Mit adjunk nyáron a gyerek kezébe? #2

2017. július 20.

A csodálatos Roald Dahl

roald_3_20170704_001101.jpgElméletem szerint, ha 10 éves koráig egy gyerek megtanul olvasni, tehát képes elmélyedni egy szövegben, akkor jó eséllyel lesz egész életében olvasó. 10 éves kor után ezt a készséget már nehéz elsajátítani. Aztán sajnos az oktatásban történik valami, ami ezt végképp hátráltatja.. de szerencsére rengeteg gyerekek és ifjúsági könyv kiadásával foglalkozó szervezet van, ma már számos könyvet fordítanak magyarra ennek a korcsoportnak, ezekkel pedig át lehet segíteni a kisebbeket ezen az időszakon, és megtartani olvasónak. Ez a téma már régóta foglalkoztat, és ennek apropóján döntöttem úgy, hogy indítok egy minisorozatot, amelyben gyerekeknek, kamaszoknak szóló könyveket olvasok el, hogy tippeket adjak (akár szülőknek, akár ennek a korosztálynak, vagy annak, aki erre nyitott), hogy mit olvassanak nyáron a tizenévesek. Egyfajta kis kutatómunka is ez, mert magam is kíváncsi vagyok, mit olvas(hat) ez a korosztály. Ma górcső alatt egy nagy kedvencem: Roald Dahl

Tovább

Szex-biznisz: Magyarország jobban teljesít

Munk Veronika: Kéjutca – Magyar szex euróért

20170713_201647.jpgMunk Veronika újságíró. Ezt fontos már a legelején leszögezni, ugyanis ez két fontos dolgot feltételez:

  • az igazat és csakis az igazat! Azaz, amit a könyvben a szerző leírt, az egy hosszú oknyomozás eredménye, és megelőlegezem neki, hogy ez a színtiszta valóság. Tehát azzal a tudattal kell olvasd, hogy a sztori nem kitaláció.
  • ez nem szépirodalom! A szerző, újságíró lévén leginkább a tényekre, riportokra, megfigyelésekre hagyatkozik, semmint irodalmi igényességre, szórakoztatásra. Ezt itt a szép, nagy, magyar valóság feketén-fehéren, egy erős szocio-riportkönyv formájában.

Tovább

Így lehet olcsón saját könyvtárad!

heli_covee_20170701_141957.jpgSzeretem a keményborítós, vaskos, szép, színes, fehérlapos könyveket. Persze tudom a hátrányait, minthogy sok helyet foglalnak a női táskában, és hogy háromszor olyan vaskos egy-egy példány, mint amilyen lehetne - köszönhetően a vastag papírlapoknak, és a néha pofátlanul nagy betűknek. De szeretem a szép kiadásokat, a vállam pedig köszöni szépen már megedződött az elmúlt években. Ezért, ha betérek a könyvesboltba, mindig az ilyen típusú könyvek felé megyek. Ezt a hozzáállásom viszont némileg árnyalta a találkozásom a Helikon Zsebkönyvekkel. 

Tovább

22 év után felmérés készül az olvasási szokásokról

Tudjuk meg együtt, hogyan olvas Magyarország!

reading_20170706_090509.jpgNagyon sok mindent mondunk tényszerűen, amikor az olvasási szokásokról beszélgetünk. Így péládul gyakori fordulat a:

- fiatalok nem olvasnak 

- egyre kevesebb könyvet vesznek az emberek

- egyre többen olvasnak online   

- sokan töltenek le illegálisan könyvet,

és még sorolhatnám.. De valóban így van? Nem tudjuk, mert habár hihetetlen, de 1995 óta nem készült teljes körű, kultúrával kapcsolatos, országos, reprezentatív kutatás.

Tovább

12 könyv, ami utazással kapcsolatos

A kihívás teljesítéséhez júliusban egy utazással kapcsolatos könyvet kell elolvasni. Gyűjtöttem néhány ígéretes címet és fülszöveget, hogy segítsek a választásban! A kihívásról bővebben pedig ITT olvashatsz. 

Jon Krakauer Út a vadonba

 
1990 ​nyarán Chris McCandless dicsérettel diplomázott az Emory Egyetemen, majd eltűnt szem elől. Bankbetétjét jótékony célra adományozta, nevet változtatott, és legtöbb személyes tárgyát hátrahagyva új életet kezdett. Stoppal bejárta Észak-Amerikát, embert próbáló, kivételes élményeket keresett. Majd kedvenc könyveivel, egy puskával és egy zsák rizzsel fölszerelkezve elindult északra, az alaszkai vadonba, hogy megkíséreljen csak magára támaszkodva élni. Néhány hónap múlva jávorszarvasvadászok bukkantak rá a tetemére.

Mi vezérelte ezt a fiút? Romlatlan idealizmus, csillapíthatatlan kalandvágy vagy önpusztító szándék? Felelőtlen volt vagy előre nem látott körülményeknek esett áldozatul? Jon Krakauer az oknyomozó riporter alaposságával vázolja fel a tragikus végkimenetelig vezető utat, miközben személyes tapasztalatait is a történetbe szőve megpróbálja megérteni és megértetni az olvasóval hőse gondolatvilágát, tettének mozgatórugóit.

Tovább

A "nincs időm olvasni" kihívás a sajtóban

#12honap12konyv

sajt_20170626_101302.jpgFél éve, induláskor is írtam egy ilyet. Különbség annyi, hogy akkor még csak a helyi médiumok írtak rólunk, nyáron viszont úgy tűnik mindenkinek több ideje van olvasni, vagy uborkaszezon van a bulvárban is, mert egyre több cikk születik a kihívásról, vagy azzal kapcsolatosan. Ezeket ezúton is nagyon köszönöm/köszönjük! Az újonnan csatlakozókat továbbra is várjuk szerettel a csoportban, sosem késő alapon, bármikor! Már 1100-nál is többen vagyunk.  Az ott lévőknek pedig óriási hála, hogy vagytok! Nélkületek nem menne!  Persze még tegnap is kaptam olyan üzenetet, amiben a kihívásról érdeklődtek, mert nem értik pontosan miről szól és mi a feladat. Azoknak, akik bizonytalanok EZT a bejegyzést ajánlom, esetleg még a csoport leírását.

Tovább

Mit adjunk nyáron a gyerek kezébe? #1

David Walliams: A nagy szökés

david_williams.jpgElméletem szerint, ha 10 éves koráig egy gyerek megtanul olvasni, tehát képes elmélyedni egy szövegben, akkor jó eséllyel lesz egész életében olvasó. 10 éves kor után ezt a készséget már nehéz elsajátítani. Aztán sajnos az oktatásban történik valami, ami ezt végképp hátráltatja.. de szerencsére rengeteg gyerekek és ifjúsági könyv kiadásával foglalkozó szervezet van, ma már számos könyvet fordítanak magyarra ennek a korcsoportnak, ezekkel pedig át lehet segíteni a kisebbeket ezen az időszakon, és megtartani olvasónak. Ez a téma már régóta foglalkoztat, és ennek apropóján döntöttem úgy, hogy indítok egy minisorozatot, amelyben kamaszoknak szóló könyveket olvasok el, hogy tippeket adjak (akár szülőknek, akár ennek a korosztálynak, vagy annak, aki erre nyitott), hogy mit olvassanak nyáron a tizenévesek. Egyfajta kis kutatómunka is ez, mert magam is kíváncsi vagyok, mit olvas(hat) ez a korosztály. Elsőként górcső alatt: David Walliams: A nagy szökés

Tovább

A közönség szerint ez az év legjobb könyve

Én így láttam Kepes András Világkép című könyvét

kepes_20170619_222117jhg.jpgEgy hónapja már, hogy átadták a Libri irodalmi díjat, ahol a szakmai zsűri és a közönség is szavazott. Előbbi Jászberényi Sándor novelláskötetét, a nagyérdemű pedig Kepes András önéletrajzi ihletésű Világkép című könyvét választotta legjobbnak. Utóbbi elolvasásával kezdtem. 

Egy kellemes, kiadós beszélgetés Kepes Andrással


Kepes győzelme nem feltétlen volt akkora meglepetés, mert 2016 legkeresettebb könyve a Világkép volt, pedig csak októberben jelent meg (az író 68. születésnapján), de még idén év elején is ezt vették a legtöbben. Az ex-televíziós , egyetemi tanár, újságíró utazásait, olvasmány- és riportélményeit használta fel művében, amelyben a különböző kultúrákhoz való viszonyáról mesél, Budapesttől egészen az Andokban lévő indián faluig. A könyvet egyfajta, "szubjektív világpillanatképnek" nevezi. Senki ne várjon világmegrengető, coelhoi gondolatokat. Kepes már az elején leszögezi, hogy

Tovább

Egy rejtélyes festmény és ami mögötte van

Jessie Burton új regényéről, a Múzsáról

mmuzsa20170619_223043rgsdv.jpgSosem gondoltam volna, hogy egy festmény ennyi izgalmat rejthet. Elkezdtem megérteni a megszállott műgyűjtőket, vagy azokat, akik egyszerűen csak rajonganak a képzőművészetért. Olyan ez, mint amikor megszerettem gimnazistaként az irodalmat. Akkor rájöttem: nem a versek, hanem az író életrajza felől kell közelíteni! Amint megértettem milyen körülmények között   alkotott Petőfi Sándor, hogyan élt József Attila, vagy milyen ember volt Kosztolányi Dezső, azonnal rajongani kezdtem a műveikért. Fordítva nem megy. Itt is ez van. Bevallom, sokszor semmit nem jelent számomra egy festmény, sőt - urambocsá' - többségükben mégcsak a szépséget sem látom. Na de ez így mindjárt más. Talán itt az ideje festők önéletrajzi műveit (is) kézbe vennem.

Tovább

12/6 Kemény Zsófi - Rabok tovább

rövid értékelés spoiler mentesen

zsofi_20170619_223249dvdu.jpgEbben a hónapban a kihívás teljesítéséhez egy olyan könyvet kellett elolvasni, amit a borító alapján választottál. Sosem választok külső alapján, de Kemény Zsófi új regénye annyira megtetszett csak fedőlap alapján, hogy ő lett a júniusim. 

A regény egy szerelem és egy spontán szerveződő forradalom története. Ha egy rövid jelzővel kellene illetnem azt mondanám: nagyon mai. A szerző Budapestet csatatérré változtatja, ami valljuk be bátorságra vall, főleg, ha hozzáteszem, hogy az író még csak 23 éves! (róla később hosszabban) Ez az első érv, amiért el kell olvasni ezt a regényt. De mindjárt sorolok még néhányat.

Tovább