Életem könyve: Véber István

2017. október 23.

20171023_001921.jpgOlvasni menő! Hogy ezt bebizonyítsam, ismert emberek közreműködésével vágtam bele egy olvasásnépszerűsítő kampányba! Ismert arcokat kértem meg, hogy árulják el nekem, mi életük legmeghatározóbb olvasmányélménye. Hisz ki ne lenne kíváncsi példaképe kedvenc könyvére? Vagy hogy neki miért éppen az. Milyen élmény fűzi hozzá? Mit jelent neki? Hétről-hétre egy-egy példakép árulja el, mi élete könyve (#eletemkonyve). Ez a kampány jó lehet motivációnak, de akár arra is, hogy olvasmány ötleteket gyűjts! Ezen a héten VÉBER ISTVÁN, meteorológus, az ország egyik kedvenc időjósa árulja el, melyik a kedvenc könyve.

Amikor Istvánt felkértem az "élete könyvére", akkor saját bevallása szerint zavarba hoztam, ugyanis ő csakis elektronikusan olvas, és sosem magyarul, ennek ellenére neki is van olyan olvasmányélménye, amit szívesen ajánl nektek! 

Tovább

Sziklamászás, vacsora 40 méter magasban és búvárkodás - Hello Málta! (SOK KÉPPEL!)

20171021_140131.jpgGyönyörű helyszínek, varázslatos történelmi városrészek, azúrkék tenger, csodás gasztronómiai élmények, kalandok a szabadban - ez volt Málta, a Földközi-tenger kis ékszerdoboza, ahol 4 napot tölthettem el egy forgatásnak köszönhetően. Van ahol Olaszország, máshol Dubrovnik jut az ember eszébe, de hogy varázslatos az egyszer biztos. Sziklát másztam 40 méter magasból, búvárkodtam és ezzel legyőztem egy hatalmas félelmem, amire egyébként ott derült fény. Egy daru segítségével felemeltek 40 méter magasba, hogy ott elfogyaszthassam a vacsorámat, és csodálatos építészeti látványosságokat néztem meg. Ezekről a kalandokról mesélek hosszabban a folytatásban. Rendhagyó módon most kis időre elhagyva a könyveket, mert most TÉNYLEG nem volt idő, hogy olvassak! 

Tovább

Tévedések (kiszámítható) vígjátéka - Nicolas Barreau: A nő mosolya

20171006_171851.jpgKönnyed kis könyv, nekem talán túlságosan is, de mini-boldogságinjekciónak megfelelő. Sajnos nagyon is kiszámítható. A szépirodalom és a nagy klasszikusok mellett szerintem igenis kellenek ilyen romantikus, könnyed, nyáresti regények, csak nekem ebből hiányzott az a megmagyarázhatatlan valami, ami a Mielőtt megismertelekben, vagy a Szerelmünk lapjaiban megvan. Mindenesetre egy jókora átverés krónikája a könyv, amit természetesen mi más, mint a szerelem motivál, és végeredményben a kedves olvasó is egy jókora csalás mit sem sejtő áldozata, hiszen a regényt egyáltalán nem az írta, akinek mondja magát. De akkor ki az a Nicolas Barreau?
Erről is szó lesz mindjárt. 

Tovább

Életem könyve: Rátonyi Krisztina

20171015_125032.jpgOlvasni menő! Hogy ezt bebizonyítsam, ismert emberek közreműködésével vágtam bele egy olvasásnépszerűsítő kampányba! Olyan ismert arcokat kértem meg, hogy árulják el nekem, mi életük legmeghatározóbb olvasmányélménye, akikre méltán fel lehet nézni, mert szakmájukban kiemelkedőt alkotnak, alkottak, és érdekes személyiségek! Hisz ki ne lenne kíváncsi példaképe kedvenc könyvére? Vagy hogy neki miért éppen az. Milyen élmény fűzi hozzá? Mit jelent neki? Mostantól hétről-hétre egy-egy példakép árulja el, mi élete könyve (#eletemkonyve). Ez a kampány jó lehet motivációnak, de akár arra is, hogy olvasmány ötleteket gyűjts! Ezen a héten Rátonyi Krisztina, televíziós műsorvezető árulja el, melyik a kedvenc könyve. 

Tovább

Életem könyve: Pintér Adrienn "Ada"

Az angliai gyerekkor emléke

20171008_185613.jpgOlvasni menő! Hogy ezt bebizonyítsam, ismert emberek közreműködésével vágtam bele egy olvasásnépszerűsítő kampányba! Olyan ismert arcokat kértem meg, hogy árulják el nekem, mi életük legmeghatározóbb olvasmányélménye, akikre méltán fel lehet nézni, mert szakmájukban kiemelkedőt alkotnak, alkottak, és érdekes személyiségek! Hisz ki ne lenne kíváncsi példaképe kedvenc könyvére? Vagy hogy neki miért éppen az. Milyen élmény fűzi hozzá? Mit jelent neki? Mostantól hétről-hétre egy-egy példakép árulja el, mi élete könyve (#eletemkonyve). Ez a kampány jó lehet motivációnak, de akár arra is, hogy olvasmány ötleteket gyűjts! Ezen a héten Pintér Adrienn, - akit a többség Adaként ismer - műsorvezető árulja el, melyik a kedvenc könyve.  

Tovább

Ilyen volt a "Nincs időm olvasni kihívás" első találkozója

20171008_193841.jpgÉpp egy hete, hogy a csoport fennállásának kiilencedik hónapja után megrendeztük a "Nincs időm olvasni kihívás" első találkozóját, amire szeptember 30-án került sor a Budafoki könyvtárban! 8 vendégem volt, ahogy azt előre le is írtam. A visszajelzések alapján hasznos és kifejezetten jó hangualtú beszélgetések voltak egy fantasztikus közönség előtt, akik itták az előadók minden szavát. Ezúton is hálás köszönet mindenkinek, aki eljött, és ebben a posztban hozok néhány megjelenést az eseményről. Halkan jegyzem meg, hogy Debrecen és Szeged is bejelentkezett, hogy szeretne helyben folytatást.. Egyelőre az egyezkedés, ötletelés fázisában vagyunk, illetve várom a visszajelzéseket, hogy egyáltalán van-e minderre igény. 

Tovább

100 éve született Szabó Magda

20171005_104258.jpgŐ Magyarország valószínűleg legolvasottabb írója, az egyik legtöbbet fordított magyar szerző. Valódi kultusz övezi. Sokak bálványa, példaképe. A női sorsok mestere. A magyar irodalom egyik alapköve. De sorolhatnám róla a hangzatosabbnál hangzatosabb jelzőket napestig. Épp 100 éve, október 5-én született, 2007 novemberében hunyt el 90 évesen. Olvasás közben aludt el örökre Kerepesen. A Kossuth-díjas íróra, műfordítóra, költőre jóformán az egész internet megemlékezik ma. Összegyűjtöttem a számomra legfontosabbakat. Azt hiszem tényleg ő a legnépszerűbb magyar író, ugyanis nincs más, akinek több mint tíz műve 90%-osnál magasabbra értékelt a könyvek imdbjén, a moly.hu-n

Tovább

6 őszi hangulatú könyv tipp októberre

20171001_233230.jpgAz egyik legkedvesebb évszakom az ősz. Ez az év utolsó, legkedvesebb mosolya. Amikor a természet lenyűgöző színekkel kárpótolja, hogy lassacskán eltűnik a meleg, amikor minden levél szinte virággá változik, amikor a gondolatok is árnyaltabbak, és nincs jobb mint kiülni egy padra olvasni, vagy bekucorodni, és egy meleg tea vagy kávé, na meg némi hangulatfokozó gyertya kíséretében elővenni egy jó, elmélyülős könyvet. Éppen ezért ebben a hónapban őszi olvasmányokkal ismerkedünk. Olyan könyvet kell választani a kihívás immár 10. havában, amely ősszel játszódik, vagy ősszel kapcsolatos. Rengeteg jobbnál jobb ilyen regény jut eszembe - nem hiába a kedvenc évszakom - de most csak hármat választottam ki. A másik hármat pedig egyik kedvenc könyves bloggerünk, Tíz kicsi könyv ajánlja nektek. 

Tovább

Szentesi Éva Kardos Margitja végre disszidál

20171002_135631.jpgFérfiak, szeretők, sérelmek, hazugságok - Szentesi Éva novelláinak mozgatórúgói. Habár nem szeretem a novellás köteteket, de épp ezért volt őszinte és nagy meglepetés számomra, hogy ez mégis tetszett. Mert van benne valami fűszer. A cikk folytatásában ezt is kifejtem, na meg arra keresem a választ, miért szól mindenkiről ez a kötet. A történetek szellemesek, szabadszájúak, nem mesterkéltek - olyan szentesiévásak. Anélkül írok most a könyvről, hogy részletekbe bocsájtkoznék, hisz azzal spoilerezném a csavarokat - amelyekben bővelkedik a kötet, szóval az is nyugodt szívvel elolvashatja az értékelést, aki megvenné a könyvet. És, hogy egy, a híradóban gyakran használt fordulattal éljek: előre szólok, a kötetben olvasható sztorik többeket érzékenyen érinthetnek! 

Tovább

Életem könyve: Jakupcsek Gabriella

20171001_203027.jpgOlvasni menő! Hogy ezt bebizonyítsam, ismert emberek közreműködésével vágtam bele egy olvasásnépszerűsítő kampányba! Olyan elismert arcokat kértem meg, hogy árulják el nekem, melyik életük legmeghatározóbb olvasmányélménye, akikre méltán lehet felnézni, mert szakmájukban kiemelkedőt alkotnak, alkottak és érdekes személyiségek! Hisz ki ne lenne kíváncsi példaképe kedvenc könyvére? Vagy hogy neki miért éppen az. Milyen élmény fűzi hozzá? Mit jelent neki? Mostantól hétről-hétre egy-egy példakép árulja el, mi élete könyve (#eletemkonyve). Ez a kampány jó lehet motivációnak, de akár arra is, hogy olvasmány ötleteket gyűjts! Most hétfőn Jakupcsek Gabriella, újságíró, műsorvezető - akinek már második könyve jelenik meg október végén - árulja el melyik a kedvenc könyve. 

Tovább