Mit adjunk nyáron a gyerek kezébe? #3

2017. augusztus 11.

Mindentudók Klubja

j_20170811_101456.jpgElméletem szerint, ha 10 éves koráig egy gyerek megtanul olvasni, tehát képes elmélyedni egy szövegben, akkor jó eséllyel lesz egész életében olvasó. 10 éves kor után ezt a készséget már nehéz elsajátítani. Aztán sajnos az oktatásban történik valami, ami ezt végképp hátráltatja.. de szerencsére rengeteg gyerekek és ifjúsági könyv kiadásával foglalkozó szervezet van, ma már számos könyvet fordítanak magyarra ennek a korcsoportnak, ezekkel pedig át lehet segíteni a kisebbeket ezen az időszakon, és megtartani olvasónak. Ez a téma már régóta foglalkoztat, és ennek apropóján döntöttem úgy, hogy indítok egy minisorozatot, amelyben gyerekeknek, kamaszoknak szóló könyveket olvasok el, hogy tippeket adjak (akár szülőknek, akár ennek a korosztálynak, vagy annak, aki erre nyitott), hogy mit olvassanak nyáron a tizenévesek. Egyfajta kis kutatómunka is ez, mert magam is kíváncsi vagyok, mit olvas(hat) ez a korosztály. Ma górcső alatt: a Mindentudók klubja! 

Nagyon izgalmas a történet kiindulópontja: mi történik, ha egy ausztrál régészházaspár meghívást kap egy ásatásra? Természetesen viszik magukkal a gyerekeiket is! Igen ám, de mihez kezd magával három kisgyerek Egyiptomban vagy éppen Párizsban? Természetesen rejtélyek után kutatnak! - így vezeti fel a kiadó a Mindentudók klubját, amelynek első részét olvastam most el. 

Iránytű a gyerekkönyvek tengerén 

 
A Mindentudók Klubja egy családról szól, ahol a szülők régészek, és mivel Egyiptomban kapnak munkát, fogják az összes cókmókot és gyereket, és már utaznak is a piramisok országába egy ásatás miatt. A kisgyerekeknek viszont nyilván nem annyira érdekes a régészet, így elfoglalják magukat máshogy. Kalandokat keresnek, és persze találnak. Egy törött amulett nyomában elindulva felgöngyölítenek egy ősi rejtélyt, és még új barátokra is találnak. A történet négy gyermekszereplője a 11 éves Laura, 9 éves Robin, 5 éves Petra testvérek, kiknek a 10 éves Ahmed és kicsi majma, Thot segít. Egy praktikus tanács azoknak a szülőknek, akiknek iránytűre van szükségük a gyermekkönyvek tengerén: egyszer azt mesélte egy kiadó vezetője, hogy mindig a gyerekszereplők életkora határozza meg, hogy melyik korosztálynak szól a könyv, mert a kicsik szeretnek a korosztályukról, vagy kicsit feljebbről olvasni. Tehát, mivel itt 5-11 évesek a szereplők, így azt gondolom, a kisiskolások a célközönség, őket találhatja meg leginkább. Alsó tagozatos lurkók kezébe adjuk a könyvet! 

20170810_111037.jpg

Kellemest a hasznossal 

Ahogy azt már David Walliams könyvének ajánlásában is hangsúlyoztam, itt is nagyszerű ötlet, hogy a könyvben sok a  rajz és a játék a tipográfiával. A kiadó mindent elkövetett, annak érdekében, hogy a kötetet a gyerekek örömmel vehessék kézbe, és olvashassák. A minősége kifogástalan, így akár a kisebbek is nézegethetik a képek miatt, mert elég vastag, fényes lapokra nyomták, így bizonyos szintig szakadás-mentes. Minden fejezet gazdagon, igényesen, színesen illusztrált. Mindjárt a kedvencem, hogy rögtön a kötet elején bemutatja a szereplőket, amely segít a gyerekeknek a tökéletes megértésben. Egyébként nagyon jópofák a főhősök, és ha jól sejtem ők térnek vissza a további részekben is. Egy szó mint száz: a Tutankhamon átka nagyon aranyos olvasmány, amely összeköti a kellemest a hasznossal, hiszen a történet közben a lurkók rengeteget tanulnak is: Egyiptomról, a fáraókról, a régészetről, az arab kultúráról, történelemről.

ok_20170811_102438.jpg

A sorozat eddig hat részből áll (és tudtommal készülőben van újabb két rész), és én személy szerint baromi kíváncsi vagyok a többire is. A sok színes kép miatt a gyerekeknek tökéletesen megelevenednek a szereplők és az események, ez pedig kiválóan fejleszti a kreativitásukat, és persze az olvasmányélményen is sokat emel. Amit pedig külön kiemelnék, hogy a sztori nem kifejezetten lányos, így a kisfiúk is élvezhetik, ami szerintem sok fiús-anyukának nagy segítség lehet. A fiúkat mindig nehezebb az olvasás felé terelni.  

Összességében, azt hiszem a forma és a tartalom tekintetében is remek sorozat ez a Napraforgó Kiadótól, amely tényleg a „mindentudásra” nevel. 

20170811_100450.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

http://szabadosagnes.blog.hu/api/trackback/id/tr5912737114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.