Bödőcs: "Azon dolgozom, hogy ne kapjak állami kitüntetést!"

Bödőcs: "Azon dolgozom, hogy ne kapjak állami kitüntetést!"

A paródiakötet és az egyetlen női jelölt nyerte a Libri Irodalmi díjat

Bödőcs Tibor paródiakötete, az Addig se iszik és a mezőny egyetlen női jelöltje, Tompa Andrea Omerta című regénye nyerte a Libri Irodalmi díjat, amit az ország legnagyobb könyvkereskedő hálózata már harmadik éve ad át, és ami tulajdonképpen az Aegon Művészeti-díj mellett a legnagyobb irodalmi elismerés. lid_nyertesek_2018_sm.jpg

Kepes András, mint a korábbi év közönségdíjasa (Világkép - ITT írtam róla) vezette a díjátadót, illetve konferálta fel a tőle megszokott szellemességgel a jelölteket, akik aztán a saját művükből olvastak fel egy-egy részletet. Brillírozott, mindenkihez volt egy személyes története. Ahogy mondani szokták, jelenlétével tényleg emelte az est fényét. Meg aztán csodálatos és kivételes élmény volt olyan legendákat, mint Nádas Péter, Parti Nagy Lajos, Spiró György vagy épp Bödőcs Tibor egyszerre látni és hallani. 

Azt már korábban leírtam, hogy borítékolhatóan Bödőcs Tibor nyeri a közönségdíjat, és ez így is lett. 15 ezren szavaztak a kedvencükre az interneten és megkockáztatom, hogy a nagy többség vélhetően a humorista könyvére voksolt. Persze nemcsak Tibor töretlen személyi kultuszának szól ez, hanem maga az írás is vitán felül zseniális. Bödőcs a díjátadón Móricz átiratát olvasta fel. Feltételezem ez a kedvence, mert már a könyvbemutatón is ezt adta elő, de így másodszorra hallva is jókat nevettem a sorain és áthallásain. Ez is bizonyítja, hogy ez a mű egy sokszor-elővevős, időtálló, igazi szórakoztató csemege. Akkor sem hazudtolta meg önmagát, amikor a díjat átvette. Azt mondta: 

"Folyamatosan azon dolgozom, hogy ne kapjak állami kitüntetést!" 

image_1.jpeg

Eddig is rekordokat döntött a könyv eladott példányszámok tekintetében, de ezzel a díjjal talán még több emberhez juthat el, ami nemes cél, hiszen a kötet az olvasásnépszerűsítés mintája. "A nevetés nyelvén keresztül hozza közelebb az irodalmat a fiatalokhoz." - ezt Kovács Péter, a Libri vezérigazgatója fogalmazta meg a díjátadón. Ennek köszönhetően olyan fiatalokhoz is elérhet az irodalom, akik egyébként nem találkoznának vele, és így kedvet kaphatnak a parodizált írók elolvasásához, vagy netán példát vesznek kedvenc standuposukról, és ők is olvasnak. 

A szakmai zsűri díját (Beck Zolival az olvasásról és a zsűrizésről ITT interjúztam) pedig a mezőny egyetlen női jelöltje, Tompa Andrea kapta. Nagyon tetszett, ahogy Kepes megfogalmazta: "hogyha van női író is, akkor kellene lennie férfi írónak is."  Pedig olyan kategória tudjuk, hogy nincs. Szóval ideje lenne leszámolni a Móricz és Ady-féle "asszony-író" kifejezéssel, amivel Kaffka Margitot illették kortársai. 

airbrush_20180516133459.jpg

Andrea volt az egyetlen, aki nem akart saját maga felolvasni a műből, így őt két színész helyettesítette. Amikor a díjat átvette, kicsit ironikusan azt mondta "ezek szerint Bödőcs könyvére 15 ezren szavaztak, rám meg 5-en" de feltételezem, ezt sokkal inkább szellemes, semmint komoly kommentnek szánta. Megköszönte, hogy jelölt lehetett ilyen erős mezőnyben, és bevallotta, hogy ugyan mind az óriásplakáton szereplés, mind a nyilvános felolvasás távol áll tőle, végtére is sok öröme van abban, hogy megkaphatta a díjat. 

Tompa Andrea könyvébe hosszabban itt mélyedhetsz bele:

A nyertes könyvek szerzői 1-1 millió forintot kapnak, illetve 25-25 millió forint értékű médiatámogatást, amit bármelyik könyvük promóciójára felhasználhatnak. 

A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak. 

ke_pernyo_foto_2018-05-16_13_39_21.png

– mondta a zsűriből Károlyi Csaba irodalomkritikus.

ke_pernyo_foto_2018-05-16_13_41_10.png

A döntős könyvek a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül kerültek ki. A hazai kulturális élet több mint 100 képviselője tehetett javaslatot, hogy a 2017-ben megjelent alkotások közül melyik 10 kerüljön a szakmai zsűri elé, illetve melyekre szavazhasson közönség. Idén ebből a 10 könyvből kerültek ki a győztes alkotások:

BÖDŐCS TIBOR: Addig se iszik

FÖLDÉNYI F. LÁSZLÓ: A melankólia dicsérete

KEMÉNY ISTVÁN: Lúdbőr

NÁDAS PÉTER: Világló részletek I-II.

PARTI NAGY LAJOS: Létbüfé

PEER KRISZTIÁN: 42

SPIRÓ GYÖRGY: Kőbéka

TOLNAI OTTÓ: Nem könnyű

TOMPA ANDREA: Omerta

VIDA GÁBOR: Egy dadogás története

Bödőcs: "Azon dolgozom, hogy ne kapjak állami kitüntetést!" Tovább
Beck Zoli: "Mindig van időm olvasni!"

Beck Zoli: "Mindig van időm olvasni!"

20180510_102600.jpg

A nagyközönség mint énekes-dalszerzőt, a 30Y frontemberét ismeri, de közben tanít a Pécsi Tudományegyetemen, és rengeteget olvas. A Libri Irodalmi-díjának egyik döntnöke. Olvasásról, irodalmi zsűriskedésről, könyvélményekről beszélgettünk, na meg arról, hogy egyáltalán van-e idő olvasni? Szerinte manapság a rövid történetekre vagyunk programozva, nincs idő a hosszabb regényekre. Ugyanakkor elég határozott véleménye van arról, van-e ideje olvasni. A végére még az is kiderült, hogy a turnébusz hátsó ülése az egyik legjobb olvasószoba. Interjú.

Lemezbemutató előtt, az A38-on találkozunk. Vagyis nem bemutató, hanem „lemezsimogató“ ahogy ő hívja. De ezzel az ízig-vérig rockzenésszel, most egész másról beszélgetünk. Könyvekről. Két éve hazánk legnagyobb könyvkiadója irodalmi díjának zsűri tagjává választotta, így újabban irodalmi körökben is sok a megjelenése. 

- Énekelned zsűritagként nem kell, mint ma este, csak olvasni. De azt sokat. Pedig úgy tudom, hogy – mint általában mindenki – utálsz kötelezően olvasni.

- Az olvasás önmagában nagyszerű élmény, leginkább akkor, ha ki tud mozdítani abból a világból, ahol az olvasás kötelező. Amikor a Libri Irodalmi-díjának zsűrijében lenni egy laikus olvasói helyzet, aminek az az alapja, hogy a kedvtelésünknek megfelelően olvasunk, majd kapunk 10 könyvajánlást, és azokat is elolvassuk. Ennyire egyszerű. Vannak szövegek, amelyek egyébként sem hagyják, hogy professzionális olvasó legyek.

beck_a38.jpg(A38 fotó) 

- Azért ez egy nagyon szubjektív műfaj. Dönteni arról, melyik a legjobb könyv. Hogy születik meg végül, hogy melyik az év legjobb könyve?

- Egyérszt ez 10 győztes könyv. Az már csak a hab a tortán, hogy mi valami alapján kiemelünk egyet, de nincsenek vesztesek meg győztesek. Mivel nem tudunk semmilyen objektív szempontrendszert hozzákapcsolni a könyvekhez, így összegyűlünk, és egy egész napon át meséljük egymásnak az olvasmányélményeinket. Én rajzolok, jegyzetelek a kis noteszomba, ami mindig velem van. Bálint András a kötetekhez kapcsolódóan külön kis füzeteket ír tele, idézetekkel. Nagyon nagy tanulás is ez nekem. ke_pernyo_foto_2018-05-10_11_58_22.png - Ez jó! Egy válogatott, elit könyvklub. Na de azt mondtad nem kell kötelezően olvasni. Zsűriként, azért mégiscsak kötelező elolvasni ezt a 10 jelölt művet.

- Inkább izgalommal tekintek rá. Pont az az érdekes, hogy nem a kötelezettségét érzem, hanem a lehetőségét, hogy ezeket a könyveket elolvashatom. Koránt sem biztos, hogy egyébként mindet olvasnám. Rengeteg könyv jelenik meg ma Magyarországon. Ha jól tudom a statisztikát, minden 18. percben piacra dobnak egyet. Ezért aztán rengeteg könyv kimaradna.. Sőt lehet, hogy a tizes listából is könnyen kihagynék valamit. Összességében inkább tekintem lehetőségnek és nem kényszernek. Nem azt érzem, hogy olvasnom kell, hanem hogy olvashatok.  lid_zsurik_ok_szines_small_1.jpg- Mind a 10-et elolvastad már? Még van egy kis idő a döntésig.

- Még nem! Idefelé a „lemezsimogatóra“ az autó hátsó ülésén szinte befejeztem a Vida Gábor kötetet, még van talán 7 oldal. Tompa Andrea Omertájábamég nem vágtam bele, de abban reménykedem, hogy ha tudok a lemezbemutatóról visszafelé Pécsre lámpával olvasni, akkor végre bele tudok kezdeni abba a kötetbe is.

- Tudsz kocsiban olvasni? Az nagy előny. Épp kérdezni akartam: van időd olvasni? Sokan érvelnek azzal, hogy nincs idő rá.

- Ha eltöltesz 20 évet egy rock’n‘roll zenekarban sok mindent megtanulsz csinálni egy buszban. Egyébként a viccet félretéve: mindenki olvas. Példát lehet venni a zenekarról, akár ezen a téren is, mert nem hiszem, hogy az elmúlt 15 évben bárki úgy útrakelt volna, hogy ne lett volna a táskájában legalább egy könyv.

- Ahogy most a tiedben több is van. Vida Gábor regényét említetted az előbb, A dadogás történetét. Milyen? 

- Szomorkodom, hogy már csak pár oldal és vége. Van az a fajta olvasás is, amikor az ember izgul, hogy nehogy vége legyen. Na ez most ilyen.

1166374.jpg

- Utána meg jön az olvasó-másnaposság. Zsűriként nem lehetsz elfogult, de azért szeretném, ha kiemelnél a mezőnyből egy-egy kedvencet, hogy azoknak, akik olvassák az interjút adjunk könyv-tippeket.

 - Engem meglepett Kemény István Lúdbőr című kötete. Ritkán várunk egy gyűjteményes esszé kötettől valami újdonságélményt, de itt nagyon erőteljes viszonya lett a szövegeknek egymásra. Új minőségét mutatták meg a szövegek, hogy egy könyvbe rendeződtek. Na az egy hatalmas élmény volt! Nagyon szeretem azt a kötetet. Ráadásul engedi magát felvenni és újra letenni. Azt hiszem ez a kötetek egy jó részénél nagyon fontos. Látod, te is ezt kérdezed, hogy „van-e időm olvasni?“ Akkor tulajdonképpen arról is szó van, hogy ke_pernyo_foto_2018-05-10_14_25_43.png

Van-e egyáltalán nagy történet? Jól esik a szövegeket letenni és újra felvenni. Ahogy idétlen hasonlattal, sokkal inkább van időnk cigarettázni, mint pipázni.

- Na de ezzel szemben akkor ott egy igen vaskos Nádas-életmű. Azzal milyen a viszonyod ennek fényében? 

- Attól például nagyon tartottam, emlékszem amikor tavaly megjelent nagyon gyorsan ráhajtottam. Meglepett volna, ha nincs benne a top 10-ben. Időben elkezdtem, főleg a hossz miatt. Féltem tőle, de meglepődtem, mert nagyon könnyen olvasható, és szintén engedi, hogy olykor elengedd és később térj vissza hozzá. Hiába egy egész életmű, sok-sok apró történetből áll, így nem kell attól rettegned, hogy ha 2 napig nincs időd olvasni, akkor nem tudsz hozzá visszatérni. Hogy 20-30 vesztett oldalad lesz, mire újra felveszed a fonalat. De nem így van, nagyon könnyű vele. 

- Annyiszor merül már fel a bűvös "nincs időm olvasni" kifejezés, hogy muszáj elmesélnem záró gondolatként, - mielőtt elengedlek, hogy lemeztsimogass - hogy létrehoztam egy olvasásnépszerűsítő akciót még tavaly, aminek épp ez a címe, hogy Nincs időm olvasni kihívás. Te hogy csinálsz időt az olvasásra? 

- Az olvasással kapcsolatban az van, hogy mindig van időm olvasni, mert belekalkulálom a napomba. Csak így lehet, tudatosan, mert különben elmarad. Igaza van annak, aki azt mondja: „nincs időm olvasni“. Azért van igaza, mert nem kalkulálja bele az idejébe, és akkor tényleg nem jut rá idő. Az olvasás nem úgy lesz, hogy hoppá most mit csináljak mert lett egy kis időm.

- Jogos! Köszönöm a roppant inspiráló válaszaid, és hogy megint növelhettem a "sohavégetnemérős" kívánságlistám néhány kötettel! Aki kíváncsi a díjra, a zsűri többi tagjára, vagy a jelöltekre korábbi bejegyzésem a témában ITT találja!

ke_pernyo_foto_2018-05-10_0_17_24.png

A Libri Irodalmi-díjakra május 10. éjfélig szavazhatsz, a jelölteket ITT találod! 

Beck Zoli: "Mindig van időm olvasni!" Tovább
Itt a KÖNYVKLUB 2. része! Olvassunk együtt, közösen!

Itt a KÖNYVKLUB 2. része! Olvassunk együtt, közösen!

2. rész • MÁJUS • Irvin D. Yalom: Schopenhauer-terápia

img_0981bw.jpg

A Nincs időm olvasni kihíváson belül áprilisban indítottam el a könyvklubot, amelynek lényege tulajdonképpen az, hogy olvassunk közösen, majd beszéljük meg együtt az olvasmányélményeinket! Minden hónap első napján mostantól a témakör mellé egy ajánlott irodalmat is hozok, így akinek van kedve, bekapcsolódhat a kihívásnak ezen ágába is, hogy aztán egy előre megbeszélt időpontban együtt megvitathassuk. Májusban a képen látható A Schopenhauer-terápiát olvassuk közösen Irvin D. Yalom-tól! 

A Schopenhauer-terápia Yalom egyik leghíresebb könyve a fikciót, a filozófiát és a pszichoterápiát ötvözi. Úgynevezett tanító regény, ami eddig több mint 15 nyelven jelent meg. 

5 ok, amiért Yalom-tól választottam:

 

1. Ő napjaink legnagyobb hatású pszichiáter professzora, ideje megismerkednünk vele.

2.  Épp annyira szakmai, hogy laikusként is érthető és élvezhető. 

3. Rengeteget lehet tőle tanulni, miközben olyan stílusban ír, hogy az már önmagában élmény.

4. Csak úgy nevezik pszicho körökben, hogy a "modern Freud!"

5. Valljuk be: napjainkban mindenkire ráfér egy kis terápia! 

Magát egyfajta idegenvezetőnek titulálja, aki az önfeltárás útján segít. Íme egy videó róla, amelyben megfogalmazza ars poeticáját. Annyit mondok, hogy elég ezt az 1 perc 50 másodpercet meghallgatnod tőle, és azonnal meg akarod ismerni. Én legalábbis lehetőség szerint holnap találkoznék vele. 

A történet fülszövege szerint:

Julius Hertzfeldről, a jó nevű pszichiáterről egy rutinvizsgálaton kiderül, hogy gyors lefolyású bőrrákja van. A férfi rákényszerül, hogy szembenézzen a rideg ténnyel: hamarosan meghal. Ez arra készteti, hogy számvetést készítsen az életéről. Felkeresi egykori, szexfüggő páciensét, Philip Slate-et, akin húsz évvel korábban hiába próbált segíteni. Philip mégis gyógyultnak tekinti magát, felépülését pedig a nagy német filozófus, Arthur Schopenhauer pesszimista tanításainak tulajdonítja. Az érzelmeit kifejezni képtelen, kapcsolatfóbiás férfit Julius meghívja terápiás csoportjába. Csakhogy az idő vészesen fogy. Vajon jut-e még ideje arra, hogy valóban segítsen Philipnek? Sikerül-e megvívniuk egymással a csoport tagjainak szeretetéért és elismeréséért? Talán még nem késő. Gyönyörűen szőtt mese egy pszichoterápiás csoport utolsó évéről, megindító elmélkedés az élet alkonyáról. img_0989bw.jpg

 Akit bővebben is érdekel a prof, a Nők Lapja PSZICHÉ készített vele egy hosszabb interjút! Ebből részletek ITT

3_4.jpg

A fotókért köszönet Faragó Eszternek

Itt a KÖNYVKLUB 2. része! Olvassunk együtt, közösen! Tovább
Ilyen volt az első SZEGEDI könyves találkozó!

Ilyen volt az első SZEGEDI könyves találkozó!

20180501_134021.jpg

Lassan valóban az ars poeticámmá válik a kihívás neve, ugyanis nemcsak olvasni nincs időm, hanem blogolni sem. És mit tesz ilyenkor az ember lánya? (Figyelem! Irónia veszély:) Elkezd vlogolni. Logikus nem? Na de nem életvezetési dolgokról, meg magamról szeretnék írni, sokkal inkább végre arról, hogy megvolt az első vidéki, nevezetesen szegedi találkozónk, és ugyan erről szinte több videós anyag készült mint a pestiekről, én is szentelnék ennek néhány sort. Hátha valakit érdekel az én szemüvegemen keresztül is.

Összegyűlni és könyvekről, olvasmányélményekről beszélgetni - erről szólnak a Nincs időm olvasni találkozók, amelyek mostmár mondhatom büszkén, hogy rendszeresek, hiszen két budapestin és egy szegedin túl vagyunk. Szegeden az a terv, hogy minden hónapban összegyűlünk a Somogyi-könyvtár segítségével, szervezésében (amelyekre tudok én is ellátogatok, aztán bízom benne, hogy nélkülem is működik a maga útján a klub) Budapesten pedig minden évszakban tervezek találkozót. A tavaszin túl, épp a nyárit szervezem. Ennyit a logisztikáról. 

Könyvajánlók a havi témában


A találkozót azzal indítottam, hogy ajánlottam a havi témában (egy könyv, aminek a címe egyetlen szóból áll) néhány általam már olvasott könyvet. Így ajánlottam: Jessie Burton Múzsa című regényét, John Williams Stoner c. remekművét, Péterfy-Novák Éva Egyasszonyát, a könyvklub áprilisi darabját, azaz Musso Holnapját, valamint Kepes András tavalyi díjnyertes Világkép című kötetét. 

Vendég: Bátyi Zoltán író

marinkoborito.jpgA szegedi találkozón Bátyi Zoltán volt a vendégem, akinek már számos könyve jelent meg az elmúlt években. Nem mellesleg a Szegedi Törvényszéken dolgozik, így a 2000-es évek óta a bűnügyi esetek fanatikusává vált, ezért többnyire ebben a témában ír. Legtöbbet Marinko, avagy a halál zsoldosa című regényéről mesélt, roppant szórakoztatóan és érdekesen. Szerintem egy tucatnyian azonnal feltettük a könyves wishlist-ünkre a kötetet. Kedvenc pillanatom az volt, - ami lenti videóanyagba bele is került - amikor a könyve megszületésének körülményeiről anekdotázott. Történt ugyanis, hogy sokan óva intették attól, hogy egy jelenleg is börtönben ülő, többszörös gyilkos történetét megírja, féltették a családját és ő magát az esetleges bosszútól. Mire ő felhívta Kószó Zoltán nyomozót, aki szó szerint ezt mondta:

"Zolikám, nem kell beszarni! Van egy halálista, tudod jól. Azon én vagyok az első. Ha egy reggel kinyitod a Délmagyart, és az lesz felírva, hogy Kószó Zoltánt ismeretlen tettesek megölték, na akkor be kell szarni!"

Így megszületett a könyv Magda Marinkoról, a szerb sorozatgyilkosról, aki a pletykákkal ellentétben Zoli szerint biztosan nem szabadul ki a börtönből még egy jó darabig. 

Az emlegetett Délmagyarország is megírta a találkozónkat! 

30741377_10214471400633170_1134768481732919296_n.jpg

Alaptagunknak, Barna Ferinek köszönhetően idén is - mint az első, debütáló budapesti talin - lettek képeink! Amelyeket egy csokorba fűzve kitett a Youtube-ra.  Köszönjük ezt is! 

Végül pedig egy irodalmi kvízzel zártuk a találkozót! Remélem aki volt, jól érezte magát!

Folytatás május 29-én, kedden délután! 

Ilyen volt az első SZEGEDI könyves találkozó! Tovább
Hello MÁJUS! Itt a havi téma!

Hello MÁJUS! Itt a havi téma!

Ebben a hónapban olyan könyvet kell olvasni, aminek a címében egy NÉV szerepel
(Félreértések elkerülése végett: SZEMÉLYNÉV!)

A blogomon már megjelent ajánlásaim közül szemezgetek, mielőtt elkészülne a vlogomra egy videós ajánló, válogatás ezekről és még más izgalmas könyvekről. Szó mi szó, lassan felkerülhetnék a Stoner magyar kiadásának hátsó borítójára, annyi helyen ajánlom! (VICCELEK!) De tény, hogy ebben a hónapban is illik a témánkba. ITT írtam róla. Fantasztikus könyv! De ott van imádott Márai Sándorom Eszter hagyatéka, amit imádtam, vagy épp Az igazi folytatása, a Judit és az utóhang. Utóbbit nem olvastam, de ebben a hónapban elfogom! 

Kortárs vonalon, novella-kedvelőknek: Szentesi Éva Kardos Margitja is egy remek olvasmány. Vagy a 2017-es év egyik nagy kedvence és meglepetése: Olivier Bourdeaut Merre jársz, Bojangles? c. regénye. REMEKMŰ!

Hosszabb olvasmányoktól sem megriadó könyvmolyoknak, letehetetlen kategóriában nálam Margaret Atwood Alias Grace című regénye a nyerő! Erről is írtam, nagyon szerettem.  

Klasszikus vonalon pedig a Mester és Margarita jut azonnal eszembe Bulgakovtól, amit én nem tudtam annyira jól ajánlani, mint ahogyan Anger Zsolt megtette az Életem könyve rovatomban, így EZT ajánlanám elolvasásra kedvcsinálónak! 

Este hozom a KÖNYVKLUB 2. olvasmányát, ami szintén témába illik!

 

Hello MÁJUS! Itt a havi téma! Tovább
Könyvmennyországban jártam! Ilyen volt a Könyvfesztivál (2018) | SZABADOS ÁGI

Könyvmennyországban jártam! Ilyen volt a Könyvfesztivál (2018) | SZABADOS ÁGI

Hangulat a 2018-as, vagyis a 25. Könyvfesztiválról, amit a Millenárison rendeztek idén is. Kávé, könyv, napsütés - minden volt, amitől a könyvmolyok a mennyországban érezhették magukat. Gyerekeket és nagyobbakat kérdeztem arról, miért szeretnek olvasni! A Nincs időm olvasni kihívás képviseletében én is szétnéztem, csoportagokkal, halálcuki (olvasó!) gyerekekkel, millió könyvmollyal és baromi jó hangulattal találkoztam. Lehetne ilyen többször is az évben!

Te ott voltál?

Könyvmennyországban jártam! Ilyen volt a Könyvfesztivál (2018) | SZABADOS ÁGI Tovább
Egy állati jó ifjúsági regény a gyászfeldolgozásról és szeretteink elvesztéséről! // Rosemarie Eichinger: Esznek-e a halottak epertortát?

Egy állati jó ifjúsági regény a gyászfeldolgozásról és szeretteink elvesztéséről! // Rosemarie Eichinger: Esznek-e a halottak epertortát?

20180421_002251.jpg

Már szokásommá vált, hogy egy-egy lelkileg megterhelőbb regény után olvasok valami könnyedet, valami ifjúságit. Nem kell mindig olyan komolyan venni magunkat, másrészt így nem mindig "csak" tanulok ezt-azt (értsd: az életről), hanem a szórakozom is. Így választottam most az elég meghökkentő című - Esznek-e a halottak epertortát? - könyvet, amit Ausztriában gyerekirodalmi díjjal jutalmaztak. Megérte elolvasni! Mondom miért. 

A Nincs időm olvasni kihívás második budapesti könyves találkozóján már lehetett hallani erről a könyvről, ott a regény borítótervezője, Váradi Zsolt, valamint a kiadó sajtósa, Németh Luca mesélt a műről. Azonnal feltettem a kívánságlistámra, és hamar el is olvastam! 

Ez a könyv a halálról és a gyászról szól. (Milyen érdekes, hogy legutóbb is ebben a témakörben akadt a kezembe gyerekkönyv!) Ugye milyen meghökkentő már a témaválasztás is, ha azt vesszük, hogy a fő célcsoportja a gyerek korosztály? Mégis működik, sőt.. Azt hiszem sokkal inkább kellene ilyet olvasniuk a tiniknek, mint a piacon oly népszerű agyonbrandelt szerzők, bugyuta nyelvezetű, ál-szexközpontú borzalmait. (Címeket, neveket hadd ne írjak!

img_2892.JPG

A regény egy lányról szól, akit az iskolában kicsit furcsának tartanak, és egy fiúról, akinek meghalt az ikertestvére. Aztán arról, hogyan lesznek ők barátok, és mi az amit egymástól megtanulhatnak. Szerettem, hogy Peter szemén keresztül kicsit belenézhettem abba, hogy egy tizenéves fiúcska, hogyan próbálja feldolgozni a feldolgozhatatlant, hogy meghal az ikertestvére egy balesetben. Nehéz lehet elfelejteni, ha önmaga testvére tükörképe…(Sosem gondoltam végig, hogy ez mennyire szörnyű lehet.) Szívesen olvastam volna még többet erről. Peter és Emma alakuló barátsága aranyos. A kislány karakterét is szerettem. (El tudnék képzelni velük folytatást, szerintem van bennük potenciál.) Kifejezetten tetszett az az elképzelés, hogy Emma apja temetőgondnok, ő emiatt sokat van ott, így számára az a világ egyik (ha nem a) legbarátságosabb helye. Talán kicsit közelebb hozza a kisebbekhez magát a temetőt, ami sokaknak ijesztő, idegen, rémisztő hely, miközben egyáltalán nem az! 

Van benne egy gyönyörű idézet az apától! Hiszem, hogy minden könyvet okkal veszünk kézbe. Valami miatt tuti megéri elolvasni, valahol el kell jönnie a katarzisnak! Nekem ez volt a katartikus pillanatom a könyvben:

img_2891.PNG

Külön kiemelném a végén a telitalálatos borítót, ami figyelemfelkeltő, és a könyv egyik legszebb jelenete kapcsolódik hozzá. 

img_2890.JPG 

Egy állati jó ifjúsági regény a gyászfeldolgozásról és szeretteink elvesztéséről! // Rosemarie Eichinger: Esznek-e a halottak epertortát? Tovább
NÉZZ BE a VÖRÖSKERESZT hamarosan nyíló EMPATHY kávézójába

NÉZZ BE a VÖRÖSKERESZT hamarosan nyíló EMPATHY kávézójába

Empathy Cafe&Bistro néven május második felében egy kávézót nyit a Magyar Vöröskereszt. A hely nemcsak kulináris élményeket tartogat, hanem fontos társadalmi témák színtere is lesz egyben. A Vöröskereszt célja, hogy értékteremtő kezdeményezéseket indítson, ilyen az EMPATIKA is. A projekt keretében 100 ismert és elismert ember kedvenc könyveit és az empátiáról megosztott gondolatait helyezik ki a kávézó közösségi könyvespolcára, amelyek a betérő vendégek számára lesznek kiváló olvasmányok.  A minap benézhettem a még épülő kávézóba és a projektről is mesélek nektek! (Az a megtiszteltetés ért, hogy a könyves projektet én fogom össze!)

NÉZZ BE a VÖRÖSKERESZT hamarosan nyíló EMPATHY kávézójába Tovább
Leteszteltem a legmenőbb meseolvasós alkalmazást gyerekeknek! Ezt bátran adhatjátok a kicsik kezébe a tableten!

Leteszteltem a legmenőbb meseolvasós alkalmazást gyerekeknek! Ezt bátran adhatjátok a kicsik kezébe a tableten!

Teszt a lelke: kipróbáltam a BOOKR Kids olvasóappot!

ke_pernyo_foto_2018-04-15_23_20_03.pngValósággal fellelkesültem, amikor tudomást szereztem a BOOKR Kids olvasóapplikáció létezéséről. Ez egy digitális mesetár, ami mobil alkalmazáson keresztül érhető el, és jelenleg több mint 250 mesét tartalmaz. Ugyan még nincs gyermekem, de egyrészt, ami késik nem múlik, másrészt vesszőparipám, hogy a gyerekek nem olvasnak eleget, és a vitákban rendre felmerül a tablet és a különböző elektronikai kütyük térhódítása. Végre itt egy hasznos alkalmazást, amelyet megoldja a problémát! Tessék letölteni, és ezt már bátran lehet a gyerek kezébe nyomni, ugyanis ebből tanul, fejlődik, és épp annyira interakítv, hogy le is foglalja! Hip, hip, hurrá!  (Nyitókép forrása: Anyabőrben blog!)

Az alkalmazás nagyon egyszerűen működik. Miután letöltöttük, beállíthatjuk a célszemély korát, ezt követően pedig már választhatjuk is ki a kedvenc mesénket, amely egy kattintással indul is, és kiváló hangú színészeink olvassák fel a kiválasztottat. Ráadásul teszik ezt olyan nagyszerű színészek és szinkronhangok, mint Nagy Ervin, Reviczky Gábor, Básti Juli vagy Szacsvay László! Tele van animációval, magától lapoz a könyv, sőt, sorvezetőt is alkalmaz, így az olvasást is segíti. A hang természetesen kikapcsolható, de néha kár. Én végighallgattam A két Lottit és A kis herceget, hogy kipróbálhassam, és leírhassam nektek az élményeim, és imádtam! 

ke_pernyo_foto_2018-04-15_22_35_45.png

Mindjárt 3 ok is eszembe jut, amikor nagyon hasznos lehet a BOOKR Kids:

1. NYARALÁSHOZ - egy egész könyvespolcnyi mesét magaddal vihetsz, amit aztán akár a tengerparton a homokban, vagy a medence partján is hallgathat a gyermek. 

2. UTAZÁSHOZ - offline is elérhetőek a mesék, így legyen szó repülésről vagy autós utazásról, a történetek folyamatosan olvashóak.

3. OTTHONI EGYÜTTLÉTHEZ - lehetőség van a narráció kikapcsolására, ami lehetőséget ad arra, hogy a család együtt olvassa a meséket, és közösen kipróbálhassa a fejlesztő játékokat, mert még az is van! 

20180410_122141.jpg

A felkerülő anyagokat szakemberek ellenőrzik, így teljesen megbízható. Külön jó, hogy olvasni nem tudó gyerekek is nézegethetik önállóan, mert ikonok alapján tudnak keresni. Sőt a meseolvasás mellett és az olvasásfejlesztést is támogatja - utóbbit szolgálja a narrációt követő szövegkiemelés. Ha mindez nem lenne elég, idegen nyelvű mesék is elérhetők rajta. A klasszikusok, mint a Vackor, Boribon, A kis herceg, Vuk, Lázár Ervin-meséi mellett a legújabbak is megtalálhatók, így a Terka-történetek, Tóth Krisztina meséi, Mi Micsoda könyvek anyaga és így tovább. tablet_kullan_m_-4.jpg

A legjobb hírt pedig a végére tartogattam:

Most hétvégén, azaz április 19 és 22-e között kódolatlan hétvége lesz, ami azt jelenti, hogy ingyen lehet használni az alkalmazást - egyébként előfizetni lehet rá 3/6/12 hónapra, néhány ezer forintért.

afpbabies28n.jpg

 

Egyébként több mesekönyvet is teszteltem már, ITT az 5 éves Samuval, ITT pedig a 3 éves Virággal teszteltünk le egy-egy gyerekkönyvet, de a "Mit olvasson a gyerek?" fantázianévre keresztelt cikksorozatomban is gyerekkönyvek között nézelődtem.

Leteszteltem a legmenőbb meseolvasós alkalmazást gyerekeknek! Ezt bátran adhatjátok a kicsik kezébe a tableten! Tovább