A "mi lett volna, ha" tökéletes regénye // Laura Barnett: Variációk egy párra

A "mi lett volna, ha" tökéletes regénye // Laura Barnett: Variációk egy párra

spoiler mentes véleményem

img_2605.jpg

Mi lett volna, ha igent mondasz? 

Mi lett volna, ha nem mész el arra a találkozóra?

Mi lett volna, ha válaszolsz neki? 

Ha már merültek fel benned ehhez hasonló kérdések, akkor helyben vagy. Ha hiszel a sorsban, és nem hiszel a véletlenekben - akkor túlzás nélkül mondhatom, hogy neked ez a tökéletes regény! Én is ebbe a csoportba váltottam tagságit, így kifogtam az aranyhalat a könyvvel. Elvarázsolt, és bekerült a kedvenceim közé. Meggyőződésem, hogy egy hatalmas írói bravúr, amit a számomra ismeretlen és fiatal szerző véghez vitt. A több síkon játszódó, hosszú évtizedeket felölelő regény Eva és Jim szerelmét, majd házasságát mutatja meg három verzióban, egészen öreg korukig. Tulajdonképpen arról szól, hogy a döntéseinknek mekkora súlya, jelentősége és következménye van! 

Mint írtam - nem hiszek a véletlenekben, és ezt tökéletesen alátámasztja, ami a könyvvel kapcsolatban velem történt. Fix céllal mentem a könyvesboltba, viszont az előre megvásárolni kívánt könyvem (Schäffer Erzsébet: Hol vagy?) mellett megpillantottam ŐT. Valahogy megszólított, éreztem: nem hagyhatom ott. A borító alapján egy könnyed, limonádé regénykére számítottam, de közel sem azt kaptam. A rejtélyes "mi lett volna ha" mindig is nagyon foglalkoztatott. Itt erről kaptam egy öt csillagos családregényt, fordulatokkal, és nagyon súlyos kapcsolati kérdésekkel. 

Spoilerezni, ha akarnám se tudnám, annyi minden történik a két főszereplőnkkel (valamint családjukkal) a közel 60 év alatt, amit felölel a cselekmény. Mi a jó döntés? Félrelépsz vagy hűséges maradsz? Mit kell megtenni a gyerekeink érdekében? Meddig érdemes feláldozni magunkat? Milyen sérüléseket okozhat egy gyereknek a válás? Megannyi mindennapokat (egyre inkább) érintő kérdés.. 

img_2547.jpg

A regény három síkon mutatja be a férfi és a nő életét. Az első variációban (ahogy a szerző is nemes egyszerűséggel jelöli) Eva és Jim egy szerencsés véletlennek köszönhetően, még egyetemistaként megismerkedik Cambridgeben, majd onnan lángra is lobban a hatalmas és mindent elsöprő szerelem, amit több évtizedes házasság követ, na meg a vele együtt érkező megannyi próbatétel, döntés, nehézség.

A második síkon sokáig mégcsak nem is ismerkednek össze, és bár folyton-folyvást keresztezik egymás útját, valahogy mindig ellenkező irányba mennek. Habár titkon ott van mindkettőjükben az érdeklődés a másik iránt. Eva férjhez megy, Jim megnősül, és gyerekeik születnek, aztán itt is ott is történnek bonyodalmak, tragédiák, fordulatok... 

A harmadik verzióban pedig ugyan megismerkednek 1958. októberében, egy őszi napon, 19 évesen az egyemen, és lángra lobban az a legendás nagy szerelem, de nem tarthat sokáig a boldogság, ugyanis kiderül, hogy Eva még az előző párjától várandós.. egy jó döntés reményében (gyereke a saját apjával nőhessen fel) elhagyja a férfit, hogy aztán egy egész életen át vágyódjon utána. 

old-love_nx2-edit_bw.jpg

Imádnivalóak a karakterei. 500 oldal a könyv, de alig bírtam letenni. Mindig velük akartam lenni. A végét pedig végigzokogtam. Megismerni őket 19 évesen, majd elkísérni az útjukon 80 éves korukig, úgy hogy bárhogy is alakuljon az életük mindig is szerették egymást − na ehhez kell aztán a 100-as zsepi! Vagy csak én lettem túlságosan szentimentális?!

A szerző mindössze 36 éves, és ez az első regénye, amit magyarra fordítottak, de ha így ír, akkor nagyon bízom benne, hogy nem az utolsó! Ismerkedj meg vele is "személyesen", erről a könyvről mesél:

A "mi lett volna, ha" tökéletes regénye // Laura Barnett: Variációk egy párra Tovább
Mától szavazhatsz a kedvenc kortárs könyvedre!

Mától szavazhatsz a kedvenc kortárs könyvedre!

Idén is átadják a Libri irodalmi díjakat - én is jelöltem!

lid_video_books.jpg

Tavaly is követtem a Libri szavazását, sőt a közönség legjobbjának választott Világképet, Kepes Andrástól olvastam is, és nagyon szerettem. Itt írtam róla! Idén, immár harmadszorra adják át a legjobb kortársaknak járó díjakat, amelyekre most te is szavazhatsz! Ugyan nem csupán kortárs nők, mint a havi témánk a Nincs időm olvasni kihívásban, de kortársak, így itt az ideje, hogy a hónaphoz kapcsolódva kicsit szétnézz a repertoárban! Ráadásul nyerhetsz is!

A Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat minden évben az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyvei kaphatják meg. Nagy a tét, mert a díjazottak 1-1 millió forintot és 25 millió forint értékű médiatámogatást kapnak. Idén 143 könyvből választotta ki a kedvenceit a Libri által felkért 107 tagú közéleti személyiségekből álló szakmai bizottsága. A szavazást szívesen vállalta többek között Bánfalvi Eszter, Fáy Miklós, Herczku Ágnes, Schilling Árpád, Veiszer Alinda, a Budapesti Fesztiválzenekar, és képzeljétek az a megtiszteltetés ért, hogy még én is voksolhattam

A mi szavazataink segítségével alakult ki végül az a 10 könyvből álló lista, ami alapján most rajtatok na meg a szakmai zsűrin a sor! Egészen pontosan a 10 döntős könyv közül választja ki az ötfős szakmai zsűri azt a könyvet, amely a Libri irodalmi díjat kapja meg, a közönségnek leginkább tetsző könyv pedig a Libri irodalmi közönségíjat nyeri el. (utóbbit nyerte tavaly Kepes András, és ennek a kategóriának a vitán felüli legesélyesebbje idén Bödőcs Tibor!) kepes_nyert_1.jpg

A zsűri tagjai  egyébként Bálint András (Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész), Beck Zoltán (dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa), Fullajtár Andrea (Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház tagja), Károlyi Csaba (irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese), Szilágyi Zsófia (Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára) Íme ők egy fotón is: 

lid_zsurik_ok_szines_small.jpg

Szavazz, és pillants bele a tavalyi díjátadóba! Nézd meg hogyan vette át a díjat és mit mondott róla Kepes András, és Jászberényi Sándor!

SZAVAZNI A KEDVENCEDRE MOSTANTÓL ITT TUDSZ! A szavazók pedig nyerhetnek is, ugyanis a voksolás lezárta után 100 ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki, amelyek a 10 döntős könyvből állnak össze.

2016-ban Rakovszky Zsuzsa Fortepan című kötete és Bartis Attila A vége című regénye volt a díjazott, 2017-ben
Jászberényi Sándor kapta a Libri irodalmi díjat A lélek legszebb éjszakája című novelláskötetéért, Kepes András pedig Világkép című művéért vehette át a közönségdíjat.

Mától szavazhatsz a kedvenc kortárs könyvedre! Tovább
WMN-en a Nincs időm olvasni kihívás!

WMN-en a Nincs időm olvasni kihívás!

ke_pernyo_foto_2018-03-18_11_13_35.png

Tóth Flóra jóvoltából interjú készült velem a WMN-re a kihívásról és az olvasásnépszerűsítő missziómról. Flóra elmondása szerint a Nincs időm olvasni kihívásnak köszönhetően talált vissza az olvasáshoz, és mindezt úgy, hogy két (halálcuki) kislány anyukája. Az ilyen történetek mindig melengetik a szívemet. Ezek szerint megérte belevágni 2017 januárjában. 

A szerző beemeli a cikkbe azt ami már korábban én is leírtam a blogon, hogy egy amerikai újságíró szerint 200 könyvet elolvashanánk évente, amíg a közösségi médián lógunk!  Valamint ír arról, hogy Barack Obama az elnöksége alatt is rendszeresen publikálta a könyvlistáit. A nyolc elnöki éve alatt 86 könyvet olvasott el. Egy másik olvasásnépszerűsítő híresség, Bill Gates pedig azt nyilatkozta, hogy bár sok érdekes emberrel találkozik, azért a kíváncsiságát leginkább olvasással tudja kielégíteni (pedig akár pénzt is kereshetne zsákszámra olvasás helyett). Persze Obama X generációs, Gates pedig baby-boomer, vagyis nem biztos, hogy olyan könnyen meg tudják szólítani a fiatalokat. Pedig Magyarországon már 2010-ben is nagyjából feleannyit olvasott a 10 és 40 év közötti korosztály, mint a 40 év felettiek - állítja a KSH.

A cikk végén egy rövidke interjú is olvasható velemm amiben a csoport létrehozásáról, a motivációkról és a facebookot elárasztó könyvekről is beszélek. Nem részletezem, olvassátok el! 

00074391.jpeg

WMN-en a Nincs időm olvasni kihívás! Tovább
Az "Egyasszony" sokkal több, mint egy sírós, megható regény! Példa az összes bántalmazott nőnek!

Az "Egyasszony" sokkal több, mint egy sírós, megható regény! Példa az összes bántalmazott nőnek!

Rövid véleményem Péterfy-Novák Éva: Egyasszony című regényéről

img_2446.jpg

Bajos írni erről a könyvről, ugyanis szavakkal nehezen értékelhető. Súlyos, kőkemény, brutális. Letehetetlen, feledhetetlen - írta a minap a Nincs időm olvasni kihívás csoportjába egy tag, és minek keresnék jobb jelzőket, ha már ő megtalálta? Mellesleg a csoportunk által a hónap könyvének kikiáltott Egyasszony úgy fest kivétel nélkül mindenkinek tetszik. De mégis mi lehet a siker titka?!

Péterfy-Novák Éva első regénye tulajdonképpen a blogjából született. Terápiás jelleggel kezdett el írni 30 évvel korábbi, feldolgozhatatlan tragédiájáról. Orvosi műhiba miatt fogyatékkal élő gyermeket szült, akit aztán mindössze hétévesen el is veszített. Ha mindez nem lenne elég, akkor kislánya apja évekig bántalmazta. Megrázó, de ami miatt nem temet maga alá, az bármilyen furcsán is hangzik: a humora. A pikírt stílusa miatt igazán szerethető. Humorral kezel egy (kettő!) egyáltalán nem humoros témát. Péterfy-Novák egy interjúban nyilatkozta arra a banális kérdésre, hogyan tudta ilyen humorral kezelni ezt az egészet, hogy

"hát nem is értem, hogyan lehetett volna másképp?"

 
Touché! 

28796103_893876250773052_9143289408093421568_n.jpgAz Egyasszony azért több, mint egy megható, sírós regény, mert olyan üzenete van, ami erőt adhat mindenkinek! Annak, aki fogyatékkal élő gyermeket nevel (bár az ilyen anyák és nők szerintem kivétel nélkül erősek!) és annak is, aki brutális, bántalmazó kapcsolatban él. Merjünk segítséget kérni, merjünk lépni, és változtatni a sorsunkon! Péterfy-Novák Éva is megtette, olyan tragikus élményekkel a háta mögött, ami 3 nőnek is sok lenne nem hogy egynek. De újrakezdte (!), a jelek szerint boldogan él, terápiás jelleggel kiírta magából szenvedéseit, és emiatt nagyon sok nő lehet neki igazán hálás

Ráadásul olyan egyszerű és könnyed stílusban meséli el az életét, hogy azt érezzük: mind egy cipőben járunk.  Egy szó mint száz: Péterfy-Novák Éva for president! Egyébként nem tudom melyik lehetett az igazán nehéz, írni arról az elementáris fájdalomról, amit a beteg gyerek évekig tartó gondozása majd elvesztése jelenthet egy anyának, vagy bevezetni az olvasókat egy kapcsolatba, amiben mindennapos a bántalmazás. 

Egy szó mint száz: el kell olvasd ezt a könyvet, és változtass, ha családon belüli erőszakban élsz, na meg értékeld, ha a körülötted egészséges mindenki!

Péterfy-Novák Évával a Nincs időm olvasni kihívás március 24-ei találkozóján Budapesten az Eiffel téri Costa Coffee emeletén személyesen is megismerkedhetsz! Beszélgetünk vele, mesél írói pályájáról és dedikálja a könyveit! (meg is lehet majd őket vásárolni!) Regisztrálni a nincsidomolvasnikihivas@gmail.com-on tudsz!

Az "Egyasszony" sokkal több, mint egy sírós, megható regény! Példa az összes bántalmazott nőnek! Tovább
7 őrült darab egy könyvmoly gardróbjából

7 őrült darab egy könyvmoly gardróbjából

ke_pernyo_foto_2018-02-07_0_49_35.png

A fiúk a könyvekben mindig jobbak?! Mondjuk ezzel vitatkoznék, de tény, hogy elképesztő figurákkal van tele a magyar és világirodalom. Szerintem mindannyian kapásból 5 olyan, csupán könyvben létező férfit fel tudnánk sorolni, akikkel tagadhatatlanul szebb lenne a világ, ha valóban lennének. Na de nem is erről akarok írni, hanem arról, hogy ez a mondás szerepelhet pólón. Te hordanád? Szerintem egy könyvmolynak kötelezőek olyan darabok a ruhatárába, amelyekről ordít, hogy mi a szenvedélye. Most összeszedtem néhány interneten fellelhető, néhol talán kicsit creepy kiegészítőt, amik mind azt üzenik, hogy a viselőjük megszállott olvasó. Egy helyes térdzokni könyves motívumokkal? Netán egy csinos ingruha könyvespolcokkal, vagy esetleg egy Jane Austen regényre megszólalásig hasonlító oldaltáska? Nézz szét a virtuális gardróbban és válaszd ki neked melyik kellene!

 

1. Könyvespolcom az ingemen

 

ing_1.jpg

 

2. Jane Austen regényre megszólalásig hasonlító oldaltáska

ta_ska_1.jpg

 

3. Nyakamba veszem a világot!

nyakla_nc_1.png

4. Ha úton útfélen hirdetnéd, hogy könyvmoly vagy!

telefontok_1.jpg

5. Szinte egy az egyben az előző dizánj, de már pizsamán?? 

43e0b2dfc7f8a5d56c1b0b6a6419359a.jpg

6. Hajamban a világ minden kincse!

il_570xn_660494572_5v22.jpg

 

7.Könyves térdzokni hosszú, téli olvasásokhozbibliophile_knee_socks_black_modsocks_1200.jpg

 

7 őrült darab egy könyvmoly gardróbjából Tovább
Olvasni terápiás céllal, avagy a könyvek bizony gyógyítanak!

Olvasni terápiás céllal, avagy a könyvek bizony gyógyítanak!

Teszt a lelke: kipróbáltam milyen az irodalomterápia Budapesten

therapy_2.jpg

 Volt már, hogy szerelmi csalódás után jól esett egy romantikus könyv, vagy egy veszteség után olvastam olyat, ami átsegített egy nehezebb időszakon. Önbizalom-hiányos perceimben is találtam már olyan könyvet, ami kúraként hatott a lelkemre. Veletek is estek már meg ilyenek? 

 

Az olvasás hiszem, hogy terápiának is kiváló. Én legalábbis számtalanszor éreztem már, hogy egy-egy könyv úgy hat rám, mint egy önfejlesztő kezelés. Szerintem az olvasás az egyik leghatékonyabb formája a személyiségfejlődésnek. Ez amolyan hitvallásom is, nem hiába tűztem ki missziómnak az olvasásnépszerűsítést. Szóval mindennek tudatában történt velem, hogy egy totális véletlen folytán beleszaladtam facebookon az irodalomterápiába. Ugyan ezt a szóösszetételt ezidáig mégcsak leírva sem láttam, de mivel nem hiszek a véletlenekben, úgy döntöttem elmegyek megnézem magamnak ezt az újkeletű jelenséget. 

Egy napsütéses szombat délelőttön indultam el, hogy annak tökéletes hiányában, hogy tudnám mi vár rám egy ilyen irodalomterápiás ülésen, felfedezzem magamnak. Egy belvárosi lakás első emeletén gyülekeztek a hölgyek. Összesen nyolcan voltunk és a kezdeti zavart félretéve valahol érdekes, na meg igencsak komfortzónán kívüli élmény, amikor szembetalálod magad 7 totál vadidegennel. A csoportvezetőnk, Gaál Szilvia bemutatkozása után vált világossá, hogy ahová csöppentem az voltaképp egy önismereti tréning.

Na oké, de hogy jön ide az irodalom? 

therapy.jpg

A résztvevők bemutatkozása után Szilvi egy Tóth Krisztina verset olvasott fel, és ez alapján indul el egy beszélgetés a szöveg kapcsán felmerülő érzésekről, gondolatokról. Persze fontos a csoportvezető, mert az ő jól irányzott kérdései mentén szerveződik a foglalkozás. Valójában az irodalom itt "csupán" eszköz, ami segíti a résztvevők önkifejezését, ami kapcsán felmerülhetnek olyan gondolatok, amik egy egyszerű beszélgetésben nem biztos, hogy kibuknának. A mű tulajdonképpen ugródeszkaként szolgál. Érdekes volt látni, hogy ugyanaz a versrészlet mennyire mást és mást váltott ki a csoport tagjaiból.

"Nem azt keressük, hogy mit gondolt az alkotó, amikor a beszélgetés alapjául szolgáló művet papírra vetette, hanem azt vizsgáljuk, hogy az adott pillanatban ránk milyen hatással van. A csoportos forma pedig segít abban, hogy minél több nézőpontot megismerjünk. Ez az empátiás készség fejlesztésére is nagy hatással van" - ezt már Szilvi azután meséli, hogy véget ért a két órás irodalomterápia, és még kicsit beszélgetek vele, hogy jobban megértsem miről is van szó.

Itthon egy orvos használta először az olvasás gyógyító hatását


A biblioterápia újkori története az 1800-as évek elejére nyúlik vissza, amikor az USA-ban alkalmazni kezdték a betegek kezelésének részeként az olvasást, először kórházak könyvtáraiban és pszichiátriai osztályokon. 100 év múlva született meg a biblioterápia fogalma. Magyarországon dr. Oláh Andort tekintjük az elsőnek, aki alkalmazta az olvasás gyógyító hatását praxisában. Szentendrén praktizált belgyógyászként, és a gyógyászati terápia részeként mindig egy történetet is “felírt” pácienseinek. Jelenleg is alkalmazzák itthon pszichiátrián, kórházakban, börtönökben vagy könyvtárakban, és már a civil szférában is már egyre több helyen elérhető. 

therapy_3.jpg

Ugyan a terápián történtek titkosak, nem tudódhatnak ki a részletek, így én sem írhatom le milyen mélységeket tapasztaltam meg, de arra kérem Szilvit, meséljen sikerélményeket, eredményeket, amelyek miatt igazán megéri kipróbálni az irodalomterápiát, tulajdonképpen bárkinek. 

"Aki azt tűzte ki célul, hogy szeretne párt találni az megtalálja, aki munkahelyet szeretne váltani, az megteszi, vagy aki lakóhelyén szeretne változtatni, az elköltözik. Volt olyan csoportunk, ahol pártalálásban 100%-os rátát tudnak a résztvevők felmutatni! Természetesen a csoporttag nagy munkája az, amivel ezeket a változásokat megteheti, de a közös beszélgetések, a rávilágítások, feltárások segítenek abban, hogy megfogalmazza a céljait és legyenek eszközei elérni azokat. Persze ezek a változások nem "csak úgy megtörténnek".  Komoly munka az, amit ilyenkor bele kell tenni egy ilyen folyamatba, hogy létrejöjjön egy változás" - teszi hozzá Gaál Szilvia, biblioterapeuta.  

Ha szeretnéd kipróbálni az irodalomterápiát kövesd Szilvi és társa facebook oldalát, amit Bookself néven találsz meg! Rendszeresen szerveznek nyitott üléseket (én is ilyenen voltam), ami azt jelenti bárki, bármikor csatlakozhat. Ezek ráadásul ingyenesek, mindössze terembérleti hozzájárulást javasolt fizetned a foglalkozás végén. Tehát tényleg semmit nem veszthetsz. Próbáld ki! Fedezd fel magad az irodalomterápia segítségével!

Olvasni terápiás céllal, avagy a könyvek bizony gyógyítanak! Tovább
Stoner, az irodalom egyik leggyámoltalanabb, legszerethetőbb főhőse

Stoner, az irodalom egyik leggyámoltalanabb, legszerethetőbb főhőse

img_2296.jpg

Nem szeretem a fülszövegeket, mert tapasztalatom szerint sokszor félrevezetnek, és inkább veszik figyelembe a kereskedelmi, semmint az irodalmi szempontokat. Viszont a Stoner esetében muszáj, hogy egy nagyon fontos dolgot kiemeljek a fülszüvegből: 

"Ötven ​évvel azután, hogy John Williams írt az ügynökének, a Stoner bestseller lett. Teljesen váratlanul. Bestseller Európa-szerte. Maguk a kiadók sem értik. Bestseller a szó legtisztább értelmében – az a fajta, amely úgy születik, hogy az olvasók adják szájról szájra."

Ez esetemben tűpontos, ugyanis én is így szereztem tudomást róla, majd a Nincs időm olvasni kihívás egyik csoporttagja, a szintén könyvmoly (és blogger) Zama írt, hogy neki megvan két példányban, szívesen elküldi! Hát, igazán köszi az élményt Zama (és John Williams!), több lettem a Stonerrel, ezt bátran kijelenthetem. Már azt tudom is kinek adom tovább - egyezségünk értelmében.

img_2411.jpg

Na de a könyvről: Stoner a magány regénye. Igazi ereje a csendességében rejlik, ugyanakkor az egyszerűségével képes túlharsogni a könyvpiac többi szereplőjét. A címszereplő egyike az irodalom leganyátlanabb figuráinak, és emiatt talán a legszeretreméltóbb is. Na de hogy lehet a hétköznapiról, az egyszerűről érdekesen és jól írni? John Williams tudta a választ erre. Azt gondolom ez a színtiszta zsenialitás, az igazi művészet. Olyanról írni, ami átlagos és középszerű, amiről valójában nem szoktak regények szólni: rólunk! A szürke hétköznapokról, az olykor unalmas mindennapokról, az életről... hiszen valójában sokszor ilyen, nem? Hány hasonló emberrel találkozunk nap mint nap az utcán, a metrón vagy a kisboltban? 

Ugyan a szerző nem élhettette meg írói tündöklését, ugyanis csak 50 évvel azután lett bestseller, hogy megírta. Amikor 1965-ben publikálta, halk fogadtatásban részesült, de érthetetlen módon fél évszázaddal később, a francia kiadást követően bestseller lett, és kezdték el egész Európa szerte helyén kezelni a művet. 

A "sohavégetnemérős" könyvlistámra akkor került fel, amikor az #ELETEMKONYVE sorozatomban Jakupcsek Gabriella ezt nevezte meg kedvencének. Olvasd el Gabi véleményét is! 

img_2218.JPG

Stoner, az irodalom egyik leggyámoltalanabb, legszerethetőbb főhőse Tovább
10 könyv KORTÁRS NŐKtől, avagy elindult a MÁRCIUSI KIHÍVÁS!

10 könyv KORTÁRS NŐKtől, avagy elindult a MÁRCIUSI KIHÍVÁS!

Ebben a hónapban KORTÁRS NŐI szerzőtől kell olvasni a Nincs időm olvasni kihívásban!

Összegyűjtöttem, hogy a blogom létezése óta miket olvastam kortárs nőktől. A címekre kattintva már jön is a korábban írt értékelésem. Íme a lista:

Jessie Burton: Múzsa

Christelle Dabos: A tél jegyesei

Szentesi Éva: Kardos Margit disszidál

Margaret Atwood: Alias Grace

Anna Gavalda: Szerettem őt

Anna Gavalda: Együtt lehetnénk

Munk Veronika: Kéjutca

Kemény Zsófi: Rabok tovább

Nicolas Barreau: A nő mosolya

Szabó T. Anna: Törésteszt

10 könyv KORTÁRS NŐKtől, avagy elindult a MÁRCIUSI KIHÍVÁS! Tovább
Azok az utálatos kötelező irodalmak... Valóban azok? Mit lehet tenni?

Azok az utálatos kötelező irodalmak... Valóban azok? Mit lehet tenni?

kid.jpgVéletlen akadtam rá, és tudtam meg utólag, hogy a Reggeliben ma - ahol már én is többször megfordultam a kihívással kapcsolatosan - a Lauder Iskola egyik irodalom tanára volt a vendég, és mi másról, mint a kötelező irodalmakról beszélgettek. Ugyan igazán elmélyülni nem tudtak - nyilván sem a formátum, sem az időtartam nem ad erre lehetőséget - de szimpatikus volt a tanárnő hozzáállása, érdemes meghallgatni. Pláne, mert ugyanazon a véleményen van mint én, és ő is Jókait hozza fel példaként, ahogy én is szoktam! (szegényt annyit emlegetjük, hogy már tuti forog a sírjában.) 

Ami legjobban tetszett, hogy a tanárnő, Széni Kati megerősíti, amit már én is leírtam korábban, hogy a gond felsőtagozatban kezdődik, amikor már jönnek a kötelező irodalmak, és lassan ott tartunk, hogy a gyerekeknek Jókai minden ötödik szavát el kell magyarázni. Így aligha várhatjuk el, hogy élvezzék azt amit olvasnak. 

Kati mesél egyebek mellett arról, hogyan próbálja például az Egri csillagokat elolvastatni (török projekt!), vagy szimpatikusabbá tenni a gyerekek számára. Vagy hogy angolszász országokban micsoda különbség van ezen a területen a hozzáállás tekintetében. Illetve szó esik a kronológia szerinti irodalom-oktatásról, ami szintén fontos szempont. Én is azt gondolom, hogy egy 14 évesnek, nem biztos, hogy az antikvitás időszaka annyira vonzó...

Érdemes meghallgatni! 

Azok az utálatos kötelező irodalmak... Valóban azok? Mit lehet tenni? Tovább