket.

Sok könyvespolc, vagány fotók, barna színvilág, olvasólámpák, tágas tér, menő dizájn. Két nagy kanapé és babzsákfotelek kerültek ki, hogy az ide betérő olvasók kényelemben pihenhessenek.

Nagy kedvencem a sárga kanapé raklapokból. 
48394740_1630066000427793_2931967894289907712_n.jpg

 Helen's Library - an 'Honesty' Library 

Helen könyvtára - ahogy az ötletgazdáról elnevezték - azoknak is jól jöhet, akik nem szeretnek várakozni a párjukra, amíg az próbálgat, vagy csak szimplán utálnak vásárolni. Helyette be lehet menni inkább ide tartalmasan elütni az időt. 

Nemcsak olvashatsz helyben, hanem könyvet is cserélhetsz! Egyetlen szabály van: amennyit hozol, annyit vihetsz!48375486_2091163150941612_4453209739613962240_n.jpg

Egyelőre kevesen vannak napközben, ami jó hír azoknak, akik nem szeretik a tömeget. Bár az üzlet elég szellős, a kanapék elrendezésére azért még ráférne egy adag lakberendezői kreativitás, jelenleg ugyanis a bámészkodó plázázók egyenesen rálátnak az olvasóterekre. Azt meg minden valamirevaló könyvmoly tudja, hogy nem vagyunk bámulnivaló furcsa lények, mindössze szeretünk olvasni bárhol, bármikor. Különösen egy ilyen hangulatos könyvtárban. Az ötlet mindenesetre csillagos ötös.  

48378965_1938991726404494_6615649735048953856_n.jpg

Itt az ország első plázás BIZALOMKÖNYVTÁRA! Tovább
Utolsó pillanatosoknak! 3 tökéletes könyv FÉRFIAKNAK — karácsonyi ajándékötlet 3. rész

Utolsó pillanatosoknak! 3 tökéletes könyv FÉRFIAKNAK — karácsonyi ajándékötlet 3. rész

49129567_397201530820203_8818103617203470336_n.jpgTapasztalataim szerint a legtöbben akkor vannak gondban, ha férfi szerettüknek akarnak könyvet venni - legalábbis a legtöbb kérdést ilyen témakörben kapom tőletek. Ezzel a szemmel futottam át a könyvespolcomat, és 3 kötetre bukkantam, amelyek szerintem telitalálatok lehetnek. Ez már a karácsonyi ajándékozós sorozatom harmadik darabja, legutóbb egy tudományosat, előtte pedig egy Szabó Magda fotóalbumot ajánlottam. 

Diktatúraelmélet alapszinten, közélet iránt érdeklődőknek

Ami eszembe jut, ha pasis olvasmányt kellene választanom ajándékba, az valami klasszikus lenne új köntösben. Ráadásul valami olyan, ami aktuális is. És jól mutat a polcon. Nem kellett sokáig barkochbázzak magammal, mire eljutottam a megfejtésig. George Orwell 1984-e ijesztően aktuális napjaink valóságára nézve, talán épp ezért is érdemes elolvasni. A történet egy olyan nyomasztó jövőt fest le, amelyben a diktatórikus államhatalom a polgárainak minden lépését ellenőrizni tudja, sőt a gondolataikon is uralkodik. Ha pedig érdekei úgy kívánják, akár naponta írja át saját történelmét. Nagy Testvért, a párt és nép vezérét istenként kell tisztelni, imádni és félni. Legnagyobb ellenségét, a háttérből manipuláló, titokzatos Emmanuel Goldsteint minden nap, két percen keresztül kötelező gyűlölni. Ismerős? 

Elképesztően sok kiadást élt meg, ez is mutatja örökérvényűségét, hogy mindenkinek el kell olvasnia életében legalább egyszer, és ott kell legyen a polcon bármelyik verzióban is. Itthon az Európa kiadó gondozásában idén megjelent, keményfedeles, "sokévszámos" verzió kapható csak, de majd 30 kiadást élt meg 1984 óta, így ha szemfüles vagy még karácsony előtt akár antikvár példányra is van esélyed lecsapni! Például ITT moly.hu-n. 48405240_2137666993215516_5626450545519624192_n.jpg

Útikönyv egy újságírótól, hogy jobban megértsük mi zajlik körülöttünk a világban

 

Földes András, az Index újságírója, mindössze a közeli szerb-magyar határra ment, hogy tudósítson a menekültválságról, de végül eljutott Irakba, Líbiába, Szíriába és a Földközi-tengerre egy mentőhajóra. Eközben szép lassan megismerte a menekültek igazi arcát, és segítségével mi olvasók is kísérletet tehetünk erre. A könyvből talán jobban megértjük miért érezzük Európában is azt, hogy felfordult velünk a világ. 

Az izgalmas dokumentumregény a Föld legforróbb konfliktuszónáit tárja elénk, amiből valljuk be egy jottányit sem tudunk valójában. A Föld alapjaiban változott meg, amióta az internet és a high-tech kütyük világában elfelejtettünk kinézni az ablakon, és egy hatalmas burokban éljük mindennapjainkat itt Magyarországon. Aki szeretné kicsit jobban megérteni a körülöttünk zajló eseményeket, megérteni a menekültválság okát és hátterét, és szeretné látni mi történik egy újságíróval két bevetés között, annak ez a tökéletes ajándék! 

(Ha hosszabban olvasnál még erről, akkor ajánlom a Könyves Magazin legfrissebb számát, (2018/4.) amiben Valuska László készített egy remek interjút Földes Andrással.)47012195_923024644752304_4544902549739667456_n.jpg

Ismeretterjesztő a siker egyetemes törvényeiről 

A Harvard és a Közép-Európai Egyetem oktatóját idén ősszel ismerte meg a nagyközönség - valósággal berobbant a könyvpiacra igezán hangzatos, ígéretes és feltűnő könyvével. Médiamegjelenésekről sem volt hiány: kapott Forbes címlapot, ezzel egyidejűleg jött ki A képlet, és alig találni olyan médiumot, ahol Barabási nem szólalt meg. Mondjuk lássuk be elég kellemetlen és hiteltelen lenne a sikerről olyan könyvet írni, ami nem sikeres. 

Az ígéret szerint Barabási Albert-László A KÉPLET című könyve a mindennapi életből vett példákkal világítja meg a siker törvényszerűségeit: azokat a törvényeket, amelyek alapján megdöbbentő pontossággal jósolható meg, hogy adott feltételek között ki lesz valóban sikeres, és miért. Barabási Albert-László révén megismerhetjük a siker titkos képletét, és választ kaphatunk arra is, mi magunk hogyan leszünk sikeresek, és mi a siker legfontosabb komponense. Aki ismeretterjesztő, motiváló könyvet keres szerettének, érzésem szerint megtalálta az igazit. 48389019_2230463047233655_2930374160775380992_n.jpg

Ha a szerző felkeltette az érdeklődésed, akkor ajánlom Baló György Barabási Albert-Lászlóval készített hosszabb interjúját:   

 

Utolsó pillanatosoknak! 3 tökéletes könyv FÉRFIAKNAK — karácsonyi ajándékötlet 3. rész Tovább
Találkozzunk januárban SZÉKESFEHÉRVÁRON!

Találkozzunk januárban SZÉKESFEHÉRVÁRON!

Örömmel jelentem, hogy megvan az idei első vidéki NIOK tali időpontja és helyszíne!

Találkozzunk január 15-én kedden Székesfehérváron! 

A beszélgetésnek a Vörösmarty Mihály Könyvtár ad otthont,ahol Bialkó László Gergő újságíró beszélget majd velem. Mesélek a kihívásról, az olvasónaplóról, 2019-es tervekről, és szívesen adok tippeket és ötleteket azoknak, akik szeretnének 2019-ben még többet olvasni! 

Az eseménynél kérlek jelezd, ha jössz!

https://www.facebook.com/events/204030623868054/

Találkozzunk januárban SZÉKESFEHÉRVÁRON! Tovább